Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 16. elokuuta 2009

Nyt käsitöistäkin

Tässä postauksessa kerron vain ja ainoastaan käsitöistä, kun on viime aikoina tullut joristua enempi kaikesta muusta. Kyllä tämän blogin on tarkoitus edelleen olla ensisijaisesti neuleblogi, jossa tosin kirjoittelen muistakin mieleeni juolahtavista asioista. Ja näitä muita mieleen juolahtaneita asioita on ollut viime aikoina aika paljon. Olen huomannut niiden lisääntyvän sitä mukaa, kun te muut bloggaajat tulette tutummiksi ja ajatustenvaihtoa välillämme tapahtuu enemmän. Siitä olen pelkästään hyvilläni ja taas haluan kiittää teitä kaikkia blogiani seuraavia ja erityisesti kaikkia kommentoijia. Ilman teitä tämä olisi kovin yksinäistä ja ankeaa puuhaa. Mutta nyt siis niitä käsitöitä.




Nämä pikkuliinat ovat valmistuneet jo reilu viikko sitten, mutta langat päättelin kai torstaina ja silloin myös tärkkäsin ja pingotin nämä liinat. Oli muuten ensimmäinen kerta, kun käytin sokerivesitärkkäystä. Jostakin googlettamalla löysin ohjeen, joka oli sen verran yksinkertainen, etten edes kirjannut sitä ylös vaan tallensin sen vain aivojeni kovalevylle. Ohje lyhykäisyydessään: 1 dl:aan kiehuvaa vettä liuotetaan 10-15 palaa sokeria. Liemessä kastellaan liina ja ylimääräinen vesi puserretaan pois. Ja sitten vain pingotettuna annetaan kuivaa ja valmis.

Pingotusalustaksi löytyi mieheni tallettama tallettaa kaiken! ;DD styroksinen kuivausrummun kuljetustuki. Kuluneena talvenahan jouduimme uusimaan rummun, kun entinen sanoi työsopimuksensa irti.

Mallin tähän otin vanhasta jo 1970-luvulla virkkaamistani pikkuliinoista, joita minulla on kaksi. Silloin tein 6-säikeisestä kalalangasta, mutta nyt Coats Eldorado -virkkauslangasta. Yhdestä 50 g:n kerästä tuli kaksi liinaa ja hiukan jäi lankaa jäljelle. Koukku oli 1,50 mm:nen. Liinan halkaisija on 29 cm.

Virkatessani olen miettinyt tätä elämän kummallisuutta käsitöidenkin saralla. Minä en nimittäin pidä virkkaamisesta ollenkaan ja silti virkkaan aivan vapaaehtoisesti. Ja ihan huvin vuoksikin, kuten nyt nämä liinat. Niille ei ole suunniteltu käyttöä, tuskin tulevat omaan käyttöön, joten päätynevät ATK- varastooni ATK=aika tavaran kaupitsee. Lisääkin olen liinoja virkannut alkuun päästyäni, mutta niistä lisää myöhemmin.



Hiljattain Annikainen kertoi blogissaan tossukoistaan, joita oli tehnyt tulevaa joulua ajatellen. Ne näyttivät kovin tutuilta ja mieleeni nousi muisto viime syksyltä. Annikainen teki muistaakseni en viitsinyt lähteä tarkistamaan silloinkin samantapaisia tossuja ja minä yritin matkia niitä. Jostakin syystä melkein valmiit tossut olivat päätyneet pohjimmaisiksi saavinkokoiseen lankakoriini. Sieltä ne kaivoin ja tuota pikaa sain jalkoihini uudet tossut, jotka tuntuvat mukavilta ainakin vajaan vuorokauden käytön jälkeen. Siis yksi ufo taas selätetty!

Kärjestä aloittaen nämä on tikutettu 4,5 mm:n puikoilla pinkistä 7veikasta ja tummanruskeasta Nallesta. Reunukset vahvistin virkkaamalla niihin kiinteitä silmukoita. Tossut painavat n. 45 g.



Ja vielä yhdet raitasukat. Näissä on lankana punakirjava Nalle Colori ja musta Nalle. Tuo punakirjava on sitä ihan tavallista punakirjavaa, näyttää kuvassa vain kovin pinkiltä. En saanut värejä onnistumaan paremmin. Nämä sukathan jatkavat aloittamaani raitasukkatehtailua noiden Coloreiden hävittämiseksi varastoistani. Vielä niitä on jäljellä. Niin ja nämä sukat ovat kokoa 37 ja matkaavat lähiaikoina kummitytöllemme. Tikuttelin 3mm:n puikoilla, silmukoita 56 ja langan menekki n. 65 g.



