Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 23. tammikuuta 2012

Neljä päivää, monta asiaa


Edellisestä postauksestani ei ole kuin neljä päivää, mutta kun nyt aloin miettimään, onko postattavaa, niin niitähän löytyi vaikka kuinka paljon.  Vaalitkin on käyty, mutta niistä ei sen enempää kuin että lopussa kerron vaalivalvojaisten aikana tekemistäni myssyistä.



 Ensimmäinen merkittävä tapahtuma näiden neljän päivän aikana oli, kun posti toi minulle kuvassa olevan kivan kässäkirjan.  Ensin minulla oli ollut se kirjastosta lainassa, mutta omakin piti saada ja niinpä tilasin täältä.  Kirja on mielestäni mainio, siitä löytyy monia kivoja ja käyttöön soveltuvia kuvioita ohjeineen ja selkeine kuvineen.  Tykkään kirjasta kovasti, olen laavannnut sitä paljon ja pari ideaa siitä olen jo toteuttanutkin.



 Ensimmäiseksi pääsi toteutettavien listalle kuvio 78 eli tähti kahdeksankulmiossa.  Kuvion tehtyäni jatkoin samalla silmukkamäärällä sileää sopivan määrän ja lopuksi muutama kerros resoria 1 o kiertäen, 1 n.  Niin valmistui taas Sytomyssy Ystävänpäiväksi OYS:aan.


 Kahdekasnkulmion kulmat muotoutuvat pyöreiksi työn edistyessä, en siis mitenkään pyöristänyt niitä.  Lankana Novitan Tennesee, jota kului 50 g 3.5 mm:n puikoilla tehden.






 Tämä kuva minun on ihan pakko vilauttaa, niin saatte nauraa minun laiskuudelleni.  Minulla on ollut uusi kamera kai jo pari kuukautta, mutta en ole saanut opeteltua sen käyttöä kunnolla. Enkä ole löytänyt = etsinyt siitä vielä itselaukaisijaa.  Ja kun halusin nähdä millainen myssy on päässä ylhäältä katsottuna, niin tällainenkin kuva tuli napattua monen muun lisäksi.  Eteisen peilin edessä siinä vääntelehdin.  Lipaston päällä näet muuten minun sytomyssyjen kuvausalustan: sininen pilates-palloni valkoisessa kukkapurkissa on osoittautunut oikein käteväksi siihen tarkoitukseen.

Myysyn tekoon liittyy myös yksi hauska juttu.  Olin tehnyt sukkapuikoilla tuon tähtikuvion ja etsin sopivaa pyöröpuikkoa jatkaakseni sillä työtä. Enkä millään löytänyt sopivaa, tuhisin ja hain. Ei ollut puikkolaukussani eikä pöydällä vieressäni eikä lankakorissa.  Tytär lopulta kysyi, mitä haet ja kuultuaan käveli huoneeseensa.


 Pian hän palasi sieltä kauniiseen lahjapaperiin kääritty paketti mukanaan ja sanoi antavansa minulle jo etukäteen synttärilahjan, kun huomasi sille olevan käyttöä jo nyt eikä vasta maaliskuussa.  Malttamattomana minä revin paperin pois ja sen alta paljastui musta laatikko, joka sisälsi valikoiman pyöröpuikkoja. Kuva muuten paljastaa sekaisen työympäristönikin, kun olin siinä pyöritellyt tavaroitani puikkoa etsiessäni.

 Tai oikeastaan kolme eri pituista kaapelia ja eripaksuisia puikkopäitä kymmenen paria.  Päiden koot 3.5 - 10 mm ja vaijerin pituudet 60, 80 ja 100 cm.  Niinpä pääsin jatkamaan työtäni uuden uutukaisella pyöröpuikolla.  Tosin se oli hiukan liian pitkä myssyn tekoon, mutta hyvin työ kuitenkin sujui.  Mainittakoon, että minä tykkään käyttää Addin puikkoja, joita minullaonkin ennestää jo aikamoinen valikoima. Ja nyt vielä parempi valikoima, kiitos tyttären. Kyllä hän tietää, millä äitiään voi ilahduttaa.


