Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 26. marraskuuta 2018

Grinda, lopultakin valmis


Muutamia päiviä sitten huokasin helpotuksesta, kun sain lopultakin valmiiksi työlään huivin. En arvannut reilu kuukausi sitten Oulun käsityömessuilla lankoja ostaessani, mihin souviin siinä itseni lykkäsin, mutta nyt se on ohi. Minähän ihastuin siellä messuilla Riikka-Piikkan esittelemään ihanaan Grinda-huiviin, suorastaan hullannuin niin, että pian langat löytyivät kassistani. Minä, joka yleensä harkitsen tarkoin, mitä hankin. Ohje löytyy netistä, minua ohjeistettiin.


Niinpä voin nyt esitellä Grinda-huivini, leveys 160 cm ja korkeus 82 cm 
Lanka raitalanka Scheepjes Whirl (60 puuvillaa, 40% akryylia), väri n:o 855, menekki 203 g 
Virkkuukoukku 3.5 mm

Ohje löytyy netistä kahdestakin paikasta, maksuttomana täältä ja maksullisena Ravelrysta. Itse käytin tuota ensin mainittua linkkiä, jossa ohje löytyy monella kielellä (ei suomeksi). En edes yrittänyt suomentaa sanallisia ohjeita vaan päätin pärjätä pelkillä kaavioilla.

Ja pärjäsinhän minä lopulta vaikka monta purkua tein. Pieniä purkamisia oli lukuisia, niitä en laskenut mutta yksi iso jäi mieleeni. Olin virkannut huivin viidestä kaaviosta kolme, kun huomasin virheen ensimmäisen kaavion lopussa. Eikä sitä virhettä voinut poistaa, kun yksi kerros oli jäänyt tekemättä. Niinpä purkamaan. Ja samassa rytinässä päätin purkaa koko työn ja aloittaa alusta.

En väitä, että virheeni johtuisivat kaavioiden virheistä. En sieltä huomannut sellaisia, mutta jotenkin kaaviot olivat vain minun aivoilleni kai liian mutkikkaat ja vaikeasti tulkittavat.Jokainen kaavio loppuu kohopylväskerrokseen, joka rajaa kuviot omiin "karsinoihin". Tuon ensimmäisen kohopylväiden kerroksen olin tehnyt jostakin syystä huivin väärälle puolelle. Kohokerros näkyi siis vain nurjalla puolella.  Oleellinen virhe siis, hyvä kun purin.

Purin myös huivin reunapitsin, vaikka siinä ei virhettä ollutkaan. Ohjeen mukaan reunapitsi tehdään tummemmalla yksivärisellä langalla, joka saamani ohjeen mukaan oli  kyseiselle huivin värille hyvin tumma violetti. Väri näytti minusta aivan liian synkältä tuon edellisen kuvion hempeän vaaleanpunaisen jälkeen. Niinpä purin sen pois ja virkkasin kyseisen raitalangan violetilla osuudella, jota oli jäljellä reilusti reunapitsiin tarvittava määrä. Tämä väri sopii mielestäni hyvin, tosin yllä olevassa kuvassa se sinisempi kuin todellisuudessa.Lopputulokseen olen hyvin tyytyväinen.


Lankakin on ihanan tuntuinen eikä kutita ollenkaan minun herkkää ihoani. Virkkaaminenkin sillä sujui vaivatta.Tässä ollaan vielä pingottumassa.Jossain vaiheessa tätä virkatessa ja purkaessa ajattelin, että hullu kun aloin tekemään. Mutta onneksi sisu ei sallinut lopettaa kesken. Nyt tuli mieleeni, että unohdin vaikeudet saman tien kun sain valmiiksi aivan kuten synnytyskivut unohtuvat lapsen synnyttyä.

Nyt pitäisi vaan keksi sille tumman violetille langalle ja raitalangan lopulle käyttötarkoitus. Ehkä teen pienemmän huivin, jota voi käyttää vaikka joka päivä. Mutta aika näyttää sen aikanan.20 kommenttia:

 1. On kaunis huivi, komea suorastaan. Virkattu on aina kiva ja ihan erilainen kuin neulotut huivit. Värikin on hauska kun tuolleen pikkuhiljaa huomaamattomasti vaihtuu.
  Hyvä kun purit ja erinomaista, että teit tämän valmiiksi. Onnittelut hyvästä suoritukseseta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina! Tämän langan värjääminen on onnistunut tosi hyvin, virkatessa oli helppo seurata värien vaihtumista, joka tosiaan tapahtui pikkuhiljaa.

   Poista
 2. Hei Matleena onpa sinulla huikea työ valmiina!
  Hurraa siitä ettet luovuttanut vaan sinnikkäästi teit valmiiksi.Tuttua minulle;periksi ei anneta vaan kynsin hampain loppuun saakka ja alkaakin vastoinkäymisistä huolimatta syvämen kohdalla tuntua ihan sykähdyttävän upealta.
  Hieno työ,innittelut uurastuksellesi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni, tuntuikin tosi upealta, kun tämä huivi valmistui. :)

   Poista
 3. Voi sentään
  Tarkoitin tietenkin: ONNITTELUT uurastuksellesi!!!!!!!

  VastaaPoista
 4. Upea, erittäin kaunis huivi! Se on myös hyvin näyttävä. Kaunista on nuo neljä eri kuvio-osuutta. Pinnan tekee nyppy tai pallo-osuus kivan eläväksi. Pidän huivistasi todella paljon!.
  On ollut suuritöinen! Hurjan nopeasti valmistit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti! Työ sinällään ei niin kauhean suuri olisi ollut, ellen olisi tehnyt virheitä. Oletan, että olisin tehnyt kaksi huivia tähän uponneella silmukkamäärällä. :D

   Poista
 5. Oi, miten onkin kaunis :) Minun Grindani vielä lankana :( Vähän tuli mutkia matkaan :(
  Voinkin sitten aloittaessani pyytää sinulta apua ohjeiden lukemisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irina! Toivotaan, ett ne mutkat suorenevat pian ja pääset taas normihommiin. Ja apua saat ilman muuta, jos tarviit. :)

   Poista
 6. kannatti sinnitekllä niin kaunis huivi tuli

  VastaaPoista
 7. Hieno huivi! Niinhän se usein menee , että välillä on purettavakin. Mun hommat ovat olleet sitä, että askel eteen ja askel taakse. Ehkä joskus valmistuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, joo, tuttua on minullekin tuo "askel eteen ja askel taakse"! :D

   Poista
 8. Voi mikä ihana huivi, on ollut vaivansa arvoinen :)

  VastaaPoista
 9. Upea huivi ja mikä työ, onnittelut!

  VastaaPoista
 10. Onpa oikea kaunotar tämä huivi- <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.