26 kommenttia:

  1. Virkatut liina ovat kauniita.
    Omia liinoja en ole koskaan tärkännyt, joskus pingotan, useimmiten vain prässään.
    Tänään on tossupäivä, varpaita palelee.
    Ihanat tossukat.

    VastaaPoista
  2. Hyvä tavaton,kun siellä on valmistunut monenlaista. Ihastuttavia liinoja. Nyt taas aletaankin kovasti tarvita sukkia ja tossukoita. Se mitä sulle pikkulinnut olivat laulaneet ei ole vielä varmaa. Riippuu tyttäreni työasioista ,mutta toivon kovasti että pääsen reissuun:D Mikä ihmeen reissaaja minusta on tullut! Minunhan piti olla leikkauksessa ja luulin tiviisti olevani sen vuoksi kotosalla. Yhtäkkiä kaikki kääntyi mullin mallin,leikkaus peruuntui ja tää akka kiertää vaan maata ristiin rastiin:D

    VastaaPoista
  3. Sinä olet virkannut kauniita liinoja, Litanpa muistini kätköihin tuon tärkkäysohjeen tulevaa varten. Tossut ovat hauskannäköist ja villasukat myös.

    VastaaPoista
  4. Kauniita liinoja! Minä nuorena tyttönä virkkasin kymmeniä liinoja, ittellä ei enää taida olla kuin yksi. Tuosta sokerivesitärkistä tuli mieleen, kun aikoinaan tein yhteen tanssiesitykseen pukuja ja omat tytöt saivat vanhoilla puvuillaan tanssia (se suutarinlapset-syndrooma) ja viimeisenä iltana aloin pukujen tyllejä tärkkäillä, meni yö aika pitkälle siinä sopivaa sokerimäärää kokeillessa...
    Tossujen käyttöaika alkaa olla käsillä tai siis jaloilla ihan pian.
    HYvää viikonalkua!

    VastaaPoista
  5. Suloisia liinoja ja kivat tossut! Minä en ole virkannut koskaan liinoja, vaikka joskus olen niitä varten lankojakin varannut.

    VastaaPoista
  6. Ufo-tossut, siis :) Näyttävät mukavilta niinkuin pitsiliinasikin. Minun joululahjatossuista tulikin synttäritossuja ja kaik on jo lentäneet maailmalle. No, onhan tässä vielä aikaa jouluun :9

    VastaaPoista
  7. Tosi kivat nuo tossut! Ja tykkäsin myös näistä raitasukista kuten edellisistä. Tosiaan kiva tapa käyttää Nalle Colorit!

    VastaaPoista
  8. Heips!
    Virkkaaminen on ihan mukavaa vaihtelua kutomisen=neulomisen lomassa.
    Nätti on liinojen malli, taidan varastaa sen joskus ;-D. Nyt en kyllä aloita uutta, kun on niin monta juttua kesken!
    Aika kivat töppöset, nyt kun ei vielä tarvi ihan umpinaisia. Ja sukat on nätit.
    Johan sulla olikin melkoinen kasa valmista! :-D

    VastaaPoista
  9. Ihana liina, ja kivoja jalanlämmittimiä!

    VastaaPoista
  10. Minä vieläkin mietin sitä verhonpalojen tärkkäämistä, että millä sen tekisi. Kun joku taas kirjoitti blogissaan, että oli tärkännyt maito/vesi-seoksella, niin tuli vauvanoksun hajuinen tekele. Kun se lankakin on ihan tekokuitua, pitääpä vielä miettiä.
    Kauniit liinat, en muuta sano.

    VastaaPoista
  11. Kauniita liinoja! Minäkin ostin jo lankaa virkkausta varten, mutten vieläkään ole saanut aloitettua virkkausta:(

    VastaaPoista
  12. Liinasi ovat kauniita, kuten myös sukat ja tossuset! Kivahan se on blogikamuista kuulla muustakin kuin käsitöistä...

