Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Kontiot


Moni varmaan muistaa Sukkasadon, syksyisen tempauksen, joka toistui täällä käsityöblogeissakin monen vuoden ajan ja oli viimeksi pari vuotta sitten. Sen jälkeen satoa on kerätty ymmärtääkseni Ravelryn ryhmässä, josta olen kuullut vain puheita. Luulen, että blogien Sukkasato päättyi "emon" puutteeseen, osallistujiahan oli joka vuosi runsaaasti. Itse jäin kaipaamaan sukkasatoa ja taas syyskuun alkaessa päätin pitää oman sadonkorjuuni ihan hiljaisuudessa enkä siitä tämän enempää aio puhua.

Ensimmäiset kesän jälkeen tekemäni sukat ovat siis nyt esittelyssä.


 Kontio-sukat kokoa 46 TiiQ:n hyvällä ohjeella
Lanka 7veikkaa ja menekki oli 175 g
Silmukoita 58 ja puikot 3.5 mm:n sukkikset.

Muutamia poikkeamia tein ohjeeseen. Ensinnäkin lisäsin taakse resoriin 4 silmukkaaa. Lisäys siksi, kun sukat menevät jo monet vuodet tekemissäni villasukissa kulkeneelle miehelle ja aiemmat sukat olen tehnyt 60.s:lla. Ja kantalapun tein vanhaan tapaan perinteisen vahvistetun, kun en viitsinyt ruveta säätämään silmukkamääriä pyöreää katapäätä varten. Sitä minä en ole opetellut tekemään, vaan tarvittaessa olen tarkasti ohjeen mukaan tehnyt. Hmh, pitäisiköhän ottaa siitä haaste...Kolmas poikkeama oli kutoa jalkapohja vahvistettuna kärkikavennuksiin asti. Aina silloin tällöin olen kuullut jonkun vahvistaneen näin sukan pohjien kestävyyttä, mutta itse en ole sitä vielä aiemmin tehnyt. Nyt kuitenkin kokeillaan, kestääkö 7veikka näissä sukissa paremmin kuin saajan entisissä.

Aina yhdeksän kerroksen jälkeen tein ylimääräiset lyhennetyt kerrokset, että jalkapohja ja jalkapöydän päällinen olisivat saman pituisia.


Tämä kuva on napattu kyseisen henkilön vuoden käytössä olleista sukista. Ajattelematta asiaa lopetin vahvistetun neuleen teon kärkikavennusten alkuun, mikä oli tietenkin virhe näin jälkikäteenn ajateltuna. Mutta seuraaviin sitten teen, jos vahvistaminen osottautuu toimivaksi.
10 kommenttia:

 1. Kaunis malli; Kontio-sukat Kontio-saappaisiin :) Minäkin muistan sukkasadon; taisin jopa kerran osallistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, kiva ajatus, että Kontio-sukat Kontio-saappaisiin. :) Tosin näitä kyseisiä sukkia pidetään varmaan aivan jokapäiväisessäkin käytössä.

   Poista
 2. Hienon väriset, kiva malli. Mulla eristyy tuo sukkien kutominen tosi hitaasti :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijankortteilua, sinulla puolestaan sujuu tuo korttien teko, mikä minulla ei onnistu ollenkaan. ;)

   Poista
 3. Minäkin jäin kaipaamaan sukkasatoa - blogittomana siihen oli kiva osallistua.
  Kaunis malli näissä sukissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, en siis ole yksin kaipaamassa sukkasatoa. Olenkin kyllä arvellut, että joku muukin voi sitä kaivata. :)

   Poista
 4. Nätit sukat! Minullakin tahtoo tuo kantapää tulla aina perinteisellä tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ingi, perinteinen kantapää on ihan hyvä kantapää, eikö vain. :)

   Poista
 5. Hienot! Kiva ajatus pitää omaa sukkasato. :) Minäkin mietin, että voisn vaikka lokakuun ajan tehdä pelkästään sukkia. :)Niitä aina tarvitaan.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, totta, sukkia aina tarvitaan, mutta minä kyllä teen tuosta sukkasadon korjuustani huolimatta muutakin ainakin nyt syyskuussa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.