Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 4. tammikuuta 2010

Tuletko mukaan kampanjaanSytomyssykeräys 4.1.-30.4.2010


Sytomyssykeräys on kampanja, jonka aikana on tarkoitus kerätä myssyjä naisille, jotka ovat menettäneet hiuksensa sytostaattihoidoista johtuen. Tästä kampanjasta saadut myssyt on tarkoitus lahjoittaa Oulun Yliopistollisen sairaalan (OYS) sytostaattiyksikköön.


Minä ja Seijasisko Seijasiskon neule- ja matkablogista haastamme kaikki käsityötaitoiset Sytomyssykeräykseen. Olemme molemmat joutuneet virkkaamaan sytomyssyt ystävillemme ja he ovat kovasti ilahtuneet myssyistä. Siitä idea tempaukseen on saanut alkunsa.Kuvassa on Seijasiskon viime kesänä ystävälleen virkkaama myssy

Olemme keskustelleet asiasta mm. OYS:n syöpätautien ylilääkärin kanssa ja hän pitää tempausta erittäin hyvänä ideana. Hän sanoi mm. että hiusten lähtö on yllättävän monen syöpäsairaan naisen mielestä se kaikista kurjin rankkojen hoitojen sivuvaikutus! Olemme olleet myös yhteydessä OYS:n sytostaattiyksikköön ja he vastaanottavat mielellään kampanjaan kertyvät myssyt.

Myssyjä voi tehdä tästä päivästä eteenpäin aina huhtikuun loppuun asti ja käymme luovuttamassa myssyt toukokuun aikana OYS:n sytostaattiyksikköön. Sieltä myssyt jaetaan edelleen lahjoituksena naisille, jotka niitä haluavat ja tarvitsevat. Luovutustilaisuudesta tulee kuvia ja juttua sitten aikanaan ainakin meidän blogeihin.


Myssymalli, joka on tämän kirjoituksen lopussa, on käyttäjiensä hyväksi kokema. Se ei ole kuuma kuten esim. peruukit ja pysyy hyvin päässä toisin kuin huivit. Jos joku haluaa tehdä jollain muulla tarkoitukseen sopivalla mallilla niin toki sekin sopii. Neulotut myssymallit käyvät myös. Kukat ym. koristelut ovat toki kivoja mutta eivät pakollisia. Koosta vinkiksi, että jos jokainen tekee omaan päähän sopivan myssyn/myssyjä, niin silloin saadaan eri kokojakin mukavasti.Tempaustamme saa mainostaa eteenpäin vaikka nappaamalla blogiinsa bloginapinMyssyt voi toimittaa Seijasiskon kotiosoitteeseen, jonka saa kysymällä sähköpostiosoitteesta sytomyssyt@gmail.com. Jos asian tiimoilta herää muuten kysymyksiä, niin laittakaa kommentteja tai sähköpostia tulemaan, niin vastaamme, kun ehdimme. Myssyihin on hyvä liittää pieni pahvilappu, jossa on myssyn ympärysmitta. Halutessaan myssyyn voi liittää myös myssyn materiaalitiedot ja pesuohjeekin, mutta ne eivät ole välttämättömiä.

Me olemme rakkaiden ystävien kautta kokeneet tämän asia tärkeäksi ja toivommekin runsasta osanottoa. Käsityötaitoisella ihmisellä ei mene kauaa yhden myssyn teossa ja mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokeneelle kanssasisarelle.


Terveisin Matleena ja Seijasisko

EDIT 20.1.2010: Tästä päivästä alkaen voi myssyjä toimittaa myös viemällä ne Pohjois-Pohjanmaan käsi-ja taideteollisuus ry:n Taito Shop Maakariin.

