Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Juhannuksen jälkeen

Juhannus on juhlittu ja ollaan palaamassa tavalliseen arkeen.  Meidän juhannus sujui rauhallisesti kotosalla ilman isompia juhlimisia oman väen kesken.  Mökille lähtöä ensin suunniteltiin, mutta lopulta päätettiin jäädä kotiin, kun sääennustajat lupailivat aika huonoa säätä.  Mutta ainakin täällä oli ihan mukava sää: aattona saatiin pari sadekuuroa, mutta juhannuspäivän paistoikin ihana lämmin aurinko. Viime yönä alkanutta vesisadetta riitti tänään puolille päivin, mutta nyt on jo taas kirkas auringonpaiste.  On lenkkeilty, saunottu, keitetty ja syöty juustokeittoa (punaista heraa) kuin myös muitakin juhannusruokia.


Eilen tyttärellä ja minulla oli julkineulontapäivä.  Ei tainnut vain kovin moni nähdä meitä, kun pihakeinussa istuimme käsitöittemme ääressä.  Tavallistakin hiljaisempaa ja rauhallisempaa oli alueellamme, joten ohikulkijoita ei ollut.


Kolmet sukat sain kuluneella viikolla valmiiksi.  Kahdet niistä, nuo vasemmalla olevat,  aloitin jo helluntaina.


Ensin valmistuivat nämä perusssukat, jotka tein aivan omaan tapaani: 3 o, 1 n -resoria varressa ja jalkpöydän päällä, vahvistettu kantalappu ja kärjessä sädekavennus.  Näin teen yleensä aina perussukat.  Jalkapöydän päälle jatkuva resori lisää sukan istuvuutta kapeampiin ja leveämpiin jalkateriin.  Sukat ovat kokoa  38-39. Lanka on Rellana  Flotte Socke Magic (75% superwash villaa, 25 % polyamidia) ja näihin sukkiin sitä kului 75 g.  Puikkoina oli 2.5 mm:n sukkapuikot, joilla silmukoita 64.
Tähän lankaan ja sen väreihin ihastuin Kippovalimossa käydessäni ja yhden kerän sitä ostin kokeeksi, kun lanka oli minulle ennestään tuntematon.  Enkä pettynyt. Sitä oli hyvä kutoa ja se raidoittui mukavasti.  Käyttökokemusta sukista ei minulla vielä ole, mutta muuten lanka vaikuttaa oikein mukavalta. Eikä käyttäjäkään ole vielä tiedossa, vaan nämä jäävät jemmapussiini odottamaan tarvitsijaa.  Niin paljon miellyttävät kyllä itseäni, että saattavatpa joskus päätyä itsellenikin, vaikka ovat hiukan naftit omaan jalkaani.


 
Seuraavaksi sain päätökseen ylipovensukat.  Miniä toivoi värikkäitä pitkävartisia sukkia ja niinpä tein sellaiset.  Langoiksi miniä valitsin Nallen Marjaretki Lakkaa ja Mustikkaa, joita minulla oli molempia yksi täysi kerä varastossa ja Mustikkaa lisäksi pieni nöttönen.  Oranssilla Nallella tein varren suun ja kantalapun varmistaakseni, että Marjaretki-langat riittävät.  Lankaa kului vain 160 g näihin koko 36-37 oleviin sukkiin, joten turhaa säästin.  Mutta ihan mukavalta näyttävät tuo oranssi kantapää ja varrensuu.  Sukkasillaan-kirjan ylipolvensukkien ohjetta pienensin ja muutenkin mukailin omakseni. 



Nämä taitavat olla viidennet ylipolvensukat, jotka olen tehnyt.  Yksiä lukuun ottamatta olen käyttänyt kahta eri Marjaretki-lankaa kutoen niillä aina kaksi kerrosta värillään.  Raidoittuminen on sitten tapahtunut aivan sattumanvaraisesti, tällä kertaa tuli tällaiset.


Molempia Marjaretki-lankoja jäi pienet kerät, joista mustikkaa hiukan enempi.  Jämäkeriä vähentääkseni päätin tehdä lopuista langoista "junasukkia", oikeasti Vauvan sukat täältä.  Aloitin Mustikasta, jonka uskoin ainakin riittävän. Varalta lyhensin varren resoriosuuksien kerrosmäärän 10. krs:een (ohjeessa 12 krs), mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, koska lankaa jäi vain 67. cm:n pätkä.  Lankaa kului 40 g ja puikot olivat 2.5 mm:t.

Sattuipa raidoittuminen muuten hienosti, kun sain sukista symmetriset. Toista sukkaa aloittaessani poistin langasta pätkän saadakseni ainakin sukkien varret samannäköisiksi. Ja kun lanka loppui, niin päätin jatkaa sillä poistetulla. Ja yllätyin iloisesti, kun lanka jatkui siitä raidasta, mihin edellinen loppui.  Eipä ole moista ennen tainnut minulle sattua.


