Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 12. joulukuuta 2013

MielikuvituksetontakoOlipas vaikea sana tuo otsikon mielikuvituksetontako.  Piti melkein tavata, että sain sen oikein. Ja liekö sittenkään oikein. Minä sain aikoinaan koulussa sellaisen opetuksen, että vieläkin pyrin kirjoittamaan mahdollisimman oikein kieliopillisesti.  Joskus olen ollut hyvinkin tarkka sen suhteen, mutta ikä on tehnyt tehtävänsä ja minusta on tullut armollisempi itselleni tässäkin asiassa. Ja toisaalta, en minä enää niin tarkoin muistakaan, miten Söpö-maikkamme opetti aikoinaan. Oulun murretta käytän kyllä puhuessani. Ja joskus s-postissakin, kun kirjoitan tietyille henkilöille, tutuille lapsuudesta alkaen.


Mutta se, miksi valitsin otsikoksi tuollaisen sanan vieläpä niin vaikeassa muodossa, johtuu alla olevista sukista.  Niissä ei ole tarvittu mielikuvitusta ainakaan mallin suunnittelussa, kun vanhan, tutun kaavan mukaan mentiin.Perussukat kokoa 43-44 
Langat 7veikkaa, yhteismenekki 145 g
Silmukoita 56
Puikot 3.5 mm sukkikset


Nämä voisin panna mallisukiksi, jos tekisin ohjetta omista perussukistani. Jokaisellahan meillä taitaa olla oma tapamme, tehdä sukat. Näissä en tainnut poiketa missään kohdassa hyväksi havaitsemistani tavoista. Ensinnäkin teen lähes aina varren suuosan 2o, 2n -resoria, yleensä 8-10-12 kerrosta. Sitten jatkan varren ja jalkapöydän päällisen 3o, 1n -resorina.  Kantalapun teen vahvistettuna, reunoissa 2-3 s aina oikein. Näin saa kantalapun reunasta poimittavat silmukat näppärästi esille. Kantapään kavennukset samoin kuin kiilakavennukset ihan tavalliseen tapaan. Jalkapohjassa sileää koko pituuden. Kärkeen sädekavennus ja sukka on valmis.Säätilasta sen verran, että jo toista päivää sataa vettä ja on lämpöasteita. Lumet siis sulavat ja päivä on ollut kovin harmaa.  Huomiseksi on luvattu taas pakastuvaa ja sitten kai jo taas lauhtuvaa.  Kovin on vaihtelevaa tämän alkutalven sää.22 kommenttia:

 1. Yleensä perusjuttuihin tuntuu hyvältä palata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, se pitää paikkansa, ovat kai niin tuttuja ja turvallisia. :)

   Poista
 2. kaunbiit värit sinun perusukassasi. Itse kudon vain perussukkia eri kooss, Näkö pahus tekee kiusaa jos yritän jotain missä pitää kuviota seurata, siksi olen päätynyt tekamään missä helpommalla pääsen.
  Täällä myös lumet katoaa vauhdilla, mutta nythän on sitten luvassa myrskyä yöksi. Juuri tulriin lenkiltä, ei vielä ollut kova tuuli.,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, paljon minäkin teen perussukkia vaikka näen kyllä vielä hyvin kutoa mallikuvioita, jos lanka ei ole kovin tummaa. Mutta uskon, että se käsillä tekeminen on tärkeämpää kuin millä mallilla tekee. :)

   Poista
 3. Hei Matleena:) Hyvät ja tasaiset ovat sukka tekeleet, väritkin tavallaan niin jämptit, kahdella sinisella ja valkoista pikkuraitaa. En olekaan tehnyt sukan päällistä 3so +1s nurin . onkin kauniimpi, kuin 2o+2n, seuraavan tekeleen teenkin tuolla tavalla.
  Juuh, tänne päin on luvattu miun nimikko myrskyä, perjantaina ja 13 päivä...:o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni, minä tykkään tästä 3o, 1n -resorista varsinkin raitasukissa, kun silloin raidat pääsevät paremmin esille kuin 2o, 2n resorissa. :)

