Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Nurjien raitojen myssyn ohje


Lopultakin on lupaamani ohje valmiina myssylle, jonka nimesin pitkän harkinnan jälkeen 
Nurjien raitojen myssyksi

Tällä myssymallilla olen useiden vuosien aikana tehnyt luultavasti kymmenkunta myssyä, osa on villamyssyjä ja osa puuvillaisia vaikkapa sytomyssyiksi sopivia. Idean sain muistaakseni jostakin Novitan myssyohjeesta, jonka mallineule viehätti minua, mutta myssyn malli ei. Niinpä kehittelin oman mallin  mallineuleeseen. Usein minulta on kysytty tämän mallin ohjetta, mutta vasta nyt sen sain kirjoitettua, joten ole hyvä. Mainittakoon, että melkein samanlainen myssyohje löytyy netistä ennestäänkin lapsen kokoisena täältä, se on nimeltään Tiilimuuripipo. 
Lankoina yllä olevaan mallimyssyyn käytin pohjaväriksi ruskeaa SandnesGarnin Smart -lankaa (neuletiheys vyötteessä 22 s=10 cm)  ja raitoihin kirjavaa Adriafil Knitcol -lankaa (neuletiheys vyötteessä 20 s=10 cm) raitoihin, molempia kului vajaa 50 g.
Jos vaihdat langat ohuempiin tai paksumpiin, huomioi, että silmukkamäärän tulee mallineuleessa olla jaollinen 8:lla. Samoin, jos haluat tehdä pienemmän tai suuremman myssyn.
Puikot 3.5 mm lyhyt pyörö (40-50 cm) ja sukkapuikot.
Koko 57-58 cm

Luo pohjavärin langalla 96 silmukkaa ja neulo 8 kerrosta resoria 1 o takareunasta, 1 n  (n. 3 cm) ja sen jälkeen vielä 1 krs sileää.
Ota nyt raitalanka käyttöön ja jatka työtä kaavion mukaan. Toista kaavio 8 kertaa ja neulo vielä  kaksi kerrosta pohjavärillä.


Aloita nyt päälaen kavennukset pohjavärillä: neulo 10 s oikein ja 2 s oikein yhteen, toistaen koko kerroksen ajan. Kavennuskohtia tulee kahdeksan.
Tee yksi välikerros ilman kavennuksia ja seuraavalla kerroksella kavennukset samoissa kohdissa kuin ensimmäisellä kerroksella, nyt kavennusten väliin jää 9 silmukkaa. Välikerros.
Toista kavennuksia samoissa kohdissa niin, että silmukat vähenevät niiden välissä joka kerroksella yhdellä (koko kerrokselta vähenee 8 s.). Tee välikerroksia neljä kertaa ja sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Jatka kavennuksia kunnes työssä on 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se kaikkiken silmukoiden läpi ja kiristä aukko umpeen. Päättele langanpäät hyvin.
Jos kaipaat lisävinkkejä myssyn tekoon, niin löydät tällä mallilla aiemmin tekemiäni myssyjä mm. täältä, täältä, täältä ja täältä.Jos ohjeessa on virheitä tai muuta huomautettavaa/kysyttävää, ota minuun yhteys joko kommentilla tai sähköpostilla, jonka osoite löytyy oikeasta sivupalkista esittelyn lopusta.
Ohjetta saa vapaasti käyttää muuten kuin kaupallisiin tarkoituksiin. Mielelläni kuulisin käytöstä ja näkisin kuvankin, mikäli mahdollista.
20 kommenttia:

 1. Kiitos Matleena ohjeesta ! nyt sitten mieleisiä lankoja hakeen,lankoja kyllä kotonakin ,mutta ei mieleisiä tuohon malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MAK, niinhän se on, että on mukavampi tehdä mieleisestä langasta varsinkin myssy, jota aikoo käyttää. :)

   Poista
 2. Ohje näyttää helpolta, myssyt kivoilta. Taidan palata ohjeeseen kun pääsen näiltä syyspuuhilta neulomisen alkuun todenteolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auli, ohje on tosi helppo. Oikeastaan perusmyssy hiukan erilaisella mallineuleella. :)

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta, tuo tulee työnalle heti kun taas sormet alkavat taipumaan kutomiseen.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta, pitää jossain vaiheessa ottaa työn alle :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta ,nätti myssy.
  T:Tytti

  VastaaPoista
 6. Kiitos ohjeesta! Pitää joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, jäänpä odottamaan sinunkin versiotasi. :)

   Poista
 7. Teenpä minäkin joku kerta tämmöisen nyt kun ohjekin löytyy.Kiitos.

  VastaaPoista
 8. Tämä myssy on todella kaunis.

  VastaaPoista
 9. Hei, ohjeessa on virhe? Olen tehnyt nyt pipoa tismalleen ohjeen mukaan, mutta siitä ei tule samanlaista kuin kuvassa.
  Kahdeksannesta kerroksesta alkaa kaavio niin että nostetaan silmukka, 7s, nostetaan silmukka, 7s, nostetaan silmukka, 3s, nostetaan silmukka...?
  Miksi näin, kun alemmissa riveissä nostetaan vain 2 kertaa?
  Selitinköhän ymmärrettävästi?
  Olen ymmälläni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi! En sanoisi, että ohjeessa on virhe vaan se on hiukan puutteellinen näköjään. En ole siihen selvästi kirjoittanut, miten kaaviota tulkitaan.

   Oletan, että olet neulonut kerrokset 1-5 niin, että kaavio toistuu koko kerroksen ajan. Samoin tehdään kerrosten 8-12 kohdalla kuitenkin niin, ettäpiirretyn 3 silmukan jälkeen tehdään vielä 4 silmukkaa, siis yhteensä 7s ja sen jälkeen nostettu silmukka jne. Kuvio siis toistuu aivan samanlaisena mutta siirtyy puolen kuvion verran.

   Osasinkohan selittää asian selkeästi? Jos asia jäi epäselväksi, lähetä minulle s-postia, niin voin siellä neuvoa tarkemmin.

   Poista
 10. Hei!
  Osasit selittää aivan hyvin asian!
  Juu, olen orjallisesti noudattanut kaaviota, koska en ole kauhean osaavainen kutoja, niin siksi teen täysi ohjeen mukaisesti.
  Olen tehnyt myös rivit 1-5 niin että on 4s, nosto, 7s, nosto, 11s (7s+4s), nosto jne..
  Eli siinäkin on ilmeisesti virhe?
  Kiitos oikein paljon vastauksestasi!
  Terv.Sama anonyymi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, kun osasin kirjoittaa niin, että asia selvisi. Kirjoittamalla on paljon vaikeampi selittää käsityöasioita kuinnjos pystysi näyttämään. Minäpä yritän lisätä tuohon ohjeeseen, miten kaaviota tulkitaan, jos joku muukin tottumaton haluaisi tehdä nurjien raitojen myssyn.
   Oikein antoisia neulehetkiä, toivottavasti myssy miellyttää sinua. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.