Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Pesintä, lämmitintä



Pesimiä olen täällä väsäillyt. Idea on kuulemma japanilaista alkuperää, joten ei ne kaikki villitykset tule Amerikoista. Jos tästä nyt sitten villitys tulee niin kuin esim. tiskirätistä. Mielestäni tämä kuulosti aluksi yhtä hullulta ajatukselta kuin neulotut tiskirätit, mutta koekäytössä molemmat osottautuivat luulemaani paremmiksi. Mainittakoon, etten minä yllytyshullu ole mutta kaikkea pitää edes kokeilla! ;DD





Pirle kertoi näistä pesimistä syyskuussa (pitkän postauksen lopussa, joten kelaa alas asti, jos haluat nähdä) ja pitihän minun näitä testata. Ensin tein yhden ja sen hyväksi havaittuani tein lisääkin. Nyt minulla on niitä viisi.

Näiden pesimien materiaalin tulee Pirlen mukaan olla 100% akryylia. Joten jos sinulla on varastoissa tätä muovilankaa, niin nyt on hyvä tilaisuus päästä siitä eroon. Mihin sitten pesintä käytän? Olen pessyt kotona teräksistä tiskipöytää, keraamista liettä, pesualtaita ja mökillä muovisia pesuvateja ja saaveja. Luulen, että kaikkeen, mikä tarvii pyyhkimistä tehokkaampaa puhdistamista, siis lievää hankaamista, tämä käy. Eikä naarmuta. Helppo huuhdella puhtaaksi, kuivuu nopeasti ja voi tarvittaessa pestä koneessa ainakin 40 asteen pesussa.



Minun käteeni tuntuu hyvin asettuvan tämä pyöreähkö kaksinkertainen pesin. Ensimmäiset tein Pirlen ohjeen mukaan tasona ja ompelin sitten reunan kiinni. Mutta kun minä inhoan sitä sauman ompelua vaikka vain 10 cm niin paljon, niin aloin tehdä pesimiä suljettuna neuleena sukkapuikoilla. Kirjoitanpa tähän hiukan ohjettakin, jos innostut kokeilemaan. Lankana minulla oli Novitan Papagenaa (kirjava) ja Järnbon Ladya (pinkki). Yhdestä 50g:n Papagena-kerästä tuli 2.5 pesintä. Sukkapuikot 4 mm. Luo 30 s (jätä n. 10 cm langanpää) ja neulo 1o, 1n neljä kerrosta. Tämän jälkeen vuoroin kerros oikein ja kerros nurin. Lisää joka toisella kerroksella tasavälein 5 silmukkaa, kunnes työssä on yhteensä 60(-65) silmukkaa. Neulo nyt 6 kerrosta ilman lisäyksiä ja niiden jälkeen aloita kavennukset: kavenna joka toisella kerroksella tasavälein viisi silmukkaa, kunnes työssä on taas 30 silmukkaa. Neulo niillä vielä neljä kerrosta 1o, 1n ja katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi, kiristä tiukaksi ja päättele lanka. Pujota nyt aloitusreunaan langanpää ja kiristä sekin tiukaksi ja päättele. Ja siinä se pesin on.


On täällä muutakin valmistunut. Minähän sain pari viikkoa sitten Marjutilta arpajaispalkintona lankaa, jonka heti tiesin pääsevän piakkoin puikoilleni. Ja tässä ensimmäinen osa on nyt valmiina.


Malli Celtic Cable Neckwarmer täältä
Lanka Titan Wool, 100% merinovilla, 40 g
Puikot 4 mm
Napit puiset, käsityömessuilta, myyjän nimestä ei mitään tietoa



Tämän mallin olin joskus milloin lienenkään nähnyt, ihastunut ja printannutkin valmiiksi. Lanka vain puuttui vielä. Ja kun näin Marjutin lähettämän langan, tiesin, että siinä se on. Värikin oli just oikea. Väri on muuten oikeasti noiden kuvien esittämien väliltä. Nyt minulla on kaulanlämmittäjä valmiina odottamassa kunnon talvea ja lankaakin jäljellä reilut kaksi kerää. Lapaset ja myssy kamppailevat keskenään, kummaksi loppulanka taipuu. Vihjaapa, jos sinulla olisi kauluriin sopiva lapas- tai myssymalli tiedossa.

