Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 22. lokakuuta 2021

Huovutetut lapaset

 Pikku hiljaa olen yrittänyt hävittää lankavarastostani sinne kertyneitä ja jostain syystä käyttämättä jääneitä lankoja. Nyt kaivelin huopuvien lankojen laatikkoa ja pari kerää viron hahtuvalankaa pääsi puikoilleni. Mutta sinne jäi monta kerää, jotka eivät puhutelleet minua ollenkaan. Taisin ostaa nämä langat reilu kymmenen vuotta sitten Tallinnan reissulla, kun sai halvalla kauniita lankoja. Sen jälkeen olen viisastunut, ettei minun kannata sillä periaatteella lankoja ostaa. Pitäisi aina olla käyttösuunnitelma valmiina. Aika hyvin olenkin pysynyt tässä päätöksessä. Aainoastaan sukka- ja lapaslankoja ostan minua miellyttääviä värejä tietämättä etukäteen, millaisia niistä teen. Sukat ja lapasethan ovat minun mieluisimpia neuletöitä. 


Huovutetut lapaset kokoa S-M  osittain Tellun ohjetta mukaillen
Lanka hyvin marinoitunutta viron villaa, menekki 122 g
Ohjeen mukaisin silmukoin tein 6 mm:n sukkiksilla.

Kun olin kutonut muutamia kerroksia peukalolangan jälkeen, katkaisin langan ja tein peukalot valmiiksi. Ja sitten jatkoin lapasen loppuun normaalisti.  Tämä siksi, että peukalon väri on sama kuin lapasen keskiosa. Tästä tavasta kiitän Hepsiä, joka kertoi blogissaan tämän niksin.

Huovutus vaati kolme pesukertaa, ennen kuin huopuminen oli sopivaa. Ensin pesin 40 asteen hienopesulla kahdesti, linkous eka kerralla 600 ja toisella 1200. Kolmas pesu sitten 60 asteen kirjopesu ja linkous taisi olla 1200. Ja nyt tuli oikein ihanasti huopuneet lapaset.

Värien sävytkin pehmenivät pesussa kauniimmiksi. Tässä alakuvassa värit ovat lähempänä totuutta kuin yläkuvassa.

Kaikin puolin nämä lapaset miellyttävät minua, mutta taidan antaa nämä jollekin, joka tarvitsee tällaisia lapasia enempi kuin minä

Edelliset huovutetut lapaset olen tehnyt reilu kymmenen vuotta sitten ja niistä kerroin täällä.

 

13 kommenttia:

 1. On kyllä lämpimän näköiset ja kauniin väriset lapaset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkuli, samaa mieltä, että ovat lämpimät ja väreistäkin tykkään.

   Poista
 2. Huovutetut lapaset ovatkin lyömättömät esim. rollaattoria lykkiessä. Kivan väriset, tulee mieleen palokärki kuusen kyljessä.🌲

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sude, hyvä oivallus, mitä värit voisivat kuvata. 😊

   Poista
 3. Näyttävät lämpöisiltä ja pehmoisilta!
  Kerään juuri rohkeutta, uskaltaisinko aloittaa lapasten puikottelun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. satunNainen Paula, miksetpä uskaltaisi, rohkeasti vaan puikot ja lankakerä käteen.

   Poista
 4. Kaunis vihreä. Pitää joskus kokeilla taas huovuttaa lapasia. Kerran yritin, mutta niistä tuli pesukonekäsittelyn jälkeen keskenään aivan eri kokoiset. Sitten luovutin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puikko, koukku ja ompelukone, onpa ollut harmillinen tapaus. Mutta rohkeasti vain uusi yritys, tuskin toinen kerta on samanlainen. Ainakaan minulle ei ole käynyt niin ja olen huovuttanut monia lapasia 1980-luvulta alkaen.

   Poista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Huovutettuja lapasia tosiaankin tehtiin paljon tuolloin monen monituista vuotta sitten. Se oli sellainen ryöpsähdys, ja kaiketi huovuttuvat langat ja hahtuvat jostain tulivat ns. muotiin. Kyllähän niitä nytkin tehdään mutta . . .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KristiinaS, vaihtelevaa se on tämä neulemaailmakin. 😉 Tehdään vuosi tai pari jotain innolla, kunnes taas joku uusi juttu lyö läpi. Minun ensimmäiset huovutetut lapaset olivat lovikkaita, joita tein 1981-luvulla Rovaniemellä.

   Poista
 7. Voi miten kauniin väriset huovutetut lapaset! En ole pitkään aikaan tehnyt huovutettuja lapasia. lankoja luyötyy varastoistani kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, sittenhän sinun ei tarvitse muuta kuin kaivaa langat ja puikot esille ja lapasia tekemään. 👍

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.