Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 19. marraskuuta 2018

Pieniä välitöitä


Hupsista, kun tuo aika rientää. Edellisestä postauksesta on jo kymmenen päivää, mikä on harvinaisen pitkä väli minun postaustahdissani. Käsitöitä olen tehnyt kyllä koko ajan, mutta hitaasti tuo päätyöni valmistuu, kun virkkaan ja puran, virkkaan ja puran...  Pari pientä välityötä olen sentään saanut valmiiksi.Ensin valmistuivat kintasvanttuut mieheni isoihin käsiin
Lanka tummanvihreää (kuva valehtelee värin)  Jannea  ja menekki 102 g
Silmukoita 56 ja 3.5 mm:n puikoilla tikutin.

Mieheni käyttää vanhanmallisia vuorittomia nahkakintaita "ryskätöissä", kuten hän sanoo raskaampia töitä esim. metsätöitä mökillä. Kesällähän ne riittävät käsien suojaksi sellaisenaan, mutta kylmänä vuodenaikana tarvitaan lisälämmikettä ja tällaiset lapaset eli vanttuut ovat niihin juuri passelit.

Toiseksi välityöksi pääsi aivan yllättäen tiskirätti. Alkuinnoitus tuli, kun Kirsti otti minuun yhteyttä sähköpostilla ja halusi kuulla kokemuksiani tiskiräteistä ja niissä käyttämistäni materiaaleista. Samaan aikaan kävin Oulun Lankamaailmassa lankaostoksilla ja niinpä mukaani lähti myös kerä hamppulankaakin.


Tällainen. tiskirätti siitä syntyi ilman mitään ohjetta, siis oman ideoinnin mukaan
Lanka italialainen Onion Hemp Cotton+Modal (34%+41%+25%),  menekki 31 g 
Virkkuukkoukku 3.5 mm, silmukoita alussa 41.

Minulla on ennestään pari hamppulankaista rättiä, ovat palvelleet jo vuosia. Ne ovat minusta materiaaliltaan parhaimman tuntuiset rätit, ovat jotenkin rouheampia pöytien pyyhkimiseen ja kuivaavat hyvin ja kestävät hyvin pesun 60 asteessa.Eilen otin tämän uuden rätin jo käyttöön saadakseni kokemusta, miten tämä materiaali sopii tiskirättiin. Vyötteessä kyllä suositellaan käsinpesua ja tasokuivausta, mutta aion pestä tämänkin pyyheliinojen kanssa 60 asteen konepesussa kuten muutkin rättini. Jos lanka ei kestä sitä, en hanki sitä enempää tähän tarkoitukseen.


Hyvää syksyn jatkoa ja talven odottelua! Tänään täällä on ollut tälle syksylle harvinainen päivä, kun mittari laski peräti -7 asteeseen ja aurinkokin paistoi kirkkaasti. Lumesta ei ole tietoa, kuten ei TV-uutisten lukijan mukaan koko maassa.7 kommenttia:

 1. hanskat on hyvät lapasilla.isäni käytti sellaisia jo 60 luvulla, vanha konsti parempi kuin pussillinen uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, miehenikin on käyttänyt tällaista yhdeistelmää jo 60-luvulla ja mahdollisesti jo 50-luvun lopullakin, joten hyvin on testattu ja toimiviksi havaittu. :)

   Poista
 2. Kiinnostavaa nähdä tämä tiskirättisi. On todella mielenkiintoinen tämä lankasi Onion Hemp Cotton Modal! Toivon löytäväni samaa lankaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsti, tässä vaiheessa en vielä osaa sanoa, onko lanka hyvä tiekirätteihin. Nimittäin merseroituna langan imukyky ei ole paras mahdollinen. Panen toivon, että pesussa pehmenisi. Älä siis kiirehdi ostamaan tätä lankaa, odota jonkin aikaa niin lähetän sinulle vaikka meilinä tiedon ekan pesun jälkeen.

   Poista
 3. Kiitos tiedosta Matleena! En kiirehdi. Itsekään en tiedä omaa lankaani josta nyt virkkaan. Olen vaan itsekäs ja ajattelen sitä, kuinka mukavaa on tästä Katia langasta virkata. Helppo lanka. Voi olla että näiden pesu on sitten viimeinen pesu!

  VastaaPoista
 4. Hienot tumput ja varmasti lämpöiset:) Onpas tuo tiskirätti kivannäköinenkin! Minä sain ystävättäreltä viime vuonna joululahjaksi itse neulotun tiskirätin ja pidin siitä kovasti! Mukavaa marraskuun loppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päde! Onkin aina mukava saada itsetehtyjä lahjoja. Minä ainakin muistan aina lahjaa käyttäessäni sen antajaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.