38 kommenttia:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoisilta nuo pesimet. Pitääköhän tässä ihan lähteä ostamaan akryylilankaa.

    Kaunis kauluri ja voi mitkä napit!

    VastaaPoista
  2. Minunkin on pitänyt pari pesintä neuloa sen jälkeen kun pirlen blogista niistä luin, mutta enpä ole vielä saanut aikaiseksi. Jos tuolla sinun ohjeella kokeilisi. Kivan värisiä nuo pesimesi.

    VastaaPoista
  3. Jänniä nuo pesimet, varmaan hyvin toimiikin. Rohdin pellavasta tehtyä alkoi heti mieli kokeilla... Kaunis kaulanlämmitin, varmasti tuntuu ihanalle kaulalla.
    Meillä loppuu syysloma tähän, äsken vein Jälkeläisen ja lapset kotiinsa, josko taas ehtii koneella olla pidempään...
    Hyvää viikonalkua!

    VastaaPoista
  4. No onpa hauskaa, että pesimet ottivat tulta! Käsityökahvilan porukoiden kanssa ollaan täälläkin neulottu niitä ja tehtiin myös ohje pyöröneuleelle. Kiitos Matleena, että annoit oman versiosi. Tapasin eilisillä messuilla Päivin, idean "äidin" ja hän kertoi, että neulomisohje Japanissa onkin han eri kuin tämä minun mallini. Jotain mielenkiintoista spiraalikierrettä kolmella värillä...Ehkäpä saan senkin joskus jaettavaksi.

    Kaulurisi on kaunis :)

    VastaaPoista
  5. Kaulurista tuli tosi kiva. Napit on kuin piste iin päällä. Hieno!

    Kivat pesimet.
    Akryylilanka on vielä ostamatta, vaikka Anttilassa piipahdinkin. Ei tullut siellä mieleen, mutta jospa huomenna kävisin uudelleen.

    VastaaPoista
  6. Enpäs ole ennen kuullutkaan noista pesimistä! Mulla ei vaan ole akryylilankaa vissiin yhtään kätköissäni...

    Kaunis kauluri! :)

    Mulle tuli mieleen heti sellainen myssymalli, että jos tekisit tuota samaa palmikkoa ensin kaitaleena niin pitkästi, että menee pään ympäri, ja ompelisit sen kaitaleen sitten pyöryläksi. Sitten poimisit kaitaleen toisesta reunasta silmukat ja jatkaisit niistä pipoa ylöspäin vaikkapa sileänä tai resorina, kumpi tuntuu mieluisammalta. Lapasiin sitten myös jotain samantapaista palmikkoa selkäpuolelle, vaikka vähän kaventaen, jos tuo palmikko on liian leveää lapaseen.

    VastaaPoista
  7. Mietin äskeistä kommenttiani kirjoittaessa, että jossain olen vastaavantyylisen pipon nähnyt, ja Ullassa löytyy vähän sentyylinen, mitä kuvailin: http://www.ullaneule.net/0308/ohjeet_amin.html

    Eli poikittain pipon reunaan samaa palmikkoa, mitä on kaulurissa, ja sit yläosa erikseen.

    VastaaPoista
  8. Hauska tuo pesin, pitää kokeilla. Kauniitakin omasi ovat!
    Hieno kauluri, aioin ehdotaa samaa kuin Marikin, neulemalli sopii myös tavalliseen pipoon.

    VastaaPoista
  9. No pesimet pääsevät varmasti tekolistalleni, puhdasta keinokuitua kyllä löytyy. Kiitos kun laitoit ohjeetkin pyöröpuikoilla tehtyyn pesimeen. Harmi että olen Pirlen jutun missannut, mutta sinä sait minut ihan innostumaan vähentämään noita lankoja, jotka olin jo aikonut heittää roskikseen.

    VastaaPoista
  10. Jahas, "pesinvillitys" on nyt vallannut Lankapirtin:) Hauskoja! En ole vielä raaskinut käyttää sinulta saamiani tiskirättejä, josko jouluna:)
    Kiva viime viikonloppu sinulla ja Marleenalla tuntuu olleen. Ja monia sukkia valmistunut ja tuo huivi on hieno.

