Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Töppöset vauvalle


Näitä töppösiä minä olen tehnyt jo usean vuoden ajan, usein lahjaksi vastasyntyneelle ja vanhemmilleen. Aikoinaan törmäsin näihin Intsun blogissa, jossa oli ohjekin, mutta se oli tasona tehtävä ja lopuksi ommellen koottava. Ja minähän kierrän kaikin mahdollisin tavoin sellaiset ohjeet, joissa pitää neulaa käyttää enemmän kuin lankojen päättelyn verran. Niinpä muunsin ohjeen heti pyörönä tehtäväksi, mutta en kirjoittanut sitä mihinkään ylös. Intsun alkuperäinen ohje löytyy täältä, tosin siinä ei ollut enää kuvia, kun kävin katsomassa. Kiitos Intsu innoituksesta!

Töppösistä on kovasti tykätty ja ohjetta on kyselty viimeksi viikko pari sitten eräässä FB:n kässäryhmässä. Lupasin kirjoittaa ohjeen ja tässä se nyt on kaikkien käytettävissä.

Lanka Novitan Nallea tai vastaavaa
Sukkapuikot 3 mm

Varsi
Luo 36 silmukkaa, jaa ne 9 s/puikko ja neulo niillä töppösen vartta pyörönä ensin 3 krs nurin ja 3 krs oikein. Toista näitä kuutta kerrosta neljä kertaa ja neulo sen jälkeen vielä 3 krs nurin. Varressa on nyt viisi nurjien kerrosten raitaa ja niiden välissä oikeat kerrokset.

Nauhakujaa varten neulo kolme krs oikeaa, joista toisella krs:lla *langankierto, 2 o yhteen* toistuen koko kerroksen. Siis 1 krs oikein, reikäkerros ja 1 krs oikein. Kerrosten vaihtumiskohta on puikkojen 1 ja 4 välissä.

Terä
Aloita jalkapöydän päälle tulevan läpän teko jakamalla silmukat kolmelle puikolle kullekin 12 s. Neulo oikein puikolla 1 ja 2, jätä puikon 3 silmukat lepäämään tässä vaiheessa. Neulo nyt puikon 2 silmukoilla sileää edestakaisneuleena yhteensä 21 krs.
Poimi läpän vas. reunasta 10 s ja neulo ne oikein. Neulo takaosassa puikkojen 3 ja 1 silmukat oikein ja poimi läpän oik. reunasta 10 s ja neulo ne oikein, Jatka oikeaa neuletta vielä kerrosten vaihtumiskohtaan asti. Työssä nyt 56 silmukkaa.

Jatketaan neulomalla kaikilla silmukoilla 3 krs nurin, 3 krs oikein, 3 krs nurin, 3 krs oikein, 3 krs nurin, 2 krs oikein.

Töppösen pohja
Jaa silmukat niin, että töppösen eteen ja taakse tulee 12 s ja sivuille 16 s. Huomaa, että kerroksen vaihtumiskohtaa jää keskelle takana olevaa puikkoa. (Kuva 1) Neulo kerroksen vaihtumiskohdasta alkaen 4 s oikein, 2 o yhteen ja sitten sivun 16 s o, sukan kärjen puikolla 2 s takareunoista yhteen, 8 s o, 2 s o yhteen,  sivureunan 16 silmukkaa sekä takareunan puikolla 2 s takareunoista yhteen ja 4 o. Kavennukset jatkuvat samaan tapaan joka kerroksella, mutta niiden välissä olevat silmukat vähenevät kahdella joka kerroksella. Sivureunan silmukkamäärä pysyy muuttumattomana. (Kuva 2)
Kun kavennusten väliin ei jää enää silmukoita, siirrä silmukat reunan puikoille, siis yhteensä 18 s/ puikko. (Kuva 3)  
Käännä töppönen nurin ja tee kolmen puikon päättely. (Kuva 4) Vaihtoehtoisesti voi tehdä tavallisen päättelyn ja ommella sauman tai silmukoida jalkapohjan kiinni.

Tee toinen töppönen samoin. Tee n. 45-50 cm pitkät nyörit I-cordina, virkkaamalla tai punomalla ja pujota paikoilleen. Kuva 1


 Kuva 2


 Kuva 3

 Kuva 4

Töppösen pohja valmiina


Töppösiä voi somistaa mielensä mukaan. Alkuperäisen ohjeen äiti Intsu reunustaa usein ihanilla pitsiröyhelöillä jalkapöydän päällä olevan läpän, mutta minä en ole vielä sellaista saanut aikaan.
Jos ohjeessa on virheitä tai muuta huomautettavaa/kysyttävää, ota minuun yhteys joko kommentilla tai sähköpostilla, jonka osoite löytyy oikeasta sivupalkista esittelyn lopusta.


   Ohjetta saa vapaasti käyttää muuten kuin kaupallisiin tarkoituksiin. Mielelläni kuulisin käytöstä ja  näkisin kuvankin, mikäli mahdollista. 
1 kommentti:

  1. En ymmärrä täysin mitä siis pitää tehdä, kun aletaan tossun pohjassa uudelleen kaventamaan. Ohjeessa lukee että jatka kavennuksia samaan tapaan?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.