 Lopultakin sain tehtyä valmiiksi Ella-tyttösen hihattimen.  Joulun allahan tein hänelle mekon ja siihen piti saada myös bolero.  Mekkoon oli ohje tilaajamummilta, mutta ei boleroon.  Monia vaihtoehtoja harkitsin, lopulta monen mutkaan kautta siitä tulikin tällainen hihatin.  Neule on samaa kuin mekossa, hihan suissa reilu pituus resoria (että voi pitää kaksinkertaisena, jos on liian pitkät hihat) ja tuon hartia-aukon (miksihän sitä pitäisi sanoa) huolittelin rapuvirkkauksella.  Lankana Sandnes MiniDuet (55%puuvillaa, 45% merinovillaa), jota meni tähän työhön 90 g. Puikot olivat 2.5mm:t. 

Nyt minua vain jännittää, tuliko tästä pidettävä, kun ei ole saatavilla sopivan kokoista sovittajaa. Mittoja otin sopivan kokoisten lasten neuleista ja lapsen äidiltäkin sain pyytämäni mitat. Lähipäivinä tämä lähtee Itellan mukana huristelemaan pääkaupunkiseudulle, joten neuleen pidettävyys ratkiaa piakkoin. Toivottavasti saadaan kuvakin Ellasta tämä yllään.


Eilen vaalivalvojaisten aikana tikuttelin valmiiksi yhden sytomyssyn, johon sain idean yllämainitusta kirjasta.  Siellä oleva kuvio 86 eli raidallinen viisikulmio, näytti kivalta. Päätin kuitenkin tehdä tavallisen pyöreän myssyn, mutta raidoittaa samaan tapaan kuin se viisikulmio.  Jämälankoja keräilin: tumman sinista Tenneseetä on pari kerää jemmassa, siihen raidoiksi vaaleampaa Tenneseetä ja turkoosia Kokon-lankaa, joita oli molempia vain pienet nyttöset. Lankaa tähän myssyn meni yhteensä 45 g ja noilla uusilla puikoilla tein.

Aloitin Pirenan neuvomalla virkkausaloituksella ja kylläpä se olikin kätevä ja sillä tulee siisti alku.  Olen tätä joskus käyttänyt, kerran tai pari, mutta enpä ole muistanut sitä pitkään aikaan. Nyt ohje tuli jostain vastaan ja pääsi taas käyttöön. 

Illalla ehdin vielä saada alkuun sadannen sytomyssyni.  Voin siis tituleerata itseäni sadan myssyn Matleenaksi!  ;D  Malli on muunneltu Hurrikaani (8 o, 2 n) ja lanka Novitan Samos Lollipop (50% puuvillaa, 50% akryylia), jota minulla on ollut muutama kerä marinoitumassa vuosikausia.  Lankaa kului 55 g ja 4.5 mm:n puikoilla tikuttelin, niillä uusilla pyöröjen osuuden.  Aika tihkasta lankaa oli tämä Samos, vaikka oli hyvät luistavat puikot.  Enpä taida viistiä tehdä siitä toista.


No nyt tämä sepustukseni loppuu tähän.  Jaksoikohan kukaan lukea loppuun asti. 


Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!


33 kommenttia:

  1. Kyllä sulta on kunnioitettava määrä myssyjä syntynyt, nämäkin kaikki esitellyt tosi kivoja.
    Hienon ja käytännöllisen lahjan sait :)
    Minäkin olen ihan kamalan huono lukemaan kaikkia käyttöohjeita, kuten kameran...mikä siinä liekään, paljon parempia kuvia saisin kun viitsisin joskus syventyä, mutta kun ei niin ei:(

    VastaaPoista
  2. Kyllä jaksettiin! Onnittelut Sadan Myssyn Matleenalle! Minä täällä eilen valvoessani yritin neuloa sukanterää enkä saanut edes yhtä valmiiksi - miten ihmeessä ehdit valvojaisten aikana neuloa noin monta myssyä?

    Noista puikoista: Olen opetellt neulomaan sukatkin yhdellä 80 sm:n pyöröpuikolla. On tosi näppärä keksintö! Yritäpä Sinäkin kokeilla noilla upeilla uusilla pyöröilläsi.

