Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

lauantai 25. heinäkuuta 2020

Sukkia langanlopuista

Kesä kuluu sukkelaan, kun on mukavaa tekemistä ja säätkin ovat sopivia ainakin enimmäkseen. Väliin on ollut hellepäiviä, väliin viileämpiä ja sateitakin on saatu. Mökillä käväistiin parin päivän reissu hilloja poimimassa. Minähän en enää osallistu siihen touhuun, ainoastaan pakkaan poimitut marjat sitten pakastusta varten ja tietenkin syön niitä herkkuna. Mies onneksi vielä jaksaa ja viitsii rämpiä soilla ja tekee sen jopa aivan vapaaehtoisesti. Tänä vuonna on hillasato ollutkin hyvä koko Pohjois-Suomessa, mikäli huhut pitävät paikkansa.

Ja minulle se mukava tekeminen on tietenkin käsityöt, tässä tapauksessa sukkien kutominen. Niitä olen tikuttanut nauttien, kun oikeankin käteni niveltulehdus on ohi eikä kutoessa tunnu kipua. Muitakin askareita on muuten yllättävän lysti tehdä, kun ei käteen satu. Voin kivutta vääntää vaikkapa luutun. Pienet on siis huvit täällä! 


Tämä kasa sukkia on valmistunut edellisen postauksen julkaisun jälkeen. Langat kaikissa ovat peräisin jo aloitetuista keristä. Tarkoitukseni on kuluttaa jämälankoja vähemmäksi lankavarastostani.



Ensin valmistuivat nämä turkoosiraitaiset sukat koko 38-39,  varsi 18.5 cm
Langat Gjestalin Jannea, menekki yhteensä 80 g
Silmukoita 52, puikot 3 mm.

Ihan perussukat, joihin poikkeuksellisesti tein tiimalasikantapäät. Yeensähän suosin vahvistettua kantapäätä. Raidat  viiden kerroksen korkuiset paitsi nilkan okra raita on neljä kerrosta. Siihenkin oli tarkoitus tehdä viisi kerrosta, mutta epähuomiossa se madaltui.

Sukissa sinisenä näkyvä väri on oikeasti turkoosi, mutta sitä ei kamerani eikä puhelimenikaan vaivautunut tallentamaan oikein.



Mökillä tein nämä vauvansukat, joihin idean sain jostakin netistä löytyneestä kuvasta
Langat ohut vaalenpunainen lanka sekä hiukan paksumpi punainen raitaan,molemmat vyotteettömiä keräsiä, joiden menekki yhteensä 23 g
Silmukoita 40, puikot 2.5 mm.

Mielnkiintoinen sattumus muuten, että kudoin vaaleanpunaiset vauvan sukat, nehän mielletään yleensä tyttövauvan sukiksi. Ja sitten täällä kotona kuulin tyttäreltä, että sukuun odotetaan syntyväksi syystalvesta tyttövauvaa. Tytär tuumasi sukat nähdessään "Teit sitten A:n tytölle sukat, vaikka et tiennyt vauvan olevan tulossakaan!" Näin sattui käymään.


Seuraavat raitasukat koko 35, varsi 13.5 cm
Langat Novitan Nallea, menekki yhteensä 55 g
Silmukoita 48, puikot 3 mm. 

 
Ja vielä raitasukat koko 36, varsi 14 cm 
Langat Novitan Nallea ja Gjestalin Maijaa, joiden menekki yhteensä 60 g
Silmukoita 48, puikot 3 mm.

Nämä kahdet sukat tein samalla periaatteella kuin nuo turkoosiraitaisetkin, mutta madalsin raidat kolmen kerroksen korkuisiksi, koska ne näyttävät minun silmissäni kauniimmilta.

Nyt on mietinnässä, mitä seuravaaksi käsityöksi. Jämälankoja kyllä riittäisi vielä useampiinkin sukkiin, mutta nyt ne eivät houkuta. No katsotaan, joku idea varmaan hypää jostain alitajunnasta tai netin syövereistä mieleeni, ja sitä sitten toteuttamaan. Tämän illan aion kyllä pitää käsityövapaana.


10 kommenttia:

  1. Raitasukat ovat parhautta ikinä. Minäkin aina tikuttelen langanloput sukiksi ja aina sukat löytävät käyttäjänsä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enkuli, kiitos! :) Ja kaiken lisäksi sukkia on mukava tehdä, ainakin minusta.

      Poista
  2. Kivoja raitasukkia. On ilo aina saada jämiä sukiksi, vielä noin kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso Gnu, kiitos! Totta, on ilo saada jämäkerät muuttumaan sukiksi.

      Poista
  3. Niin pirteän ja kivan näköisiä sukkia, tykkään. Mustikoita kuuluu olevan täälläkin runsaasti, mutta minun kipeät polveni eivät enää kestä metsässä rämpimistä. Onneksi sain ostettua muutaman litran naapurin nuorelta rouvalta. Hillojen hinta on aivan pilvissä täällä, ei pysty ostamaan. Mustikkapiirakkaa on kuitenkin pakko saada talvella ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sude!
      Täällä vasta ekat mustikat ovat kypsiä, niitäkin olis kiva saada vähän jemmaan talven varalle. Minäkään en poimi enää marjoja selkäni takia, mutta onneksi mies vielä pystyy siihen. Hillat jäisivät kyllä meilläkin ostamatta näillä hionnoilla.

      Poista
  4. Hienoja raitasukkia oot tehnyt jämälangoista. Raitasukat on kyllä kauniita ja tuntuu että valmistuvat nopeampaa kuin yksiväriset sukat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Johku! On muuten totta, että raitasukat tuntuvat valmistuvan melkein huomaamatta. Johtuu varmaan siitä, kun väriä saa vaihtaa niin tiheään.

      Poista
  5. Hei Matleena.Minulle tulee aina hyvä mieli ja hymy huulille nähdessäni valmistuneet somat sukat raitoineen.Niitä on niin kiva katsella,haluaa vaan lisää,lisää,kun ovat kaikki sieviä,jokainen sukkkapari erillaisin raidoin ja värein.On se ihmeellistä,ettei ole samanlaista paitsi sukan oma pari.
    Aloittaessa uudem sukkaparin,siitä tulee aivan erillainen kuin äskettäin valmistunut.siimä on tämän käsityön iloinen ja mielenkiintoinenjuttu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuomontuvan Anni, niin totta haastat raitasukkien teosta! Kun yhtä paria tekee, niin mielessä jo pyörii seuraava malli. Ja jämälangoista tehdessä saa kaksinketaisen ilon, kauniin sukan lisäksi jämäkerien väheneminen. Ja taas pääsee uusia keriä ostamaan! 🤣

      Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.