Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Myssylästä päivää

 Otsikon mukaisesti voin kai kertoa terveiset Myssylästä!  Olen nimittäin viime päivät ahkeroinut myssyjen parissa.  Flunssa ei ole vielä kokonaan hellittänyt enkä oikein jaksa tehdä mitään isompaa, mutta hyvin sujuu istuminen käsityön parissa.  Mikäs sen mukavampaa, saa jättää kotityöt muiden huoleksi.


Myssyjä siis olen tehnyt.  Hiljattain saatiin surullinen tieto, että miehen sisar on sairastunut syöpään ja nyt hänelle on jo aloitettu sytostaattihoidotkin.  Niinpä aloin sytomyssyn tekoon, mutta se olikin yllättävän hankalaa vaikka ei tunteita otettaisikaan huomioon.  Minkä kokoinen, minkä mallinen ja minkä värinen?  Ja kun se myssyn saajakin on 600. kilometrin päässä, niin eipä sitä soviteta välillä.  Vanha totuus "kolmas kerta toden sanoo" päti nytkin: kolmas myssy on sopiva.


Malli itseni ideoima palmikkomyssy
Lanka Kesäpirkka-lankaa, kulutus 50 g
Puikot 3 mm, joilla 144 sKavennukset aloitin n.13 cm korkeudella kaventaen ensin nurjien silmukoiden raidoista ja sitten puikon alussa ja keskellä.

Eilen tämä myssy lähti Itellan kuljettamana kohti eteläistä Suomea ja tänään käly sitten soittikin myssyn olevan oikeaa kokoa ja mieleinen niin malliltaan kuin väriltäänkin.  Kaksi muuta myssyä, jotka tein ensin ja arvelin kälylleni liian pieniksi, jäivät odottamaan omaan varastooni ja pääsevät lähiaikoina johonkin sairaalaan ja löytänevät sitä kautta tarvitsijan.

Ensin valmistui tämä palmikkomyssy jostakin lehdestä repäistyn ohjeen mukaan Novitan Luxus Cotton langasta, jota kului 50 g.


 Sitten muuntelin hiukan mallia ja yritin tehdä isompaa, mutta edelleen tuli liian pieni.  Tässä lankana Kesäpirkka-lanka, jota kului tähänkin myssyyn 50 g.


Viime viikolla jo ennen noihin sytomyssyihin paneutumista aloitin Jämäkuun langankulutusta lisätäkseni Ison gnun  ohjeella Nepal-myssyä.   Mutta toisin siinä kävi, ei tullut Nepal-myssyä, ei. Tuli sentään oma muunnelmani ja pidettävä myssy.  Nepal-tekeleeni oli niin paksu ja jäykkä, etttei se taipunut myssyksi, joten  purin liian korkeuden pois ja neuloin resoriosan uudestaan ja ...

... tällainen siitä tuli.  Ihan sopiva minun päähäni ja lämmin tuntui olevan.  Myssy sopisi väriensä puolesta minullekin oikein hyvin, mutta tämä menee kuitenkin Villaa Ylle -keräyksen kautta jollekin tarvitsijalle. 

 
 Nepal-myssyn ohjeella siis sileää neuletta sopiva pituus ja sen jälkeen 2o, 2n resoria pari cm ja päättely.  Tämä myssyhän neulotaan koko ajan kaksinkertaisella langalla, eri pituisilla pätkillä.  Kannattaa kurkata ohjetta täältä.   Silmukoita oli työssä 100 ja puikoilla 3.5 mm mentiin.  Langat olivat todellisia jämälankoja: pieniä nyssäköitä erilaisia enimmäkseen noin Nallen vahvuisia villa- ja villasekoitelankoja, mutta mukana oli myös muutamia paksumpia pätkiä ja hiukan puuvillalankaakin.  Yhteeensä lankaa kului 95 g.

Oli muuten niin mukavaa tekemistä, että taidan aloittaa vielä toisenkin myssyn.  Keräsin erilaisia lankanyttössiä viereeni ja siitä vain aivan "mutun" mukaan valitsin seuraavan langan työhön. Välillä katkaisinkin langan ja vaihdoin jonkun toisen tilalle, ettei tule yhtä väriä liian pitkästi.


Eikä se minun myssyilyni loppunut vielä tähän.  Tytär teki syksyllä sytomyssyjä, joista moni jäi pikkuisen kesken.  Oli langat päättelemättä kaikista ja muutamasta puuttui kerros tai pari.  Kaivettiin ne nyt esille ja yhdessä valmisteltiin luovutuskuntoon.


