Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 12. marraskuuta 2010

Jorinoita

 Tässä postauksessa kerron aivan muista asioista kuin käsitöistä. No sen verran sentään sanon, että lapasia täällä tikutellaan kovaa vauhtia ja niitä lupaan esitelläkin aivan lähipäivinä.  Mutta nyt en malta olla kertomatta ihanasti kukkivasta orkideastani.


 Tämän valkoisen orkidean sain upeasti kukkivana keväällä 2009.  Silloin siinä oli kaksi kukkavartta, mutta nyt on vain yksi.  Mutta kukkia siinä on ihan mukavan paljon, yhdeksän avoinna ja kaksi nuppua avautumassa.  Aika pitkään kesti kukkavarren kasvaminen ja kukkien kehittyminen siihen, kun kukkavarsi alkoi kasvaa jo kesäkuussa.  Siitä kerroin täällä.  

Minulla on kaikkiaan kuusi orkideaa, kaikki perhosorkideoita.  Muita huonekasveja on vain muutamia: yksi iso kliivia ja muutamia saint paulioita.  Orkideoista pidän erityisesti ja olen onnistunut niiden hoidossa aika mukavasti.  Vanhimmat orkideani ovat olleet minulla noin kymmenen vuotta ja kukkivat säännöllisesti noin kerran vuodessa.  Samoin tekevät nuo neljä myöhemmin saamaani yksilöä.  Ei kukinta ole aina kovin runsas, mutta ilahdun parista kolmestakin kukasta, kun ne kukat ovat niin ihania.  Kaikki ovat hiukan erilaisia vaikka muistuttaisivat kovasti toisiaan.


Vertailun vuoksi tässä lähikuvaa nyt kukkivasta kasvista ja......tässä vanha kuva ensimmäisestä valkoisesta orkideastani.
Enpä malta olla tuoksuttamatta teillekin herkullista tuoksua, joka meillä leijailee.

Opiskelijan teoriapäivällä oleva tytär halusi vaihtelua lukemisiinsa ja päätti leipasta piimäkakun.  Tämä on helppo ja nopea tehdä ja maistuu tosi hyvälle.  Ja säilyy rusinoiden ansiosta pitkään hyvänä, jolle tule syötyä.  Meillä se kyllä katoaa aika nopeasti.  Heti tuoreeltaan sitä maisteltiin päiväkahvilla.  Tai oikeastaan vain mies ja tytär maistelivat, minä siis en.  Jotkut lukijoistani tietävätkin minun olevan "karppi" (siis noudatan vähähiilihydraattista ruokavalioa), joten yleensä vain silmin syön tuollaisia herkkuja.


Minun kahvileipääni ovat erilaiset juustot, yleensä leipäjuusto. Mutta hyviä ovat monet kovatkin juustot, esim. punaleimainen emmental maistuu kahvin kanssa mainiolta.  Kannattaa muidenkin kuin karppien maistella.  Myönnän muuten, että juhlissa ja muina erityisinä päivinä kyllä nautin tavallisiakin leivonnaisia ja kakkuja.


Mutta nyt lopetan jorinani ja lähden niitä lapasia tikuttamaan, että pääsen joskus niitäkin esittelemään.  Hyvää viikonloppua vain kaikille!


14 kommenttia:

 1. Ihana kukka! Orkideat ovat kauniita!
  Karppaus olisi kans hyväksi, mutta tykkään kovasti perunasta; tosin olen sitä vähentänyt.

  VastaaPoista
 2. Oijoi miten ihanat ja runsaat kukat!
  Saas nähdä kuinka minun orkideoiden käy: kaikki työntävät uutta/uusia varsia ja nupun alkuja on ja yksi on jo raaskinut aukista yhden kukan (siinä on kylläkin vaan kaksi nuppua).
  No, arvaas harmittiko kun eilen aamulla imuroidessani ennen töihin lähtöä pudotin yhden kukkasistani ja siitä napsahti tietysti varren pää nuppuineen poikki:(
  Nyt sitten jännään, jaksaako nuput ihan kukkimiseen asti sinnitellä kukissani!

  VastaaPoista
 3. Kyllä noi orkideat on minunkin mieleeni. Aika vähällä hoidolla kukkivat upeasti. Vaikka vaan muutaman kukankin saavat auki, niin siitä on iloa moniksi viikoiksi. Nuppua miunkin kaksi kukkaani taas vääntävät, vaikka ei niin pitkää väliä ole edellisten kuivumisesta. Täytyypä laittaa kalenteriin ylös, milloin aukeaa eka nuppu ja milloin tippuu viimeinen kuiva pois.

  VastaaPoista
 4. Ihana elämys saada orkidea kukkimaan! Minä en varmaan omaani saa koskaan vaikka joka maanantai on "Orkidean uimapäivä".
  Minäkin yritän aina valillä karpata mut kun voileipä on niin helppoa ja hyvää ja välillä jostain putkahtelee suklaatakin niin kuka vois sille sanoa ei?

  VastaaPoista
 5. Kylläpä kukkiikin kauniisti ja runsaasti. Meilläkin kaksi orkideaa lykkää kukkavanaa parhaillaan. Kaksi muuta ovat lepotilassa.