Ja kun Lakkaa jäi pienempi määrä kuin Mustikkaa, niin enpä teekään siitä tällaisia vaan jätän odottamaan muuta käyttöä, ehkä Nepal-myssyjä lisää.



Nyt minulla on virkkuu työn alla ja näin pirteän värisestä langasta.  Tätä lankaa oli pakko ostaa pari kerää, kun värit viehättivät minua niin kovasti. Tässä on tulossa jotain itselleni.

Mukavaa juhannuksen jälkeistä kesää kaikille! Monella työelämässä mukana olevalla on tainnut alkaa lomakin, joten rentoa ja rattoisaa lomaa heille!


16 kommenttia:

  1. Kyllä olet taas tehnyt niin paljon ihanan herkullisen värisiä sukkia..! Kyllä nuo itsestään raidoittuvat langat on sitten käteviä :)

    VastaaPoista
  2. Samat juhannuksen viettotavat on olleet Sinulla ja minulla: kotosalla herkutellen ja käsitöitä tehden...

    VastaaPoista
  3. En varmaan koskaan kyllästy ihmettelemään ja ihailemaan tekemiäsi raitasukkia! Ovat todella herkullisen värisiä ;)
    Muutamia pieniä pirahduksia on tullut, mutta välillä paistaa ja on lämmintä....

    VastaaPoista
  4. Kivan näköisiä sukkia ja mukavalta kuulosti tuo juhannuksen viettonne. meillä oli säpinää vähän enemmän kun kolme lasta oli perheineen. Niistä pienistä kolmesta on aika homma, ääntä ja touhua ja menoa ja itkuakin riitti. Silti oli mukavaa, mutta astmani vain vaivaa ja oma jaksaminen on vähän heikonlaista. Nyt on rauhallista, kone on pyörittänyt lakan- ja pyyhepyykkiä ja tiskikone astioita.

    VastaaPoista
  5. niin kauniita sukkia on jälleen ilmestynyt tänne:)
    mukavaa kesän jatkoa sinulle ...

    VastaaPoista
  6. Pirjo: Raidoittuvat langat ovat käteviä, mutta eivät aina kauniita! :)

    Katjuksa: ;DD

    Heleena: Miloinhan sinä alat tekemään tällaisia raitoja! ;D

    Iso Gnu: Niinhän se on, että lapset ovat ihania, varsinkin lapsenlapset, mutta joskus meno rasittaa. :)

    MariJ: Kiitos! :)

    Jansku: Kiitos! :)

    VastaaPoista
  7. Kauniita sukkia! Noita ylipolvensukkia täytyy kyllä minunkin vielä joskus kokeilla.

    VastaaPoista
  8. Kauniita sukkia ja paljon!
    Raidalliset pitkät sukat on kyllä niin kauniita ja houkuttelevia, että...
    Mulle iski Juhannuksena ompeluinspiraatio, kun olin lähinnä yksin kissojen kanssa. Ja siinä men pari päivää huristellessa huomaamatta. Luvassa kauniita ilmoja eteenpäin, joten värjäämään lienee pääsee loppuviikosta, nyt lähdetään pariks päiväks reissuun. Ja vaikeaahan se oli taas valita reissutyötä, varsinkin niiden huivimallien joukosta...
    Kaunista viikkoa ja aurinkoa sopivasti!

    VastaaPoista
  9. Kerrassaan ihanan värikkäitä sukkia!

    VastaaPoista
  10. Ihastuttavia sukkia, monta paria käpälänlämmittimiä.
    Julkineulonta on kivaa, siinä tulee vaihdettua kuulumisia, vaikka ihan tutun kanssa.
    Mukavaa kesäkuun loppua sinulle.

    VastaaPoista
  11. Hepsi: Kiitos! :)

    Anu: Näitäkin sukkia on mukava tehdä, joten voin suositella. :)

    Mammutti: Minulle se ei vain näytä iskevän tuo ompeluinto, vaikka olisi kyllä ihan tarpeenkin. Noo odotellaan! ;) Mukavaa matkaa sinulle!

    Marjut: Kiitos! :)

    TeSa: Samaa mieltä kanssasi, julkineulonta yhdessä jonkun kanssa on mukavaa, kun siinä samalla saa vaikkapa maailman asiat kohdilleen! ;D

    VastaaPoista
  12. Hienoja sukkia! Kivaa kesäviikkoa!

    VastaaPoista
  13. Kauniita raitasukkia jälleen!
    Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, pikkuinen tuulenhenkäys käy Lappajärveltä.
    Kauniita päiviä teillekin!

    VastaaPoista
  14. Seijasisko: Kiitos samoin sinnekin! :)

    Malli: Meillä ei käy edes tuulen henkäystäkään ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Syvässä varjossa olevassa mittarissa +29! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.