    VastaaPoista
  13. TeSa: Prässännyt minäkin olen ennen, mutta nyt päätin kokeilla tätäkin tapaa. :)

    Intsu: Minä kyllä toivon, ettei matkallesi tule esteitä! :) Se tuo elämä joskus järjestää yllätyksiäkin. ;D

    Äipän touhut: Ainakaan tämänastisella kokemuksellani sokeivesitärkkäyksestä ei ole pahaa sanottavaa, joten en pane vastaan tärkkäysaikeitasi. ;)

    Mammutti: Tanssiasujen tärkkäämisessä onkin aivan eri luokan työ kuin pienten liinojen! ;)

    Heinis: Pikkuliinaa on kiva virkata, se valmistuu nopeasti ja pienikokoisena helppo kuljettaakin. Kokeilepa, saatat innostua! :)

    Annikainen: Hyvä tavara tahtoo saada helposti siivet! ;) Nyt siis vain uutta puikoille.

    Tiina: Kiitos! :)

    Vesimies#neuloo: Kiitos! :)

    Marleena: Liinan mallin saat, jahka tavataan! Muistuta, jos en muista. ;) Huomasithan, että kasaa olin tehnyt toista viikkoa! ;D

    Mari: Kiitos! :)

    Pirena: Minäkin kyllä hiukan empisin sen maito/vesitärkkäyksen kanssa ja juuri sen hajun pelon takia. Vaikka kai sekin tärkki lähtee pois pesten ja haju saman tien. :)

    MarjutJ: Panehan vain liina alulle, niin sitten se pian valmistuu. :) Onko sinulla muuten jo malli katsottuna?

    VastaaPoista
  14. Malli45: Minustakin on tosiaan kiva kuulla blogikamuista vähän muutakin kuin käsitöistä ja samalla tulee itsellekin tunne, että haluaa kertoa jotain muitakin asioita itsestä. Mutta johonkinhan se on raja vedettävä. :)

    VastaaPoista
  15. Kauniita nuo virkatut liinat, samoin tossukat ovat ihanat.. kiva lueskella muustkin kuin käsitöistä..joten jatka vain kirjoitttelua..

    VastaaPoista
  16. Somia liinoja olet virkannut, virkkaustaito olisi syytä minunkin opetella.
    Syksy saapuu pikkuhiljaa ja sievät tossut on kiva vetäistä jalkaan.

    VastaaPoista
  17. Tulin heti vastavierailulle ja mukavaltahan täällä näytti. Kiva lukea juttuja sieltä päin kun minullakin oli mummola aikoinaan Tyrnävällä ja Oulukin on hyvin tuttu paikka. Nuo tossut näyttää ihanilta, täytyy joskus matkia malli.

    VastaaPoista
  18. Rantapuikko: Kiitos! ;)

    Eila: Virkkaus kannattaa opetella! Vaikka en siitä tykkääkään, saa sen avulla monia mukavia juttuja aikaan.
    Äsken juuri lähetin sinulle s-postia! ;)

    Sude: Kiva, kun tulit sinäkin käymään! ;) Tyrnävähän on ihan tuossa vieressä, sen kautta ajelemme aina Kainuuseen mökille.

    VastaaPoista
  19. Tosi kauniita liinoja. Harmittaa ihan, kun en ole ennättänyt/jaksanut viime aikoina virkata. Sukkia olen nyt sentään saanut kolmet aikaiseksi. Kuvankin sain vihdoinkin blogiini :)

    VastaaPoista
  20. Kauniit pikkuliinat!
    Ja tykkään kyllä noista tossuistakin. ;o)

    VastaaPoista
  21. Kirsi74: Kiitos kehuista! :) Pitääpä käydä kurkkaamassa sinun sukkiasi!

    Pirjo-Riitta: Kiitos! ;)

    VastaaPoista
  22. Hei :)
    Löysin blogiisi Sukkasadon osallistujalistan kautta, ja täällähän on vaikka mitä kivaa, tosi hienoja virkattuja liinoja ja ties mitä, mutta pikaisella vilkaisulla nuo pinkit töppöset ovat kyllä suosikkini. Vastustamattoman hauskan näköiset :)

    VastaaPoista
  23. Pikku possu: Kiva, kun kävit! ;) Minäpä poikkean sinun luoksesi!

    VastaaPoista
  24. Kauniita liinoja.
    Tossut ovat varsin suloiset :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.