Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

lauantai 18. heinäkuuta 2020

Uusi ilme kiikkutuolille


Olen jo kai vuoden verran suunnitellut tekeväni kiikkutuoliini maton suojaamaan pehmusteita liialta kulumiselta. Eivät ne vielä lähestulkoonkaan ole rikki menossa, mutta selvästi jo kulahtaneet. Kiikkutuoli tuli minulle äitini jäämistöstä v. 2003, joten hyvin pehnusteet ovat kestäneet. Nyt lopultakin sain ryhdyttyä toimeen. Jätin kaikki muut käsityöt aloittamatta ja keskityin vain tähän.

Kiikkutuolini uusi matto, pituus n. 170 cm ja leveys 45 cm
Langat  Svarta Fåret Stina 8/8 -lankoja (tumman ruskea, oranssi ja beige) paitsi muutama gramma punaista nimetöntä puuvillalankaa, menekki yhteensä 690 g
Virkkuukoukku n:o 4.

Suunnitelmana oli vain puuvillalangasta tehty matto, mutta malli oli vielä hakusessa. Kävin kuitenkin ostamassa langat Lankamaailmasta  viime viikolla.  Valitsin vain sopivasta langasta mieleiseni värit. Toivomaani punaista ei ollut, joten ajattelin pärjääväni ilman.

Yhtenä vaihtoehtona minulla oli perusisoäidinneliöillä tehty matto. Sillä kokeilin aluksi, mutta totesin sen liian reikäiseksi, koska halusin tiiviimmän. Googlailin aikani ja löysin kuvan jostakin peitosta, johon oli ensin virkattu pyörylöitä ja ne reunustettu neliönmuotoiseksi. Onkohan sille joku nimikin, en nyt saa mitään mieleen! Ilman ohjetta sitten mentiin ja pienen harjoittelun jälkeen se sujuikin.

Punaista lankaa kuitenkin kaipasin noiden ostamieni mukaan ja sopiva väri löytyi sytomyssylangoistani. Tosin lanka on ohuempaa kuin Stina -langat, mutta aloitusympyrässä menee oikein hyvin. Kuvissa punainen häivähtää liikaa pinkkiin, oikeasti se on rehellinen punainen.


Kun neliöitä oli riittävästi kiinnitin ne piilosilmukoilla kolmeksi pitkäksi  nauhaksi ja sitten reunustin yhden nauhan molemmin puolin pylväillä ja kaksi muuta vain toiselta sivultaan.  Yhdistin nauhat  toisiinsa piilosilmukoilla, niin että ulkoreunoilla ei ole pylväskerrosta. Ruskealla langalla virkkasin molempiin päihin pylväitä ja ympäröin työn kerroksella kiinteitä silmukoita. Lopuksi vielä kerros kiinteitä silmukoita oranssilla langalla.

 Kuvauspaikkaa etsiessäni totesin, että samanlainen matto kävisi hyvin myös terassille tuolien peitoksi.

Tänne se kuitenkin jää, käsityötuoliini. Tältä se näyttää lähiympäristöineen.  Tuolin vieressä on myös toinen perintö äidiltä, nimittäin tuo lasipintainen pöytä tuolin oikealla puolella. Sen päällä säilytän kaikenlaista käsityösälää ja alapuolen hyllyllä käsityölehtiä ja -kirjoja. Ja perintönä saamaani käsityötaitoakin harjoitan eniten juuri tuossa ympäristössä.


Ja lankaakin muuten jäi! Ostinhan niitä reilusti, kun olivat alessa ja halusin varmistaa niiden riittävän. Tummanruskea vain meni melkein kaikki, vajaa metri jäi tähteeksi. Mitähän tekisin noista oransseista ja beigeistä langoista, kumpaakin on hiukan yli 250 g. Luotan, että "aika tavaran kaupitsee" kuten äitini aikoinaan tapasi sanoa.


10 kommenttia:

  1. Viime viikolla? Hertsimaleijaa, melkoisella vauhdilla tämä teit!!
    Kivan näköinen - itse osaan vaan niitä iänikuisia mummoja ja ne tosiaankin ovat ihan liian ilmavia (reikäisiä) useimpiin kohteisiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SatunNainen Paula, totta, viime viikolla ostin langat. Onhan se vähän eri asia tällaisen eläkeläisen tehdä käsitöitä varsinkin näin korona-aikana, kun ei tarvitse käydä töissä eikä ole lasta huolehdittavana, niin hyvin ehtii. 😀
      Helppoa näidenkin teko on: kun osaa virkata mummoja, niin pienellä paneutumisella sujui minullakin niin miksei sinullakin

      Poista
  2. Upea matto ja kauniit värit. Taitajan tekemä.

    VastaaPoista
  3. Hieno keinutuolinmatto. Mulla on vuosia ollut keinutuolissa 70-luvulla kutomani ( siis kangaspuissa) raanu. Hyvin on kestänyt ja alkuun oli vuosia seinällä. Raanuista nyt tehdään tyynyjä ja tuolin istuimien päällysteitä. Hienoa kun on käytössä. Mulla on muutama vielä varastossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Iso Gnu! Minä myin joku aika sitten kirpparilla vanhoja raanuja, mutta kaksi on vielä jäljellä, toinen kaapissa ja toinen mökillä pöytäliinana vanhan ompelukoneen päällä.

      Poista
  4. Upea kiikkutuolinmatto! Hienosti sen osasit tehdä ilman ohjetta!

    VastaaPoista
  5. Hieno matto kiikkutuolin suojaksi ja todella nopeasti sait valmiiksi. Onpa kiva kuulla, että pystyt taas tekemään käsitöitä normaaliin tapaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Virpi! Enpä ennen tätä sairauskokemusta arvannut, että joskus voi iloita kivuttomasta tiskirätin vääntämisestä.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.