    VastaaPoista
  11. Kaunis kauluri ja jänskiä nuo pesimet!

    VastaaPoista
  12. Mukavia pesimiä! pitää ainakin kokeilla kaikkea uutta!
    Kaulurin kaveriksi voisi sopia baretti, ohje on SK 8/2001 ja kuva blogissani kategoriassa Päähineet.

    VastaaPoista
  13. Kivat pesimet ja kaunis kauluri!:)

    VastaaPoista
  14. Kivoja nuo pesimet. Mutta onpas ihana kauluri! Tosi kivat nuo napit siinä :)

    VastaaPoista
  15. Onpa ovela keksintö tuollanen pesin!
    Täytyykin penkoa lankakoppaa josko sieltä jotain vanhoja akryylikeriä löytyis, olis nimittäin varmaan aika kätevä tuollanen just lavuaarien pesuun ja muuhunkin.

    VastaaPoista
  16. Mukava idea nuo pesimet. Aina joku keksii jotain uutta.
    Palmikkokauluri on tosi kaunis.

    VastaaPoista
  17. Ihana kauluri, taitaa löytyä myös minun listaltani. Juuri ilmestyneessä Ullassa on kauluriin sopivat palmikkolapaset. :o)

    VastaaPoista
  18. No hei taas! :) Kävin just kurkkimassa uuden Ullan, ja siellä oli ihanat Karisma-lapaset, ja mulle tuli niistä heti mieleen, että nehän sopisivat tuon sinun kaulurisi kanssa! :)

    Huomaatko, kaulurisi on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen, kun en saa sitä mielestäni... ;)

    VastaaPoista
  19. Voi miten kaunis kauluri.Minäkin olen semmoista miettinyt ja nythän se malli löytyi. Hmmm..noista pesimistä en oikein tiedä kun en ole vielä kokeillut sitä tiskirättiäkään :o

    VastaaPoista
  20. Kiitos ohjeesta, olenkin aikonut noita joku kerta kokeilla kunhan vaan ehdin!
    Tuo kaulurisi on kyllä aivan upea!

    VastaaPoista
  21. Hauska idea nuo pesimet, pitää varmaan kokeilla :).

    VastaaPoista
  22. Annikainen: Kannattaa kokeilla pesintä. :)

    Päivi, Lankakomero: Siis toimeen vain! ;)

    Mammutti: Rohdinpellavasta varmaan tulisi myös hyvä pesin ja se olisi ekologinenkin! ;)

    Pirle: Ai spiraalikierrettä kolmella värillä!!! Sehän kuulostaa mielenkiintoiselta. Kunhan saat ohjeen, niin heti kokeilemaan. ;)

    Marleena: Niinpä, kokeilemaan vain! ;)

    Mari: Kiitos vaivannäöstäsi myssy- lapasmallien suunnittelussa! On tosiaan jäänyt mieleesi tuo kauluri ja sen kaveritoiveet! ;DD Muuten itsekin mietin myssyä samoin kuin sinäkin ehdotit ja Karisma-lapaset myös houkuttavat. Mutta harkinta on vielä käynnissä.

    Malli45: Kiitos sinullekin! :)

    Leena: Ei kannata heittää roskikseen näin hyvää käyttömateriaalia! ;D

    Eila: Otahan vain tiskirätit käyttöön ja tekaise kaveriksi muutama pesin! ;DD
    Kiva, että olet palannut! :)

    Hepsi: Kiitos! :)

    Heleena: Olen samaa mieltä, että kaikkea uutta kannattaa kokeilla! ;)
    Tuo barettisi on kyllä tosi kaunis!Ihailin sitä jo silloin aikoinaan, kun sen julkaisit. Pitääpä katsella, löytyykö minulta tuo lehti.

    Tupuna: Kiitos! :)

    Sari: Kiitos! :)

    Hilja: On tosi mukava käytössä! ;)

    Sartsa: Kiitos! :)

    Makepeace75: Minäkin huomasin ne lapaset Ullassa, sopisivat kauluriin hyvin! ;)

    Sude: Siis kauluria tekemään vain sielläkin! ;)

    Päivi: Kiva, jos ohjeesta on iloa muillekin! ;)

    Terttu: Uutta kannattaa aina kokeilla! ;)

    VastaaPoista
  23. Kiitos hyvästä vinkistä. Siis tiskiliinoja ja pesimiä!!

