Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Vielä pitsitohvelit sittenkin


Toukokuun lopulla tein muutamat pitsitohvelit, joista kerroin täällä ja täällä. Joku ehkä muistaakin minun kertoneen, että ne ensimmäiset olivat kovasti hankalat tehdä, vaikka ohjekin niihin on. Mutta kun minä en sitä ohjetta kaikilta osin ymmärtänyt. Lopulta kuitenkin sain ne ekat valmiiksi, kun tein mm. kantapään omaan tapaani. Seuraavat syntyivätkin sitten huomattavasti helpommin vaikka niitä tehdessä kokeilin pieniä muutoksia ohjeeseen.Nyt olen taas ollut samalla asialla, siis tehnyt pitsitohvelit. Tytär nimittäin tykästyi omiinsa niin, että pyysi tekemään toisetkin pitsitohvelit hänelle.Pitsitohvelit Dropsin ohjetta mukaillen
Koko  39-40
Lanka pinkkiä 7veikkaa, jonka menekki 60 g
Puikot 3.5 mm


Monet ovat olleet kiinnostuneet pitsitohveleista ja minun lisäkseni monelle muullekin tuntuu ohje jääneen avautumatta. Minulta onkin kyselty neuvoja ja pyydetty ohjetta omaan tapaani tehdä pitsitohvelit. Niinpä nyt näitä tohveleita tehdessäni tein muistiinpanoja sen verran, että niiden pohjalta uskon muidenkin saavan tohvelit aikaan. Ainakin, jos on kokemusta ennestään sukkien kutomisesta. En nimittäin jaksa nyt tehdä perusteellista ohjetta, vaan kerron lyhyesti, miten nämä tein.


Pitsitohvelit Matleenan muunnelmana
Nämä tohvelit tehdään kärjestä aloittaen ja siis pitkälle tätä Dropsin ohjetta mukaillen ja sen pitsikaavion mukaan.
HOX!  kaikki tekemäni tohvelit kooltaan 38-40 olen tehnyt koon 41/43 kaaviolla

Tarvikkeet:
Lanka Novitan 7 Veljestä tai vastaavaa, koon 39-40 tohveleihin riittää n. 60-70 g
Sukkapuikot 3.5 mm


Tee kärkialoitus haluamallasi tavalla niin, että ensimmäisellä kerroksella on 16 silmukkaa. Nämä tohvelit aloitin Ulla-neuleen ohjeen mukaan, mutta myös kyseisen tohveliohjeen lenkkialoitus sopii hyvin.

Neulo kaavion mukaan pitsiosuus ja jatka tasona tekemällä kavennuksia kunnes työssä on jäljellä 35 silmukkaa. Jatka näillä silmukoilla kunnes jalkapohjan pituus on haluamasi, näissä tossuissa tein 22 cm.Nyt tehdään kantapää tuttuun perinteisen kantapään kavennuksen tapaan mutta tavallaan ylösalaisin. Tätä tapaa olen käyttänyt myös tossukoiden teossa, ohje täällä.
Jaa tossun silmukat kolmeen osaan 12+11+12 s ja aloita nurjan puolen kerroksella: neulo 22 s nurin ja 2 n yhteen, käännä työ ja neulo 10 s oikein ja 2 o yhteen takareunoista tai ylivetokavennuksena. Käännä työ ja jatka kavennuksia kunnes molemmisssa reunoissa on kaventamatta 3 s. Jatka kavennuksia samaan tapaan mutta nyt nurjallakin puolella oikeilla silmukoilla. Kun kaventamatta on enää 1 s, päättele muut silmukat tavalliseen tapaan, mutta tee lopussa vielä kavennus ennen viimeisen silmukan päättelyä.

Tee toinen tohveli samoin.


12 kommenttia:

 1. Hei Matleena, ihanat tossut, kuin balleriinat ja kauniin väriset, kuinkahan mie oon niin ihastunut tuollaiseen pinkin sävyiseen väriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuomontuvan Anni! :) Pinkki onkin kaunis väri, minustakin.

   Poista
 2. Kauniit ovat tohvelisi. Mukavaa Juhannuksen aikaa sinulle.

  VastaaPoista
 3. Oikein suloiset! Etsin juuri sopivaa mallia vierastossuiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ingi, nämä sopisivat hyvin vierastossuiksikin. :)

   Poista
 4. Ihanat tohvelit ja upea väri.
  Oikein Ihanaa Ja Nautinnollista Keskikesän Juhlaa Sinulle

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta! Upeat tohvelit :) Ja oikein mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.