    VastaaPoista
  3. Myssyjä näyttää valmistuvan! Ja eihän sitä voi paikat järjestyksessä olla, jos jotain ihan tosissaan tekee. Varsinkin, jos homma on etsimistä. Nähdään ilmeisesti viikonloppuna, jos kaikki onnistuu!

    VastaaPoista
  4. Onnea sadan myssyn tekijälle!
    On se kunnioitettava määrä, nostan myssyä!
    Kauniita myssyjä taasen ja hauskasti tuosta kirjasta ideoinut. Piti minunkin käydä kurkkaamassa kirjaa, josko...
    Kaunis on hihatin! Pidetään peukkuja, että sopiva on. Minusta aina tuntuu Henkalle ja Hellulle tehdessä, että tulee pieni, mutta useimmiten on kasvunvaraakin ollut reippaasti. Ja muuten, pyöröpuikoilla minäkin kudon nykyään kaikki, myssytkin, siinä missä lapaset ja sukat ja Adit taipuu hommaan mukavasti.
    Hyvää viikonalkua!

    VastaaPoista
  5. Mukava nähdä että muiden työympäristö on yhtä hyvässä järjestyksessä ;oD kuin omanikin!

    Hieno tuo eka pipo. Kaunis kuvio.

    VastaaPoista
  6. Saitpa ihanan lahjan. Minun lapseni tuskin ymmärtävät tuommoista hankkia, vaikka kuinka yrittäisin vihjailla. Tosi kaunis tuo ensimmäinen pipo

    VastaaPoista
  7. Aina myssypostaukset pitää lukea loppuun saakka - etenkin kun itsellä on vähän samansuuntaisia puuhia pitkästä aikaa :-D. Hieno lahja tyttäreltä!

    VastaaPoista
  8. Eila: Siis sinäkinkö kuulut tähän samaan laiskojen kamerankäytön opettelijoiden luokkaan! :O Mikä se syy sitten lineekään, sitä minäkin olen ihmetellyt.

    Lilli: Sadan Myssyn Matleena kiittää! ;) Olen minäkin kokeillut joskus tuota sukkien tekemistä pitkällä pyöröllä, mutta en oikein ihastunut siihen tapaan. Ehkä kokeilen uudestaan uusin välinein.

    Kardemumma: Olispa kiva nähdä viikonloppuna! :)

    Mammutti: Joo kasvunvara ei haittaa, jos on muuten hyvä. Ja tuota kirjaa kyllä voin suositella, niin ainakin itse ihastuin siihen.

    Pirjo-Riitta: Ai siis näyttää tutulta tuo kaaos! ;D

    Sude: Tämä lahja tuli minulle täytenä yllärinä, en edes tiennyt tällaista pakettia olevankaan. Ja selityksenä tyttären hyville hoksottimille lienee se, että hän on itsekin innostunut tänä talvena kutomaan. Meitä on siis täällä kaksi tikuttelijaa! ;)

    VastaaPoista
  9. TiiQ: Kiva kuulla, että jaksoit loppuun saakka! Myssypostaukset ovatkin nyt erityisesti esillä monissa blogeissa. :)

    VastaaPoista
  10. Oho, onnittelut sadan myssyn neulojalle! Aivan huikea saavutus! Kauniita ovat.

    Kysyisin nuista pyöröpuikoista. Tuntuuko se kaapelin ja puikon kiinnitys kohta neulottaessa, siis nuissa vaihtokaapelipuikoissa (oho, mikä sanahirviö :)? Hienon lahjan olet saanut. Oikea työkalupakki :)

    VastaaPoista
  11. Annikainen: Kiitos, olen ihan tyytyväinen omaankin myssymäärääni vaikka jääkin paljon jälkeen niistä tosi tekijöistä! ;)

    Ei se tainnut tuntua tuo yhtymäkohta ollenkaan, koska en kiinnittänyt siihen huomiota. Siis hyvin liukuivat silmukat liitoksen yli. Ainoa, mikä aluksi hiukan kaihersi myssyä tehdessä, oli se, kun ne puikko-osat ovat aika pitkät, siis myssyn tekoon hiukan liian pitkät, mutta onnistui kuitenkin. Isommassa työssä ei haitanne ollenkaan.

