Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 9. huhtikuuta 2019

Lapin matkan käsitöitä


Viikon päivät vietettiin Lapissa vanhalla tutulla caravanpaikalla Ylläksen Äkäslompolossa kuten edellisessä postauksessani mainitsinkin. Nyt ollaan oltu kotona jo muutamia päiviä, sillä tämän kevään matkamme oli näin lyhyt. Mutta käsitöitä ehdin tekemään silti, sukkia, kun niiden teko on minusta mukavaa.


Näistä kolmesta parista tikutin siellä ainakin osan. Nuo pienimmät keltasävyiset olivat matkakäsityönäni, ensimmäinen niistä valmistui menomatkalla ja toinen paluumatkalla. Kirjoneulesukat tein kokonaan siellä ja keskellä olevista raitasukista ekan.


Tässä alla sukat ovat valmistumisjärjestyksessä. Tarkempia tietoja (silmukkamääriä, puikkoja yms) en kirjannut ylös enkä muutenkaan painanut niitä mieleeni.


Kirjoneulesukat koko 39, varsi 24 cm korkea
Langat muuten NovitanNallea paitsi oranssi Gjestal Jannea, joiden yhteismenekki oli 108 g

Sukkia kutoessa käytin hyväkseni joitain JonSukista tutuksi tulleita kaavioita, mutta hiukan muunnellen.







Perussukat kokoa 36-37, varsi 12 cm
Lanka Opal ja menekki 47 g

Nämä tikutin aivan oman pääni mukaan: varsi resoria, tiimalasikantapää ja terä sileää päättyen sädekavennukseen.

Yleensä kartan pätkävärjättyjä lankoja, mutta silti joskus niitä ostan, kun kerällä niiden värit houkuttelevat. Usein niitä kutoessa tulee kuitenkin pettymys, kun lanka muodostaakin vain jotain "sillisalaattia". Näitä kutoessa en joutunut katumaan vaan lanka raidoittua kauniista, myös toisessa sukassa. Muutaman metrin lankaa jouduin poistamaan toista sukkaa aloittaessani, että sain saman värin alkuun. Sitten saikin vaan kutoa eikä tarvinnut säätää värejä yhdessäkään kohdassa. Voinpa ostaa jatkossakin Opalin raitalankoja.



Perusraitasukat koko 39, varsi 16 cm
Langat Novitan Nallea ja menekki 78 g

Kolmen kerroksen raitoja, varressa beigen parina sinistä ja ja terässä ruskeaa.



Näihin sukkiin käytin ylläolevien kirjoneulesukkien teosta jääneitä lankoja, siis farkun sinistä, beigeä ja keskiruskeaa. Vieläkin niitä jäi, joten lisääkin saman sävyisiä sukkia saattaa näkyä jossain vaiheessa täällä Lankapirtissä. Tai sitten ne langat sekottuvat aivan muihin väreihin.


Nyt sitten odotellaan kesää, tuossa tuokiossahan on vappu ja siitä yksi huraus kesään, joka on minulle vuodenajoista mieluisin. Siitä lupauksena saatiin takapihamme sulaan vieraiksi pieni parvi peippoja. Yritin kuvatakin niitä. mutta epåonnistuin pahoin, joten kuvia ei ole esitellä. Mutta sehän on vanha totuus, että "puolikuuta peiposta" kesään, mikä tuskin nyt pitää paikkansa.


12 kommenttia:

  1. Sukkapuikot eivät pidä lomaa, lomalla ne ovat tuttua ajankulua. Pätkävärjättyä lankaa on monenlaista, joskus tulee epämääräistä jälkeä, joskus onnistaa. Itsekin ostin yksiltä messuilta puolen kilon pussin, josta on ollut iloa pitkään. Sellaisia todella pitkiä juoksuja, laitoin sukkia, slipoja ja villatakin, ja olin todella tyytyväinen. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irmeli, joskus todella onnistuu saamaan kauniisti raidoittuvaa pätkävärjättyä lankaa kuten sinulle on käynyt, mutta minä olen harvoin onnisunut siinä.

      Poista
  2. Johan on joukko Lapin reissulla nakutettu. Sinulta noita käsitöitä syntyy. Hyvää huhtikuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvituulia, pieniä töitä syntyy, kun eläkeläinen voi aikansa käyttää itseä innostaviin juttuihin.

      Poista
  3. Kauniit,
    olet taitava,kutoja!!
    Hyvää huhtikuuta!:)

    VastaaPoista
  4. Kivoja sukkia on Lapin muistoina syntynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso Gnu, niinpä niin. :) Mutta sinä et olekaan tänä vuonna käynyt Lapissa, vai onko se mennyt minulta ohi?

      Poista
    2. Jäi välistä, kun astmani on ollut hankala. Tai tärkeämpi syy, kun mies kaatui jyrkässä jäisessä mäessä. Toinen hiihti niskaan. Nyt hän ei ole voinut hiihtää helmikuun alun jälkeen.

      Poista
    3. Iso Gnu, hui, tuollaisessa hiihto-onnettomuudessa vois käydä pahastikin, mutta jospa miehesi paranee ensi kevään hangille. Meillä hiihtokelit jatkuvat ja mies tuli hetki sitten hiihtolenkiltään ja kehui hiihtokeliä hyväksi.

      Poista
  5. Hienoja sukkia kaikki reissun käsityöt :)
    Kohta voikin jo terassilla istuskella käsitöitä tehden, kunhan yöpakkaset heltiää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virpi, terassi-ilmoja odotan minäkin neuleitteni kanssa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.