Siinä ne nyt ovat muuten valmiina, mutta odottavat vielä kokolappuja. Minä tein pariin rapuvirkkauksella alareunan ja virkkailin myös nuo kukkaset.


Jämäkuuhun osallistun Nepal-muunnelmani lisäksi myös molemmilla Kesäpirkka-langasta tehdyillä sytomyssyillä.  Sen lankahan on saamaamme lahjoituslankaa ja jäänyt äkäslompololaisella Neulepajalla jämäksi.

Kaikille hyvää loppuviikkoa!


17 kommenttia:

 1. Voi kuinka ihania myssyjä oletkaan taas saanut aikaiseksi!

  VastaaPoista
 2. OOOH miten kauniita myssyjä olet tehnyt.

  VastaaPoista
 3. Hienoja. Kun näin pikkukuvan katsoin nopeasti, että siinä on kaktus ruukussa!

  VastaaPoista
 4. Hienoja myssyjä, kyllä olet ollut ahkerana!

  VastaaPoista
 5. Onpa taas mukavia mallikehittelyjä myssypajassasi :)
  Tuo jämälankaversio on tosi vetävän oloinen!

  VastaaPoista
 6. Jaksamista kälyllesi toivottelen. Myssyt ovat tosi nättejä:)

  VastaaPoista
 7. Sari: Kiitos! :)

  Enkuli: Kiitos! :)

  Auli: No kaktukselta tosiaan vaikuttaa! ;DD Kukkapurkissahan tuo pallo onkin, joten ei ollenkaan ihme.

  Mari: Kiitos" :)

  Taina: Kiitos! :)

  Pirle: Niin minustakin! :)

  Marjut: Minäpä kerron terveisesi kälylleni, kiitos hänen puolestaan! :)

  VastaaPoista
 8. Voi hurja, miten olet ahkeroinut! Vihreä myssy on suosikkini, jämälanka myssy on myös ihana. raidoista tuli todella kauniit :)
  Kiva, että voit jo paremmin.

  VastaaPoista
 9. Kauniita myssyjä ihan jokainen! Surullista aina kun syöpä iskee lähelle. Muutama päivä sitten ilmeisesti radiosta kuulin, että syöpä iskee joka neljänteen ihmiseen jossain vaiheessa elämää. Silloin aloin miettiä, että viidestä lapsestasni sen todennäköisyyen mukaan yhteen ainakin tulee, toivottavasti vasta hyvin myöhään...
  Kevät kuitenkin kohisten etenee, meillä puissa pienet lehdet ja pelto pihan vieressä jo vihreä.
  Aurinkoisia huhtikuun viimepäiviä!

  VastaaPoista
 10. Ihania myssyjä, tuo kehittelemäsi palmikkomyssy on upea. Itse tikuttelen jämäpuuvilloista miehille ja pojille sytomyssyjä ihan vain 2o-1n tai 2o-2n menetelmällä ja eri värejä peräkkäin, tulee aika hauskan näköisiä. Nämä minun myssyni menee hyks´n keräykseen. Hauskaa vappua, t. Lea P.

  VastaaPoista
 11. Sara: Minustakin tuo jämälankamyssy on kiva! Nyt muuten on toinen pian kavennuksissa. ;)

  Mammutti: Hui, että joka neljäs sairastuu syöpään! :o Se on kyllä kamalan paljon. :(
  Kevät etenee täälläkin, mutta ei meillä uutta vihreää näy kuin tulppaanin lehtiä pukkaa.

  LeaP: Hienoa asia, kun sinäkin jaksat edelleen tehdä sytomyssyjä! :) Tällaiset uutiset ilahduttavat minua kovasti.

  VastaaPoista
 12. Ihana myssy kälyllesi ja muutkin myssyt kauniita. Erityisen kiva on villaa ylle keraykseen menevä myssy. Minä aattelin Toukukuussa sukkakuun ja varmaan teen sukat myös ko. keräykseen.

  VastaaPoista
 13. Tintti: Kiitos! :)

  Seijasisko: Jo kolmas myssy valmistumassa villaa ylle -keräykseen samalla tekniikalla ja ehkä teen vielä neljännenkin. ;) Niitä on niin kiva tehdä.

  VastaaPoista
 14. hi erittäin hyvä blogi ystävälista jos lisään blogini Olen erittäin onnellinen.

  VastaaPoista
 15. päähineet paljon kuin muita sidoksia ihana

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.