Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 6. kesäkuuta 2017

Hurahdin kokonaan


Ainahan minä olen nauttinut käsitöiden teosta, laji on vain vuosikymmenten kuluessa vaihdellut milloin miksikin. Viimeiset reilut kymmenen vuotta olen enimmäkseen kutonut (joku toinen sanoisi neuloneensa) sukkia, lapasia, myssyjä, huiveja...  Yleensä kulloisenkin "mutuni" mukaan, vain joskus tarpeeseen. 

Nyt tuo "mutu" on johdattanut minut virkkaamaan pannulappuja. Olen tehnyt niitä jo niin paljon, että luulen olevani jo ihan hurahtanut näihin.Taas neljä valmiina eikä ole tarvetta itsellä eikä tietoa muidenkaan tarpeesta, ja silti katselen lankakoriani miettien vieläköhän...  Ne edelliset löytyvät täältä.Tämän sinisävyisisen pannulapun tein ensin. Kuvassa on esiteltynä lapun molemmat puolet, lappuja ei siis ole kahta. Samoin muissa kuvissa.
Koko n. 23 x 20 cm
Jämälankoja kului 61 g, lankojen vahvuus n. Nalle- ja Maija-lankojen luokkaa, osa langoista ohuempiakin


Vinoneliöpatalapun ohje löytyy ainakin Sohvaneulomosta. Sitä ohjetta mukaillen tein nämä omani, aloituksessa ja lopetuksessa käytin omaa tapaani.Seuraavaksi vähän pienempi lappu, kooltaan n. 19 x 17 cm
Samanvahvuisia lankoja kuin edelläkin kului nyt 33 gKolmas vinoneliönä virkattu lappu on kooltaan n. 20 x 18 cm
Langat vastaavia jämälankoja ja niiden menekki 42 g


Tuota viimeistä tehdessä alkoi jo tuntua, että värien lisäksi malliakin voisi vaihtaa, niinpä sitten virkkasin pyörölapun seuraavksi. 


Pyöreä kaksinkertainen pannulappu halkaisijaltaan n. 22 cm
Langat siitä samasta jämälankorista ja menekki tähän 45 g.

Tämän pyöreän aloitin virkkaamalla tavalliseen tapaan alkupyörylän ja kasvatin sitä kunnes halkaisija oli n. 20 cm. Sitten toinen pyörylä samaan tapaan.  Yhdistin pyörylät virkkaamalla ne yhteen kiintein silmukoin ja lopuksi viimeistelin lapun vielä kerroksella kiinteitä silmukoita, jossa aina kahden silmukan jälkeen nirkko.
Näitä tehdessä koin tekemisen ilon lisäksi suurta iloa myös siitä, että sain taas jämälankoja kulutettua mukavan määrän. Eikä ollenkaan sovi unohtaa sitä iloa, minkä saa seuratessaan värien leikkiä, kun yhdistelee monenlaisia värejä samaan työhön. Kun aloitin uuden lapun teon, valitsin lankakoristani toisiinsa sopivia värejä samanvahvuisista langoista. Lankoja vaihtelin työn edetessä mieleni mukaan, joskus virkkasin pari kolme kerrosta samalla, joskus taas vajaan kerroksen. Ja kaikki nämä laput virkkasin kiintein silmukoin ja koukkuna kuvassakin näkyvä 3.5 mm:n koukku.


Vielä muutama sananen säästä, kun olen viime aikoina siitä puhunut täälläkin, lähinnä valittanut kevään kylmyyttä ja hidasta etenemistä. Ei meillä vielä kesä ole, mutta tänään sentään ollaan saatu hiukan esimakua siitä, kun aurinko paistaa kauniisti ja mittari kipusi varjossakin +16 asteeseen. Sehän lupailee kesää, jota odotan kovin.

8 kommenttia:

 1. Hienoja lappusia! Itsekin voisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, voin suositella lämpimästi näiden tekoa tosin hurahtamisen uhalla! :D

   Poista
 2. Tosi kivoja! Ei ollenkaan ihme, että olet hurahtanut. Itse en (tunnetusti) ole virkkaaja, mutta olen saanut lahjaksi tuollaisia vinoneliölappuja ja ne on parhaat mökillä puuhellan ääressä touhutessa. Ei varmasti sormet pala. Monet patalappumallit on kauniita, mutta epäkäytännöllisiä. Tämä on paras!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susu, kiva kuulla, että nämä ovat hyviä käytössäkin kuten olen arvellutkin. Minäkään en muuten tykkää virkkaamisesta, mutta silti minä aina silloin tällöin löydän itseni virkkaamasta. :D Itse tekeminen ei siis houkuta minua, vaan se lopputulos. :)

   Poista
 3. Kauniita "räsymatto" pannulappuja. Taidanpa joku kerta ottaa ja matkia sinua :)
  Täällä on pari päivää satanut eikä lämpökään ole pahemmin hipiää hellinyt. Minulle kyllä sopii nämät viileät päivät paremmin kuin tukalat helteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sinikka! Suosittelen kyllä sinullekin näiden tekoa, saa kivasti jämälankoja käytettyäpieniäkin nyttösiä.
   Me olemme saaneet nauttia kesästä kohta jo viikon verran, lämpötilakin minusta ihan sopiva +20 tienoilla lämpimimmillään. Mökillä oltiin muutamia päiviä ja nyt illansuussa kotiuduttiin. :)

   Poista
 4. Nättejä patalappuja ja hyvä, että ne on kaksinkertaisia. Itsellä tulee kesäisin helpommin virkattua jotain pientä, kuten patalappuja. Katselin tuossa noita sun etusivun kuvia ja ihastelinko tuota samaista ponchoa aamukävelyllä tänään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virpi, ai sinäkö se olit, joka tuli vastaani sen ihanan karvaturrin kanssa! :) :) :) Nyt minä lähden tutustumaan blogiisi.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.