    VastaaPoista
  12. Onnea sadannen sytomyssyn johdosta! :) Minä olen tehnyt vasta vaatimattomat 46 sytomyssyä tässä kahden vuoden aikana. Ehkä 50 paukahtaa rikki tänä vuonna?

    VastaaPoista
  13. Kyllä hyvin jaksoi lukea loppuun asti, ei muuta kuin ihmettelin miten ahkerana olet ollut. Tuollaista kirjaa en ole ennen nähnyt, pitääpä pitää silmiä auki ja selailla, jos mahdollista. Kiva kun saa täältä tietoa niin malleista kuin kirjoistakin. Hihatinhommakin niin kiva. Itse olen tehnyt pikkuvauvelille boleron mutta tuo olisi nyt parempi hänellekin.

    VastaaPoista
  14. Hieno lahja, laatikossa pysyy järjestyksessä!
    Onnittelut valmistuneiden myssyjen tasaluvusta!
    Mulla on toinen myssy tulossa pyöröpuikolla Magic Looppina...

    VastaaPoista
  15. Kyllä sulla on hyvinkasvatettu tytär! Hieno lahja ja juuri oikeaan aikaan. Mä muuten kudon nykyään kaikki sytomyssyt alusta loppuun pyöröilla (sillä sukkamenetelmällä kavennukset) kun koskaan ei tunnu olevan sopivia sukkapuikkoja lähistöllä. Onnittelut sadannen johdosta! Tähtimyssy on hieno kuten myös allaolevan postin lapaset.
    Kivaa huomata, et muillakin on ohjeenluku vähissä. Samanlaisia peilin kautta otettuja minäkin kun en viitti lukea ohjekirjaa. Onhan sitä tärkeämpääki lukemist - niinku kässäohjeet:-)

    VastaaPoista
  16. Ihanan lahjan olet saanut ja taas on monta kivaa kässätyötä valmiina. :)

    VastaaPoista
  17. Nostan myssyä myssymäärällesi! Ja ihanan lahjan olet saanut. Kerrothan sitten hetken puikkoja käytettyäsi, mitä olet niistä mieltä! Minäkin kun olen joskus miettinyt puikkosetin hankkimista.

    VastaaPoista
  18. Olet sinä myssyn tehnyt ja toisenkin, huikea määrä.
    Olen tähän kampanjaan saanut aikaiseksi vasta kaksi myssyä. Aloitin kolmatta mutta en ole päässyt alkua pidemmälle. Iski niin valtaisa pistelyinnostus että en saa lakkaamaan.

    VastaaPoista
  19. Ohhoh, myssy-Matleena! Ahkeruutesi mykistää; kaunista kädenjälkeä.

    Käsityökahvilamme päätti lahjoittaa tänään aloittamamme myssyt oman kotikaupunkimme sytostaattihoitoja saaville potilaille. Toimitamme päähineet Pohjois-Karjalan keskussairaalaan, joka tietää jakaa myssyt tarvitseville

    VastaaPoista
  20. Voi kun olet ollut ahkera!
    Kunnioitettava määrä sytomyssyjä.

    Ja aivan ihanan lahjan olet saanut..

    VastaaPoista
  21. eipä voi sanoa muuta kuin vau!! hienoa myssyjä ja niin monta!!! :D
    kivan lahjan olet saanut :) vielä muutama vuosi niin miun poika vois ostaa miulle puikkoja :D hah ha..

    VastaaPoista
  22. Onnea vain sadan myssyn Matleenalle:) Ja hyvin jaksoin lukea loppuun asti.

    VastaaPoista
  23. - Meikä täällä vedet silmissä nauraa.
    - Palaillaanpa,
    -t-

    VastaaPoista
  24. MariJ: Eihän tässä kilpailla myssyjen määrillä, mutta itsestäni on tuntunut kivalta seurata oman myssymääräni kasvua. :) Ja ajatella, että niin monelle olen voinut tuoda hiukan iloa elämään.