Käsityökauppa Maakari sijaitsee Oulun Rautatieaseman vieressä osoitteessa Rautatienkatu 11b (vanha asemaravintola). Täältä löytyy kartta ja aukioloajat.
EDIT 3.3.2010:
Myssyjä voi viedä myös Käsityökauppa Kangasvillaan Kempeleessä, osoite Kempeleentie 2. On siinä aivan keskustassa, K-marketin parkkipaikan toisella laidalla.
EDIT 16.3.2010: Käsityökauppa ILO Haukiputaalla ottaa myös myssyjä vastaan. Liike sijaitsee osoitteessa Herralantie 1, Haukipudas.
Virkattu pipo

Matleenan virkkaama perhospipo

n. 50 g puuvilla- tai muuta sopivaa kutittamatonta lankaa. Itse olen hyväksi kokenut luonnonkuituiset langat esim. puuvilla-, puuvilla+silkki- ja bambulangat, joista olen tehnyt ko. myssyjä. Langan paksuudella ei liene kovin suurta merkitystä, mutta ehkä sellainen 2.5- 3.5 mm:n koukulla virkattava on aika hyvä.
Virkkauskoukku langan vahvuuden mukaan


Aloita virkkaamalla parillinen määrä ketjusilmukoita halutun päänympäryksen verran ja yhdistä ympyräksi piilosilmukalla.
1. krs. Virkkaa valintasi mukaan joko kiinteä silmukka tai pylväs jokaiseen ketjusilmukkaan. Päätä kerros piilosilmukalla ensimmäiseen silmukkaan/pylvääseen. Tee aina kerroksen alkuun 3 ketjusilmukkaa = 1 pylväs.
2. krs Virkkaa 1 pylväs joka toiseen ed. kerroksen silmukkaan/pylvääseen, väliin aina 1 ketjusilmukka, siis *1p, 1kjs* kerroksen loppuun saakka. Yhdistä taas piilosilmukalla.
3. ja seuraavat: *1p ed. kerroksen pylvääseen, 1kjs* kerroksen loppuun. Virkkaa samanlaisia kerroksia kunnes työn korkeus on n. 10 -11 cm ja aloita kavennukset virkkaamalla pylväitä (pylväs pylvääseen) ilman välisilmukoita 2 kerrosta. Seur. krs: toistaen *5 pylvästä ja jätä yksi ed. krs:n pylväs tyhjäksi*. Sitten kerros *4 pylvästä ja yksi väli*. Jokaisella kerroksella pylväsryhmä lyhenee yhdellä. Lopuksi kerros kiintein silmukoin ja lankojen päättely.

Lähikuvaa, jossa näkyy kavennukset


Myssyä kannattaa sovittaa varsinkin kavennusvaiheessa ja tihentää/harventaa kavennuksia tarpeen mukaan.

Myssyyn voi halutessaan kiinnittää somisteeksi esim. virkatun kukan, perhosen tai jotain muuta sopivaa.

Idean myssyyn sain vuosia sitten Syöpä-lehdessä olleesta myssystä ja sen pohjalta olen ohjetta kehitellyt.Edit 1. 14.1.10 lisäsin neulomalla tekemäni myssyn ohjeen tänne!

Edit 2. 18.1.210 täällä Leenan käsitöissä on hyvä ohje päälaelta aloitetun virkatun myssyn tekoon!


Edit 3. 24.1.10 Myysyn somisteeksi sopivan virkatun kukan ohje Seijasiskon blogissa täällä!


41 kommenttia:

 1. Kävin jo Seijasiskollekin kommentoimassa, että kunhan muistuttelette meitä bloggaajia vielä kevään aikana tempauksesta, niin varmaan minäkin muistan ainakin yhden myssyn tuohon tehdä. :) Sopivaa lankaakin olisi varastossa, en vain tiedä, onko sitä riittävästi, mutta kokeillaan!

  VastaaPoista
 2. Hienon tempauksen olette laittaneet pystyyn!

  VastaaPoista
 3. Tulen toki mukaan. Nyt lähden sitten siirtämään nappia.

  VastaaPoista
 4. Juu, minä ruppeen kanssa virkkaamaan - kun on tuota aikaakin huhtikuulle :)

  VastaaPoista
 5. Hieno tempaus! Ainakin yhden myssyn lupaan tehdä.

  VastaaPoista
 6. Minä myös lupaan osallistua ainakin yhdellä myssyllä.

  VastaaPoista
 7. Kävin myös Seijasiskollakin kommentoimassa, että mukana ollaan. Laitan napin heti seuraavassa päivityksessä.