   Poista
 4. Ei mielikuvituksetonta vaan hyvää peruskamaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auli, näinhän se taitaa olla, itse on joskus vaan liian kriittinen. :)

   Poista
 5. Joskus ihan kiva neuloa vain perussukkaa. :) Kauniit sukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, totta, että perussukkaa on kiva tehdä aina väillä ja varsinkin matkaneuleena se on erinomainen. :)

   Poista
 6. Perussukka on se paras sukka. Eipä nuo miehet taida kuvioista välittää :) Hyvä ohje sinulla. Taidanpa minäkin muuttaa vähän kantapään tekoa, tuo 2-3 s. oikein reunassa kuulostaa näppärältä.
  Pienet kirjoitusvirheet tekee tekstistä vain oman näköistä =) Siskoni on suomenkielen-lehtori ja motkottaa minulle aina virheistäni, mutta minä en välitä, hihi. Pää-asia, että ajatus tulee ymmärretyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sude, kannattaa kokeilla noita kantalapun reunan oikeita silmukoita, ne ovat tosi näppärät siinä. :)
   Meidän miniä on sisaresi kollega näköjään, mutta eipä ole vielä huomautellut minulle virheistä. En tiedä, mahtaako kovin usein kurkkiakaan täällä. ;) Minulla itsellä on sisäänrakennettu halu pyrkiä oikeaoppisuuteen kirjoitetussa tekstissä, mutta onneksi viime aikoina se piirre on alkanut heikentyä. :D

   Poista
 7. Kauniit! Niin kauniit, että taidan aloitella....
  Sinun tapasi kutoa sukkaa on erilainen kuin omani. Siksi kai herättelen kiinnostusta tarttua puikkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heleena, kiva kuulla sinustakin. Paljon olet ollut ajatuksissani.
   Jokaisella meillä on omat tapamme myös sukkien teossa, sinulla ne pyöröillä kaksi sukka yhtä aikaa. Se ei ole tuntunut minun tavalatani, kerran pari ole kokeillut. Kokeilepa sinä nyt minun tapaani. :)

   Poista
 8. On niin kauniit perussukat, että kyllä malliksi kelpaisivat kelle vaan. Mä teen kanss yleensä perussukkaa, ohuista langoista kyll pyöröllä kärjestä aloittaen. Mun kaveri Maria on aina tehnyt kantalappuun nuo oikeat silmukat ja pitkään ihmettelin miks sen sukat on erinäköiset, kivat ja siistit mutt en huomannut kikkaa ennenkuin kysyin. Suosittelen tuota tapaa.
  Oikein hyvää, antoisaa ja lankaisaa tätä vuotta Sinulle. (jos en oo jo toivottanu ku niin moneen paikkaan tulee kirjoitettua ett unohtaa missä on jo toivotellut;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KristiinS, kiitos kehuista! Pitkään olen minäkin tehnyt kantalapun reunaan nuo oikeat silmukat. Vuosia sitten, taisi olla jo ennen omaa blogia, joku jossain blogissa vinkkasi tavasta ja siitä asti olen tehnyt. On kyllä tosi kätevä juttu, jota minäkin suosittelen aina sopivissa tilanteissa. :)

   Sinullekin hyvää vuoden jatkoa! (Eihän sitä koskaan liikaa toivoteta, eihän) ;)

   Poista
 9. Kiitos että jaoit tämän tapasi tehdä sukkia, nyt onnistuin minäkin, ensimmäistä kertaa, tuossa kantapään reunasilmukoiden poimimisessa niin ettei tullut reikiä liian löysien silmukoiden takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipi, olikin siis hyödyllistä kirjoittaa tuosta itselle niin selvästä tavasta. :) Oli kiva kuulla tavan auttaneen sinuakin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.