  VastaaPoista
 6. Ei voi olla totta!!! Mitä "ihme-eliksiiriä" sinä noille kukillesi juotat!Todella kauniit kukat ja noin paljon. Tosin,olen minäkin mielissäni noista kahdesta kukasta, mitkä toinen minun orkideoistani on saanut putkautettua esiin. Valkoinen orkideani ei suostu tekemään muuta,kuin lehtiä! Pitäis varmaan tuoda se sinulle hoitoon!
  Maukkaan näköisiä herkkuja.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Minäkin olen karpannut nyt lokakuun alusta saakka, mies aloitti karppaamisen elokuussa. Eipä niitä hiilareita kyllä kaipaa. Ja minulla on käynyt niin, että olen alkanut sietää taas laktoosia, kun aiemmin olen joutunut olemaan täysin laktoosittomalla ruokavaliolla. Joten olen päässyt minäkin nauttimaan välillä noista leipäjuustoista, vaikka pyrin niissä valitsemaan vähälaktoosisen, jos tarjolla on, tuskin se laktoosi-intoleranssi on tässä kokonaan kuitenkaan parantunut. Mutta alkaa tuntua siltä, että syy vatsaoireiluun onkin ollut ennemmin hiilareissa kuin jossain muussa. :)

  VastaaPoista
 8. - Täytyypä sanoa, vaikka kateellinnen olenkin, että nuo orkideat ovat kyllä tosi ihania. Ei ne minulla kestä kuin viikosta-puoleentoista.
  - Nuo leivonnaiset ovat kyllä tosi ikävän näköisiä, vaikka tuoksu kyllä tuosta kakusta liihotteli ihan tänne asti.
  -tainaf-

  VastaaPoista
 9. Kateellisena katselen ihanaa kukkaasi ja leipomuksiasi.

  VastaaPoista
 10. Malli: Perunasta luopuminen ei minulle tehnyt tiukkaa, mutta ruisleipää haluttaa vieläkin joskus. :)

  Eila: Niin se vain sinustakin kehkeytyi orkidean kasvattaja! :) Ja uskon muuten, että harmitti. :( Ihan täällä parkasin ääneen "Voi ei" lukiessani vahingostasi. Ja siitä viisastuneena kiidätin tänään tämän kukkivan yksilön "turvasatamaan", kun mies alkoi imuroida. ;)

  Pirena: Minäkin olen huomannut, että orkideat ovat kovia kukkimaan. Nytkin yksi tekee uutta kukkavartta vaikka vanhasssakin on vielä kukkkia. :o

  Susu: Enpä minäkään uskonut ensimmäiset orkideat saadessani, että saan ne säilymään ainakin 10 v hengissä ja vielä kukkimaankin kerran vuodessa. Minä muuten uitan orkideani kerran kahdessa viikossa laihassa kahvissa. ;D

  Ruisleipä on minun heikkouteni, josta minun on onneksi kohtalaisen helppoa pysyä erossa. Minulla kun kaikki viljatuotteet tekevät närästyksen.

  Sari: Sehän noissa useammassa orkideassa onkin kivaa, että toiset kukkivat ja toiset lepäävät. Aina siis on joku kukassa näistä minunkin kuudesta yksilöstäni. Nytkin kolme kukkii. :)

  Irina: No tiedäthän sinä, että kahvilla minä nämä houkuttelen kukkimaan. Ei siis ole mitään salaisia eliksiirejä. Maltahan vain, kyllä ne sinullakin pian innostuvat, kunhan vain järjestät niitä kahvihetkiä niille. ;)

  Mari: Ai sinäkin olet tehnyt tällaisen valinnan. :) Minä olen karpannut yli kaksi vuotta (juhannuksesta 2008) ja juuri mahavaivojen poisjäänti minut saa jatkamaan vakaasti tällä linjalla. Aina kun syön jotain viljatuotetta, minua alkaa närästää. Saman on huomannut mm. kälyni, kun viime keväänä alkoi karppaamaan. Tosin ruisleipää kyllä kaipaan joskus vieläkin, muuten ei ole ollut hankalaa kieltäytyä jostain ruoasta. Maito ja kerma meillä on luomuja, niistä ei tule minulle ilma- yms. vaivoja. Aiemmin käytin laktoosittomia tuotteita.

  TainaF: No hyvä, kun edes kakun tuoksu on hyvä ja erityisesti se, että leijailee sinunkin nenuusi! ;DD

  Enkuli: Älä nyt sentään kadehdi! ;)

  VastaaPoista
 11. Todella kaunis ja runsaskukkainen orkidea <3
  Ostin kevättalvella itselleni kukkivana, on se hengissä ja yhden lehdenkin on tehnyt. Kiva seurattava.....

  VastaaPoista
 12. Heleena: Orkideoja on todella kiva seurata. :) Ja kun se tekee uuden lehden, sen jälkeen alkaa usein. kasvaa kukkavarsi.

  VastaaPoista
 13. Ihanaiset orkideasi!
  Mun kaksi taitavat vähän kitua.
  Toinen teki vanhaan kukkavarteen sivuhaaran ja siihen nuppuja, mutta puotti ne sitten pois! Että sellainen orkidea kasvattaja täällä!

  Muhevan näköinen kakku!

  VastaaPoista
 14. Marleena: Voi minkä teki se orkideasi! :(
  Eikös olekin muuten kauniin muotoisessa vuokassa paistettu kakku!!! ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.