  VastaaPoista
 8. Matleena,tottakai näin tärkeään tempaukseen haluan osallistua.Taas yksi hyvä tapa tukea syövän kokeneita lähimmäisiä.-Meilläkin on syöpäsairauden kanssa eletty niin vanhemmassa kuin nuoremmassakin polvessa.Oma isäni kuoli syöpään vain 38-vuotiaana.Minä olin silloin 7-vuotias, juuri saanut ensimmäisen joulutodistukseni.

  VastaaPoista
 9. Mukana ollaan!
  Hienoa, että tämä tempaus onnistuu!

  VastaaPoista
 10. Aivan varmasti teen ainakin yhden,ja koitan tuolla tapaamisissa saada mukaan muitakin. Hyvä tempaus!

  VastaaPoista
 11. Olisiko hyvä laittaa tehtyyn myssyyn myös päänympärysmitta vaikka pahvilapulla. Näin oman koon myssy löytyisi helpoimmin.

  VastaaPoista
 12. Upea tempaus!
  Eiköhän täälläkin virkattua ainakin yksi pipo saada. Miten muun suomen tilanne? Ajattelin, että jos suuren suosion (kuten toivon) tempaus saa,niin myssyjä voisi ehken kohdistaa pitkin maata...
  Tarvettahan varmasti joka puolella olisi.
  Hyvää Loppiaista!

  VastaaPoista
 13. Tulen mukaan ja teen ainakin yhden myssyn! Hyvää työtä teiltä arvokkaan ja aran asian hyväksi.

  VastaaPoista
 14. Kiitos kaikille jo nyt mukaan ilmottautuneille! :)

  Palaga: On hyvä ajatus tuo koko lappu, minäpä lisään pyynnön tekstiin. :)

  Mammutti: Toivotaan suuren suurta suosiota ja tarvittaessa kehitellään joku systeemi, jolla jaetaan myssyjä muihinkin sairaaloihin. :)

  VastaaPoista
 15. Tää on ehdottoman hieno tempaus. Wau! Juuri on langat inventoitu ja näyttää pipolankojakin olevan.

  VastaaPoista
 16. Haaste on niin hyvääntarkoitukseen, että tätä ei voi ohittaa, vaan on tartuttava koukkuun.

  VastaaPoista
 17. Haaste on niin hyvääntarkoitukseen, että tätä ei voi ohittaa, vaan on tartuttava koukkuun.

  VastaaPoista
 18. laitoin tästä tempauksesta blogisi linkin novitan neulomoon. toivottavasti oli luvallista

  VastaaPoista
 19. Mahtava idea! Novitan neulomosta sain vinkin ja haluaisin lähteä mukaan :)

  Toivottavasti tempaus saadaan myös muualle Suomeen!

  VastaaPoista
 20. Eiköhän minultakin sen verran lankaa löydy, että tähän on osallistuttava. Olen ennenkin virkkaillut myssyjä samaan sairastuneille.

  VastaaPoista
 21. Minä ainakin ajettelen että katsotaan nyt tämä kerays. Uskon kyllä että täälläkin olisi varmaan jatkuva tarve myssyihin.Ja jos myssyjä tulisi ihan mahottomasati niin luulisin että OYS:ssa laittaisivat jakaisvat niitä sitten muihin pohjoisen sytostaattiyksiköihin. Esim ystäväni sai sytostaatit Kemissä.

  Ideaani voi tietenkin vapaasti käyttää ja kuka haluaa voi laittaa keräyksen pystyyn omassa sairaanhoitopiirissään,mikä tietenkin edelyttää mm. yhteydenottoja paikkakunnan sairaalaan.

  Hyvää Loppiaista

  VastaaPoista
 22. Hieno tempaus! Ainakin yhden myssyn lupaan minäkin tehdä :)

  VastaaPoista
 23. Hieno kampanja!
  Kannan myös oman korteni kekoon.

  VastaaPoista
 24. Ainakin yhden myssyn lupaan tehdä ja napin laitan blogiini samalla kun haastan pikatempaukseen lapasista ja sukista romanian romaanilapsille.

