Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Sukkia syntyy


Minun pitäisi koota Kalevala-peittoa varten tehdyt ruudut peitoksi, mutta aina vain tulee sukkia. Kun yhdet saan valmiiksi, niin aivan automaattisesti seuraavat hyppäävät puikoille. Taas on kolmet tehtyinä ja neljänsistäkin jo toinen sukka tulossa.


Vappua vietin tehden näitä raitasukkia, koko 39
Langat 7veikan jämiä, menekki yhteensä 114 g
Silmukoita 52, puikot 3.5 mm


Ovat ihan perussukat omaan tapaani, ilman mitään erikoisuuksia

Toista sukkaa aloittaessa mietin, riittääkö kaikki langat. Niinpä päätin punnita kaikki jäljellä olevat langat alkaessa ja sitten lopussa. Halusin nähdä, paljonko kutakin lankaa menee tällaisiin sukkiin. Ehkä voin tätä tietoa hyödyntää taas joskus jämälankoja kuluttaessani.


Lopulta kokosin tiedot tähän kuvaan, josta minun on helppo tarkistaa tämän kertainen langanmenekki. Ehkä tiedosta on apua muillekin.Seuraavaksi sitten Hienohelmat Hilpan ohjeella kokoa 38
Lanka 7veikkaa, menekki 116 g
Silmukoita 50, puikot 3.5 mm.


Pitsiä ja palmikkoa, niitähän hienohelmat toki tarvitsevat. Molemmat kuitenkin yksinkertaisia ja helppoja tehdä. 

Hilpan blogissa on useita ohjeita sukkiin ja muutamia muitakin. Muutama myssymallikin houkuttelee sytomyssyn tekoon. Linkit Hilpan ohjeisiin löytyy täältä.


Pitsineuleen parissa jatkoin edelleen, nyt oli vuorossa Niina Laitisen Villasukkien vuosi -kirjan ohje.


Hile-sukat Niina Laitisen ohjetta mukaillen, koko 39
Lanka Nallea, menekki 88 g
silmukoita 58, puikot 3 mm.

Kuva valehtelee, kyllä molemmat sukat ovat samankokoiset.


En muista enää tarkalleen, mitä ohjeesta muokkasin, mutta ainakin silmukoita lisäsin takaosan resoriin.  Nämä kaikki sukat menevät kotikuntani sairaalaan saattohoitopotilaita varten. Heillähän saattaa olla jalat turvoksissa, joten sukissa tulee olla väljyyttä.


Niin se kului äitienpäiväkin aivan kesäisessä lämpötilassa, joka lienee hellinyt koko Suomea. Meilläkin alkaa koivut olla hiirenkorvilla ja pihallamme scillat jo availevat nuppujaan. Meillä on tätä päivää juhlistettu kukkasin ja pienin lahjoin. Minä olen saanut käydä valmiiseen pöytään ja väliajat olen melkeinpä viihtynyt mielenkiintoisen kirjan parissa.


FB:n Kirjallisuuden ystävät -ryhmässä sain vinkin kirjasta Unohdettu kylä. Aihe kiinnosti ja heti kipaisin tutkimaan kirjaston luetteloita, vieläkö näin vanhaa kirja löytyisi. Ja löytyihän se eikä muuten ollut muita varauksia, joten sain kirjan pikaisesti. Juuri ennen tämän postauksen aloittamista sain kirjan kaikki liki 500 kellastunutta sivua luettua loppuun


Alkuteoksen nimi on Das vergessene Dorf ja suomenkielinen teos on painettu 1943.

Aiheena siis saksalaisia sotavankeina Venäjällä  Siperiassa ensimmäisen maailmansodan aikana. Hiljattain olen lukenut venäläisistä sotavangeista Suomessa Talvi- ja jatkosodan aikana. Molemmat antavat paljon pohdittavaa.11 kommenttia:

 1. Hienoja sukkia ja kiitos Hienohelmojen ohjeesta.:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, on ilo jakaa kivojen ohjeiden linkkejä. :)

   Poista
 2. Kauniisti olet sovittanut raidat seiskaveikka sukkiin ja hienot hienohelmat olet myöskin neulonut. Jos meinaa kalevalapeiton yhdistely vallan jäädä sukkien varjoon, on asetettava itselleen päivätavoite sen parissa jonka jälkeen vasta saa siirtyä sukkien neulonnan pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Megi, kyllä se peitto pian valmistuu, uskon niin. Onneksi on vielä aikaa, jolloin sitä tarvitaan.

   Poista
 3. Niin on komeita sukkia valmistunut kuin liukuhihnalta tehtaassa. Nuo hienohelmat ovat kyllä nimensä mukaisesti kaikkein hienoimmat.Mun kaikki santtukukkani kukkivat todella runsaasti.. ajatella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intsu, olipas kiva kuulla, että santtusi kukkivat edelleen. Siitähän on jo monta vuotta, kun neuvoin sen puhuttelujutun sinulle. :D

   Poista
 4. Ihania sukkien raitasovituksia, kyllä sukkien tikuttamiseen jää kiinni, uusi pari täälläkin heti puikoilla. Varmaan mielenkiintoinen kirja, tuli mieleen vuosia sitten lukemani 'Tie seestyvään aamuun', Juri Rytheu, tai eskimoista kertova lyhyiden varjojen maa, en muista tarkkaan nimeä, luin sen italiaksi. Irmeli

  VastaaPoista
 5. Huonosti muistin eskimokirjan nimen, on jotain pitkien varjojen maasta, koko iso perhe luki sitä suurella mielenkiinnolla. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irmeli, kirjavinkistä! :) Ainakin tuo Tie seestyvään aamuun löytyy meidän kirjastosta, tarkistin heti asian. Panen muistiin ja luen, kunhan tämänhetkinen lukua odottavien kirjojen suma on purettu. Juuri tänään sain kirjastosta viestin, että varaamani Lucinda Rileyn Myrskynsisar on saapunut. Sitä olen odottanut malttamattomana, on jatkoa Maian tarinaan. :)

   Poista
 6. Hienoja sukkia! Hyvä ja mielenkiintoinen kirja vie kyllä niin mennessään, nyt onkin välillä mukava nauttia lämpöisistä kevätilmoista vaikkapa terassilla kirjaa lukien:) Ihanaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päde! :) Tänään hain kirjastosta kirjan, johon uskon uppoutuvani täysillä, Myrskynsisaren, kirj. Lucinda Riley. Ykkösosa ainakin vei minut täysin mukanaan, joten odotukset ovat korkealla.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.