    VastaaPoista
  24. Ihania nuo kaulurit!
    Olen kerran kuullut että akryylistä tehty tiskirätti olisi hyvä hankaussieni ja nyt on varmaan pakko uskoa! Olisin varmaan jo kokeillut, mutta mun putiikissa ei ole yhtään ainokaista 100% akryylilankaa... Lähtisköhän tuolla kissanruokatähmät lattiasta helpommin?

    VastaaPoista
  25. Juu,vaikuttaa mukavalta keksinnöltä nuo pesimet! tuo kaulaliina vasta mahtava onkin! Hyvä systeemi nuo napit,jolla huivi pysyy tyylikkäästi paikallaan.

    VastaaPoista
  26. Voi, miten kaunis kauluri! Nyt minun pitää miettiä, teenkö Baktuksen vai tuollaisen kaulurin vai molemmat.

    Akryylilankaa (Lidl) löytyisi kyllä nurkista...

    VastaaPoista
  27. Hyvä malli noilla pesimillä:)
    Itse virkkasin muutaman pellavaisen rätin ja ne on olleet tiskipöydän ja lieden puhdistuksessa todella hyviä.

    Todella kaunis kaulaliina:D

    Meillä eletään nyt koiraperheen arkea. viime viikolla meillä tulla tupsahti koira:)

    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  28. Piiku: Siis niitä! ;)

    Susu: Sinun varmaan pitää poiketa marketin lankaosastolle kun ei omassa ole tähän tarpeeseen! :)

    Intsu: Ainakaan ei tarvitse sitoa tätä kaulaliinaa! :)

    Marjut: Ehkä teet molemmat! ;D

    Villa Lankala: Pellava on varmaan oivallinen materiaali pesimeen, minulla ei vain ole sitä varastossa.

    Onnittelut uuden perheenjäsenen johdosta! ;)

    Ommpumato: Kiitos! ;)

    VastaaPoista
  29. Täytyypä kokeilla noita pesimiä - söpön näköisiä.

    VastaaPoista
  30. Onpas kaunis ja ihanan lämpimän näköinen kauluri! Nappasin ohjeen talteen, juuri tämän tyylistä kaulurimallia minä viluniska olen haeskellut!

    Uusimmassa (?) Ullassa (3/09, bongasin juuri linkin jonkun toisen blogista) oli palmikkolapaset, jotka ovat aika saman henkiset kuin neulomasi kauluri.

    VastaaPoista
  31. Auts! Kyllä mä käyn Anttilassa vakoilemassa novitat mut et ostaisin akryyliä... Ehkä joskus salaa jostain syrjäkylän Lidlistä:-)

    VastaaPoista
  32. Tämä on kyllä kaunis. Tykkään noista kelttikuvioista. Voisin tehdä isännälle jonkun tämmöisen, kun hänen niskansa on aina jäykkänä ja hartiat kipeinä. Suojaisi ainakin esim. autoillessa.

    VastaaPoista
  33. Hillanen: Kiitos! :)

    Päivikki: Kokeilehan! Saatat innostua sinäkin. ;D

    Maikki: Minäkin ehdin sen verran Ullaa vilasta, että huomasin ne lapaset, heti pistivät minullakin silmään! ;)

    Susu: ;DD

    Pappi puikoissa: Minustakin kaunis ja tykkään. Luulen, että pysyy hyvin paikoillaankin. Panehan sinäkin puikoille, saa isäntä niskan lämpimäksi. ;)

    VastaaPoista
  34. Tein tuollaisen pesimen.
    Ohje oli kiva ja helppo, kiitos siitä.

    VastaaPoista
  35. Siru71: Kiva, kun ohje miellytti! Toivottavasti tykkäät pesimestäkin! :) Minulla on tarkoitus tehdä noita aivan lähiaikoina lisää.

    VastaaPoista
  36. Kiitokset mukavasta ohjeesta! Tännekin on nyt pesiytynyt ensimmäinen pesin Puro-batikista tehtynä. Blogistani löytyy kuvakin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.