  Loppiaisterveisiä Heimolasta

  VastaaPoista
 25. Hieno tempaus hyvän asian puolesta. Lähden mukaan, aikaakin tuntuu olevan riittävästi.

  VastaaPoista
 26. Hei itse kokeneena muistan, että paljaspää ja villa ei aina sovi yhteen. Myssyssä olisi hyvä olla ilmoitettu mitä lankaa on käytetty. Minulle ei tuollainen ohut myssy olisi riittänyt, päätä palelsi niin vimmatusti. Ulkopäähine oli haaste, ohimoista palelsi ja niskaa, vielä kun sain hiukset, palelsi erikoisesti niskaa huom kesällä.
  Omassa blogissa taannoin etsin neulemallia ei tullut ainoatakaan suositusta.
  Osallistun myös mielelläni jos vain käteni paranee neulonta kuntoon.

  VastaaPoista
 27. Joku voisi muistaa myös miehet, joille yhtäkkinen kaljuuntuminen on myöskin kylmää ja ikävää.
  Itse käytin lasteni vanhaa puuvillapipoa.Olisi talvella voinut olla läpöisempi.

  VastaaPoista
 28. Hieno idea! Me Tikkuajat varmaan otamme yhteyttä EPKS:iin. Pomoni menetti myös hiuksensa; vaaleanpunaisen teddykaulaliinan hänelle tein. Myssy on hyvä juttu! Siis hengessä mukana ja ideaa levitetään...

  VastaaPoista
 29. Ihana, kun näin moni innostuu mukaan! Kiitos kaikille jo nyt! Saadaan monelle naiselle vaikeassa tilanteessa edes jotain pientä kevennystä elämään.

  VastaaPoista
 30. Tosi hieno tempaus! Minä myös mukana! Postasin tietoa eteenpäin kaikille ystävilleni ja pyysin heitä postaamaan tietoa eteenpäin. Luonnonväriaineilla värjätystä villasilkkilangasta (75% merinovilla, 25% silkki)aijon pipoja ruveta värkkämään. Lankaan voi tarkemmin tutustua osoitteessa www.rukkijarautapata.com

  VastaaPoista
 31. Minäkin lupaan yhden myssyn ainakin tehdä !! =)

  VastaaPoista
 32. Heippa kaikille kommentoineille! Mukava, että meitä on jo näin monta mukana myssyilemässä. Saadaan monelle naiselle päänlämmikettä ja edes hiukan lohtua vaikeassa elämäntilanteessa. Ja lisääkin osallistujia mahtuu mukaan, totta kai! :)

  VastaaPoista
 33. Otin nappulan mukaani. Yritän vaikka yhden myssyn saada aikaseksi, jos en enempää.

  VastaaPoista
 34. Valtavan upea ajatus. Osallistun tottakai. Tutustun vielä tarkemmin ohjeisiin. Kovin paljon en ole viime aikoina virkannut, mutta ainakin nyt yritän. Asia on sen arvoinen.

  VastaaPoista
 35. Moi!
  Ise hiukseni kolme kuukautta sitten menettäneenä ihailen teidän kamppanjaa. Olette kaikki ihania. Kiitos lämpöisestä ideasta ja sen toteuttamisesta:)
  Terkuin Sanna
  http://teratooma.vuodatus.net

  VastaaPoista
 36. Jantta ja Aimarii: Kiva kun olette mukana! :)

  Sanna: Kiitos lämpimistä sanoistasi! :) Minäpä poikkean blogissasi.

  VastaaPoista
 37. Hyvällä asialla! Meitsi mukana!

  VastaaPoista
 38. Mutta uutena blogi-ihmisenä en vielä tiedä miten saisin napattua tuon napin omaan blogiini? Miten se tapahtuu? Virkata kyllä osaan, mutta tällaisia juttuja en niinkään..

  kiitos tiedosta jo etukäteen!

  VastaaPoista
 39. Milla: Kiva, kun sinäkin innostuit mukaan! :) Ohjeita napin nappaamiseen annoinkin jo toisaalla sinulle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.