Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Myssyjä kampanjaanKiva määrä ollaan saatu jo nyt lupauksia myssyistä Sytomyssykampanjaan, kiitos niistä kaikista! Ja lisää mahtuu mukaan rajoituksetta, totta kai.

Kommenteissa on kyselty ja ehdotettu muutamia asioita, joista osaan vastaan tässä yleisestikin. Palaga ehdotti, että myssyihin kiinnitettäisiin kokolappu ilmaisemaan myssyn kokoa. Sehän on pieni asia myssyn tekijälle ja helpottaa myssyn valintatilanteessa, joten eiköhän laiteta vaikkapa pienellä pahvilapulla myssyn ympärysmitta myssyyn.
Isrik kyseli tarkempia lankatietoja, mitstä langasta myssyn voisi tehdä. Siihen vastaan tässä päivityksessä alempana ja lisäyksen teen myös myssyohjeeseen.
Mammutti kyseli, voiko muut sairaalat saada myssyjä, jos niitä kertyy kovin paljon. Katsotaan nyt, kuinka paljon niitä alkaa kertä kaikkiaan ja tehdään sitten lopullisia päätöksiä asian suhteen.
Muuten idea on vapaasti lainattavissa ja rinnakkaisia myssykampanjoita voi perustaa meidän puolestamme eri puolille Suomea. Asiasta on tietenkin ensin sovittava paikallisen sairaalan hoitoyksikön kanssa. Syöpää sairastavia naisiahan löytyy kaikkialta. Tietenkin myös miehiä, mutta me suuntasimme tämän kampanjan naisille.Nämä kolme myssyä olen tehnyt alkutalven aikana tätä kampanjaa silmällä pitäen edellisessä postauksessani julkaistulla ohjeella.


Ensimmäisenä valmistui myssy Novitan Bambu-langasta.Keltaista puuvillalankaa löytyi kerä vyötteettömänä lankavarastostani. Tämä on hiukan paksumpaan kuin Bambu.
Viimeisimpänä näistä kolmesta valmistui tämä perhospipo Anchor Magicline-langasta (100% puuvilla), joka on ehkä paksuinta näistä kolmesta, mutta hyvin ohje toimi silläkin. Koukkusuositus vyötteessä 4 mm, mutta itse virkkasin 3.5 mm:llä.


Aiemmin olen virkannut parille läheiselleni myssyt, joista toiseen käytin Kokon-lankaa (tai joku samantapainen, jossa oli muistaakseni silkkiä ja puuvillaa) ja toiseen Mandarin Petit -lankaa (muistaakseni 100% puuvilla) ja molemmissa lienen käyttänyt 3 mm:n koukkua. Minulla on se käsitys, että ohje käy melkein lankaan kuin lankaan, mutta myssyn käyttäjän kannalta kannattaa huomioida muutama seikka. Ystävättäreltäni, joka aikoinaan käytti ensimmäistä tekemääni myssyä, sain pyynnöstäni muutamia vinkkejä sytomyssyyn. Ensinnäkin sen pitäisi olla kutittamaton ja hiostamaton, siis miellyttävä ehkä täysin kaljussakin päässä. Ja sen pitäisi olla napakka ja pysyä hyvin päässä. Kauniskin se saisi olla, tietenkin.


Siis lankavalintaa helpottamaan: hyvin sopii ainakin joku kutittamaton luonnonkuituinen lanka, jota voi virkata 2.5- 3.5 mm:n koukulla.


Haluan myös painottaa vielä, että kampanjaan voi osallistua muillakin myssyillä kuin laatimani ohjeen mukaan tehdyllä. Myös neulotut käyvät siinä missä virkatutkin.
10 kommenttia:

 1. Terveiset uimahallista. Näin äitiäni ja hallilla vaikkhän ei nykyisin juuri jaksa enää käsitöitäyehdä niin hän aikoo ainakin yhden myssyn virkata!:)

  No hyväkun olet saanut aikasesksi vastata täällä erikseen noihin muutamiin kysymyksiin!! Laitan itte ehkä tälläviikolla käsitypostausta ja linkin tännenkin Tänään laitan minäkin eka myssyn koukulle. Hienoja myssyjä olet jo tehnyt.

  Haluaisin vain lisätä että minusta miehelle hiustenlähtö ei ole niinkään suuri ongelma. Mies kun voi olla ajaa päänsä kaljuksi tai olla kalju muutenkin.Sitä ei juurikaan jääädä ihmettelemään tai saati tuijottamaan!

  VastaaPoista
 2. Kivaa, kun jaat ohjeita näin lisää!
  Laitan nyt alulle ensimmäisen myssyn!

  VastaaPoista
 3. Oletpas ollut aikaansaava! Mahtava määrä myssyjä ja vallan tyylikkäitä kukkineen ja perhosineen.

  Tulipa mieleeni tuon kokomerkinnän lisäksi laittaa merkintä myös langan tiedot - vaikkapa vain niihin kutittamattomiin myssyihin.

  Itsellänikin kynnet syyhyävät noiden tekoon, mutta en nyt oikein jaksa keskittyä enkä ole mikään virkkausihminenkään. Hyvä kun olemassa osaavia ahkeria tekijöitä.

  VastaaPoista
 4. Nyt Marjo tarttee apuva :(
  purkaminen on todella tylsää :(

  VastaaPoista
 5. Seijasisko: Huomasithan, että kaksi näistä myssyistä olen tehnyt jo viime vuoden puolella, mutta vasta nyt toin ne esille.
  Totta on, että aika usein nähdään kaljuja miehiä, osa heistä on jopa vapaaehtoisesti kaljuja.

  Marleena: Sinullahan on sitten pien myssy valmis! :)

  Lilli: Harkitsemme ehdotustasi materiaalitiedoista, kiitos esityksestä!
  Huomasithan varmaan, että myös neulottu myssy käy yhtä hyvin kuin nämä nyt mallina olleet virkatut. Joten jos kevään mittaan innostut kampanjaan, niin ei tarvitse virkkaamaan alkaa. :)

  Marjo: Yritänpä auttaa! :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä idea tämä myssykampanja. Tuollainen myssy olisi itsellenikin ollut tarpeen vielä vähän aikaa sitten, mutta nyt ovat jo hiukset alkaneet kasvaa takaisin. Voisin miettiä oman myssykampanjan pystyyn pistämistä Vaasan keskussairaalalle.

  VastaaPoista
 7. Flikka: Omasta kokemuksesta tiedätkin sitten, että myssystä voi olla apua. Mukava kuitenkin, että oma tarpeesi on jo takana päin. :) Suosittelen myssykampanjaa sinnekin, jos vain innostut siihen. Laatimaani ohjeeseen voit sitten halutessasi linkittää.

  VastaaPoista
 8. Hienoja myssyjä olet tehnyt. Kaunis idea.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.