    Anna: Kannattaa tutustua ko. kirjaan, se on sen väärti. Kiva kuulla, että pidät hihatinta hyvänä valintana lapselle.

    Heleena: Ja taas minulle lisää paineita totutella Magic Loopiin! ;)

    Susu: Ja sinäkin looppaat! ;) Ehkä minunkin pitää kokeilla seuraavaan myssyyn sitä. Ja ohjeiden luvusta ollaan tismalleen samaa mieltä. ;D

    Seijasisko: Lahja on tosiaan ihana! :)

    -maria-: Yritänpä pitää toiveesi mielessä ja jos ei ala kuulua raporttia, niin kysäisepä. :)

    Pirena: Enhän minäkään tähän kampanjaan ole tehnyt vielä kovin monta myssyä, vaan tuohon sataan on laskettu kaikki parin vuoden aikana tehdyt sytomyssyt.

    Pirle: Ahaa, tekin otitte haasteen vastaan, kiva! :) Mainitsenpa siitä seuraavassa postauksessa.

    Mrs.Marple: Lahjasta olen edelleen oikein otettu! :)

    Casa: Niin, mukavia asioita on kiva odottaa! :)

    Marjut: Kiva kuulla, että ei ollut liikaa tekstiä! ;)

    -t-: ;D

    VastaaPoista
  25. No on sulla syntynyt myssyjä mahdoton määrä, hienoa :)
    Ihanan lahjan sait tyttäreltäsi, nyt pysyvät pyöröpuikotkin ojennuksessa :)

    VastaaPoista
  26. Hyvin jaksoi loppuun asti lukea! hienon lahjan sait - sinulla on vallan oiva tytär!
    Kivoja ovat myös myssyt, ja onnea sadan myssyn Matleenalle! Tulipa mieleen missä luvussa minä mahdan olla?? Vaan en ryhdy laskemaan...

    VastaaPoista
  27. Sipi: Lahja on tosiaan hyvä, kolme myssyä olen sen avulla jo tehnyt. :)

    Piiku: Paljon olet kyllä sinäkin tehnyt myssyjä! :) Minä aloin jo aikaisessa vaiheessa panemaan omaan kirjanpitooni monesko myssy valmistui. Muutenhan se olisi kamala homma laskea kahden vuoden ajalta.

    VastaaPoista
  28. Kivoja myssyjä ja varmasti on kiva välillä kehitellä vähän uusia mallje. Itse olen uusien mallien lehittelyssä vähän huono. Ihan pientä muokkausta vaan tulee tehtyä välillä valmiisiin ohjeisiin.

    VastaaPoista
  29. Onneksi olkoon, sata myssyä on melkoinen saavutus!
    Tyttäresi lahja on täysosuma. Tuollaisen ottaisin minäkin mielelläni :)
    Kuvaamaan oppii vain kuvaamalla. Hyviä otoksia nuo ovat. Mutta käyttöohje kannattaa lukea, niistä löytyy ihan hyviä vinkkejä.

    VastaaPoista
  30. Upea saavutus myssyjen valmistuksessa ;D Ihanan lahjan olet saanut tyttäreltäsi. Kiitos myssyhaasteesta. Voin tuossa keväällä ja kesällä harjoitella myssyn tekoa... Kun en ole koskaan neljällä puikolla myssyjä tehnyt...

    VastaaPoista
  31. TanjaV: Monesti jo pienikin muokkaus saa aivan erilaisen ilmeen ja oman tunnun työhön. :)

    Sara: Totta on, että kuvaamaan oppii kuvaamalla, mutta siinä auttaisi kummasti, kun ensin opettelisi kameran käytön. ;)

    Eija: Kiva kuulla, että otat haasteen vastaan. :) Mutta huomaa, että sytomyssyn voi tehdä miten vain, voi neuloa, virkata tai ommellakin. Tasona tai pyörönä, kummin vain. Materiaali ratkaisee, että tuntuu hyvältä hiuksettomassa päässä.

    VastaaPoista
  32. Onnea sadanmyssynMatleena!
    Kauniita, kuten aina käsityösi!
    Upea synttärilahja tyttäreltäsi!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.