Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 9. lokakuuta 2022

eriparisukkia ja lapaset

Lokakuu on jo pian puolessa välissä ja minulla viimeiset syyskuussa valmistuneet työt esittelemättä. Onkohan minusta tullut vanha  (no 80 lähestyy hyvää vauhtia!), kun olen näin hitaaksi mennyt. Joskus moinen risoo itseäni, mutta yritän sallia sen itsellenikin. 

Mutta käsitöistähän minun piti kertoa eikä valitella itsestäni.Kirjoneuleita on edelleen valmistunut: kahdet eriparisukat ja yhdet lapaset. Mutta mitähän tekisin seuraavaksi, se on vielä päättämättä.Eriparisukat kokoa 38-39, varsi 16 cm kantalapun yläreunasta mitattuna
Langat Novitan 7veikkaa ja muita vastaavien lankojen jämiä, menekki yhteensä 105 g
Silmukoita 48, puikot 3.5 mm.

Kirjasinpa muistiin hiukan tietoja työn etenemisestä ajatuksena, että teen näitä joskus lisääkin. Tämä ei siis ole varsinainen ohje, mutta auttaa minua suunnittelussa, ehkä jotain toistakin:
resoria 8 krs 
- kirjoneuletta varteen  32 krs
- kantapää vahvistettuna neuleena
- terää kirjoneuleena 32 krs 
- kärkikavennus.Seuraavaksi  valmistui neljännet eriparisukkani. Ne menevät pojallemme. Alkunsahan näiden eriparisten sukkien teko sai miniämme toiveesta saada sellaiset sukat itselleen. Täällä kerron niistä. Kun sukat pääsivät perille, niin pian sain myös pojaltamme pyynnön sukista. Ja tässä ne nyt ovat.


Eriparisukat koko 42-43, varsi 28 cm 

Langat näissäkin sukissa 7veikkaa ja sen vahvuisia lankoja, menekki yhteensä 139 g

Silmukoita 52, puikot 3.6 mm.


Ja taas noita muistiinpanoja työn etenemisestä: 

resori 8 krs

- kirjoneuletta varteen  42 krs

- kantapää vahvistettuna neuleena 

- terään kaaviota 36 krs 

kärkeen nauhakavennus.Kyllä näitä on mukava tehdä, ei tule aika pitkäksi, kun väri ja kuvio vaihtuvat tiuhaan. Suunnittelen ainoastaan hiukan värien käyttöä työtä aloittaessani, mutta kuviot syntyvät työn edetessä. Värejä ja kuvioita yritän käyttää yhdessä niin, että pienetkin nyttöset tulevat käytettyä. Ainoa huono puoli näissä eriparineuleissa on runsaat pääteltävät langan päät, kuten joku on kommenteissaan sanonutkin. Ja se on totta minustakin ja siksi olenkin ottanut tavaksi päätellä langanpäitä jo keskeneräisestä työstä. Päättelen noin 4-5 langanpäätä kerralla, niin se ei tunnu niin ikävältä kuin kaikkien langanpäiden päättely.


Lopuksi vielä yhdet lapaset kirjoneuleena.


Kirjoneulelapaset koko XS

Silmukoita 40, puikot 3.5 mm

Langat Novitan 7veikkaa ja muita jämiä kuten edelläkin, menekki yhteensä 67 g

Samaan tapaan näitäkin tein valitsemalla ensin värit ja niihin sopivat kuviot.


Tässä vielä muistiinpanoja työn etenemisestä:

-Varren suu "1 krs n, 1 krs o" x 3  

- kaavio 28 krs, minkä jälkeen peukalolanka 7 s  

- kaavio jatkuu vielä 23 krs  kärkikavennus

- kärkikavennus

- peukalo 17 s ja 17 kr  ja  kärkikavennus


Nyt vain alkavat pienet jämäkerät olla lopussa. Pitänee tehdä välillä muita käsitöitä, mutta vielä minä palaan näiden pariin joskus.


Minua harmittaa tuo, kun en onnistu saamaan Bloggerilla sopivia rivivälejä. Joskus ne saan sopiviksi, kuten nytkin tuossa alussa, mutta sitten väleistä tulee liian isot. Ehkä on olemassa joku "konsti", millä sen saisi toimimaan mielensä mukaan, mutta en ole sitä löytänyt.  Olisin erittäin tyytyväinen, jos saisin siihen neuvon.


Meillä on tänään kaunis aurinkoinen päivä ja ihanaa ruskaa edelleen. Taidan lähteä päiväkävelylle. 

14 kommenttia:

 1. Olet tehnyt oikein kauniita jämälankaprojekteja. Sinisävyiset lapaset valitsisin lemppariksi.
  Bloggerin tekstinkäsittelyominaisuudet ovat aika suppeat. Onneksi ovat kuitenkin runsaammat kuin ennen käyttämäni vuodatuksen vastaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puikoillanikin, itse en ole koskaan käyttänyt vuodatusta, mutta muiden arvioita kuullut, saman tapaisia kuin sinultakin. Joten yritän sopeutua blgogerin puutteisiin.

   Poista
 2. Hyvää huomenta ! Voi miten kivoja sukkia, tykkään. Myös lapaset on tosi nätit. Höpöhöpö ajatuksille hitaudesta, käsityöt valmistuu ajallaan ja samoin niiden esittely. Jaksamme kyllä odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, sinä olet näköjään herännyt tänä aamuna aiemmin kuin minä! Nukuin yli kuuteen, kun yleensä herään viiden tienoilla. Kiva kuulla, että jaksat odottaa postauksiani.

   Poista
 3. Voi ihanuus mitä sukkia. Taatusti kiva tehdä ja saapi loppulankoja käyttööö. Taidanpa jossain vaiheessa koettaa tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intsu, suosittelen sinullekin lämpimästi kokeilemaan eriparisukkien tekoa, kun oletan sinullakin olevan jämälankoja. Mutta varaudu siihen, että ne vievät mennessään.

   Poista
 4. Voi mahoton miten ihania nelomuksia.😍 Sinulla on tosiaan värisilmää yhditellä eri värejä kauniisti. Miten kauniit värit on noissa lapasissakin.

  VastaaPoista
 5. Kauniita sukkia ja lapaset! Kyllä jämälangoista saa kaunista, kun omaa hyvä värisilmän. Kevennys: mulla on yhdet viime vuosisadalla tehdyt jämälankasukat ( opiskeluaikoina lankoja oli vähän) ja neuloin itselleni jämäsukat kaikista sukkalanganlopuista. Tytär joskus tässä näki ne sukat ja kysyi , onko sulla ollut silmälasit hukassa, kun on niin kauheat sukat. :D
  Tuo blogger on joskus hankala rivien kanssa, ei aina mene kuin haluaisi ja kuvatkin menee välillä minne haluavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, olisipa kiva nähdä kuva noista sinun jämälankasukista. Tuli mieleeni, että eivät ne ehkä nykyään olekaan niin kauhean väriset. Aikahan kehittää meidän värisilmäämmekin. En muuten itsekään uskonut ihastuvani näiden tekoon silloin, kun aloin tehdä miniän ensimmäisiä eriparisukkia.

   Poista
  2. Täytyypä joskus ottaa kuva niistä sukista.

   Poista
  3. Kiva, minäpä jään odottamaan.

   Poista
 6. Aivan ihastuttavia nuo eripari ja kuitenkin samaparisukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkuli! Ja niitä on muuten lysti tehdäkin.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.