Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Riks Raks Raitaa


Muistaako kukaan Riks Raks -vohveleita (mitenhän se kirjoittettiin)? Niitä oli vielä ainakin 1960-luvun lopulla, mutta ei ole tainnut saada enää pitkiin aikoihin. Ne olivat makoisia pötkyjä, joista tykkäsivät isommatkin. Ja hintakin taisi olla melko edullinen. Käärepaperi oli kai keltaista ja rukseaa.  Jos muistat, niin kerropa minullekin. Kuvaakin yritin etsiä Googlen avulla, mutta en löytynyt.

Mikä minut sai näihin nostalgisiin tunnlmiin? No myssmalli, jonka parissa olen viettänyt aikaa lähes kaksi viikkoa. Ensin yritin selättää ohjetta moneen otteeseen, kun se ei millään meinannut avautua minulle. Mutta sinnikkyys palkittiin ja nyt sen hallitsen.Riks Raks Raitaa -myssyjä kaksittain. Ohje löytyy ET Käsityöt -ekstralehdestä, joka on ilmestynyt 11.10.2017.

Muuten ohjetta oli ihan helppo toteuttaa, mutta "virkataan spiraalina puolipylväillä ed. krs:n s:oiden takareunoihin" sai melkein hiukseni harmaantumaan lopullisesti. Puolipylväät ovat tuttuja ja takareunoihn olen virkannut ennenkin, mutta mikä siinä sitten tökki? Vaikka miten yritin tehdä, en saanut myssyn kupuun sellaista jälkeä kuin lehden kuvassa oli. Ja sen halusin aivan välttämättä, koska se näytti niin kivalta, kuin oikeita silmukoita olisi kudottu. Lopulta satuin koukkaamaan koukulle puolipylvään takaa vähän alempaa ja SIINÄ juju olikin. Loppu sujuikin sitten leikiten.
Ensin valmistui tämä Riks Raks Raitaa -myssy
 Langat harmaa ja keltainen Ulrika (100% villaa) ja punainen Red Heart Soft (100% akryyli), joiden  menekki yhteensä 81 g
Virkkuukoukku 4 mm

Alunperin oli tarkoitukseni tehdä koko myssy pelkästään Ulrikasta, kun sitä sattui olemaan useampaa väriäkin varastossani, mutta ne pari muuta väriä eivät käyneet yksiin harmaan ja keltaisen kanssa. Kaiveltuani lankalaatikoita löysin Red Heart -kerän lopun, jonka punainen oli sopiva ja vahvuuskin oli aika lähelle Ulrikaa.

Myssy näyttää päässä oikein mallikkaalta. Sitä testattiin useaan päähän Asukatuvan käsityökerhossa ja sopi kaikille hyvin vaikka oli hieman keskeneräinen. Harmi, etten ottanut siellä yhtään kuvaa. Minun päässäni nutturan päällä sen muoto muuttuu ja kuvassa olevalle "Siskolleni" myssy on liian iso, joten ei pääse oikeuksiinsa.Seuraavaksi kaivelinkin puuvillalankojani ja tein Riks Raks -sytomyssyn
Langat  Drops Safran ja kaksi vyötteentöntä ja tunnistamatonta lankaa, kaikki sinisen sävyjä, niiden menekki oli yhteensä 67 g
Koukku 3.5 mm.

Kuvat eivät mielestäni kerro koko totuutta vaan myssyt ovat oikeasti kauniimpia kuin kuvissa. Olen ainakin itse niihin tyytyväinen ja uskon tekeväni näitä lisääkin. Ja virkkaustavan keksittyäni työ oli helppoa ja sujui joutuin. Tämän jälkimmäisen virkkasin yhdessä päivässä ja touhusin muutakin.  Käsityökerholaisetkin ihastuivat malliin niin, että sielläkin näitä taitaa syntyä jo lähiaikoina.


13 kommenttia:

 1. Aivan upeat myssyt taas syntyneet Matleenan kätösillä :) :)

  VastaaPoista
 2. Hienot pipot.Meillä maalla keskisuomessa oli kyläkaupassa riks rakseja ja vohvelirouheita isoissa pusseissa ja kieku ja kaiku toffeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinanruusu, eikös olekin ihania muistoja tällaiset. :)

   Poista
 3. Todella kiva myssymalli! Fysioterapeutilla käydessäni kuulin, miten hänen ystävänsä oli saanut valita sytomyssyn Tampereella rintasyöpähoitojensa yhteydessä. Myssy oli piristänyt hänen päiväänsä ja hän oli siitä ystävälleen moneen kertaan iloinnut. Tämä on todella tärkeää heille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, jiitos! Tällaisia tarinoita on ihana kuulla ja ne antavat puhtia sytomyssyilyyn. :)

   Poista
 4. Sitkeys palkittiin ja sait taas tehtyä nättejä pipoja.
  Ed.postin Aputonni olis kyll voinu tulla sinne sullepäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KristiinaS, palkittiin todella ja olen itseeni vieläkin tyytyväinen. :)
   Olisinhan minäkin tietenkin ottanut sen tonnin vastaan, mutta hyvään tarkoitukseen meni kuitenkin, vaikka ei tänne tullutkaan. :D

   Poista
  2. Piti vielä kysymäni, joko olet kahlannut Isoallion tuotannon läpi? Minä luen parhaillaan hänen uutukaistaan Lukkoisten lukkoseppää, joka ei kyllä ole hänen kaikkein riemukkaimpia kirjojaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.