Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Onnensukat


 

Sain tänään pitkän s-postin ja sen mukana haasteen kutomaan pieniä punaisia sukk
ia. Sama meili on lähetetty monille muillekin, mutta ei ehkä kaikille täällä vieraileville, siksipä jaan sen täällä kaikille.  Meilin kopsasin kokonaisuudessa tuohon alle, kaikki kursiivilla präntätty on muuten suoraa lainausta, mutta minä olen tummentanut  mielestäni ne tärkeät tiedot, jos joku ei halua lukea koko tekstiä."Tehdäänkö Onnensukista valtakunnallisesti näkyvä juttu!

Idea Onnensukat - kampanjaan syntyi Tampereella, kun tämän vuoden toinen perhesurma levisi lehtien, radion ja television välityksellä huhtikuussa tietoisuutemme. Tänään luemme jo kolmannesta perhesurmasta. Jokainen niistä on liikaa! Liian moni lapsi on menettänyt mahdollisuuden elämään. Ja väliin mahtuu Hyvinkään tapahtumat, jossa tekijäksi paljastuu vasta 18-vuotias nuori. Ja paljon muuta, joka ei ehkä ylitä uutiskynnystä.


Onnensukat-hanke on Sopimusvuoren Verstaan nuorten mielenterveyskuntoutujien oma hanke. He haluavat nostaa esille sen, että mielenterveyden ongelmien kanssa selviytyy, niistä paranee tai ainakin kykenee hyvään elämään. Harva nuori edes ajattelee tekevänsä sellaisia tekoja, joista olemme lukeneet koulusurmissa tai koulukiusaamisissa. Pikemminkin nämä nuoret ovat niitä kiusattuja, särkyneitä ja hylätyksi tulleita. 

Verstas pyrkii kohtaamaan nuoren ihmisenä, persoonana sekä aikuisena – ei diagnoosina. Verstaan toiminnan tarkoituksena on tukea nuorta ymmärtämään elämäntilanteensa sekä sairautensa samalla tukien ja vahvistaen jo nuoressa olevia vahvuuksia. Tavoitteena on myös ylläpitää sekä vahvistaa nuoren suhteita läheisiinsä – saada perhe mukaan nuoren kuntoutumiseen ja sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin. Verstaan tavoite ja menetelmät ovat tukemassa nuorta kohti tasapainoisempaa tulevaisuutta.

 Onnensukat - hankkeen  ideana on neuloa punaisia vauvansukkia, jotka lahjoitetaan TAYSn vastasyntyneiden osastolle lahjoitettavaksi syntyneille vauvoille. Sukkaparin tekemiseen ja matkaan vastasyntyneen luo on osallistunut monta ihmistä. Lahjoitettu lankakerä on tehnyt mahdolliseksi sen, että puikkojen heiluttelija on voinut tehdä silmukoita ajatellen mielessään tulevaa käyttäjää ja nuoret pussittavat ja toimittavat ne TAYSiin. Ensimmäinen erä vietiin 4.6.2012. Seuraava erä toimitetaan heti juhannuksen jälkeen.

Tänään ajattelimme, että kutsumme kaikki Suomen neulojat mukaan tähän tempaukseen. Kysymyshän on eräänlaisesta positiivisesta vastauksesta kaikkeen siihen pahaan, mitä meidän ympärillämme tapahtuu. Tekemällä näkyväksi sen, minkä nuoret kirjoittavat sukkapussin tekstiin: "Pienen ihmisen elämä alkaa pienestä. Kasvaakseen hän tarvitsee rakkautta, huolenpitoa, ruokaa ja raitista ilmaa. Lapsen kasvu on haaste; anna hänen kasvattaa myös teitä!" olemme mukana tässä neulojien ketjussa. TAYSn lisäksi olemme varautuneet jakamaan onnensukkia laajemmallekin kuin vain Pirkanmaalle.
 
Olemme avanneet facebookissa sivut www.facebook.com/Verstaanonnensukat . Tule tykkääjäksi ja tutustumaan aloitukseemme. Ylen uutisissa oli pikkujuttu, kun veimme ensimmäisen erän sukkia. Sen löydät tästä linkistä http://areena.yle.fi/tv/1575916, mene kohtaan 6:22 min

Millaisia sukkien pitäisi olla, ehkä kysyt? Ainoa rajoitus on, että sukkien pitäisi olla jollain tavalla rehellisen punaisia, koska idea on, että sukka sopii sekä tytölle että pojalle. Eikä niiden tarvitse olla aivan pikkuruisia. Ja omaa luovuutta ja malleja saa käyttää. Eri koot ja erilaiset mallit tekevät kätilöiden ja muiden hoitajien mielestä tästä juuri sen JUTUN!
Sukkia voi toimittaa osoitteeseen:
Sopimusvuoren Verstas
Tammelankatu 1. C
33100 Tampere

tai viedä osoitteeseen:
Tampereen Lanka-Aitta
Itsenäisyydenkatu 12-14
33100 Tampere

Sieltä ne lähtevät muovipussissa tekstin kera kohti uutta, pientä elämänihmettä!


Kesäterveisin ja rentouttavaa juhannusta toivottaen

Päivi Piekka,
jonka omasta sukankutomisajasta ehti kulua hyvinkin parikymmentä vuotta ennen tätä

P.S. Tuskailin pari tuntia sitten, mistä teidät kaikki rakkaat neulojat löytäisin. Tyttäreni, joka on nyt matkalla lentokentälle ja sieltä kolmen viikon kielikurssille Lontooseen, lupasi etsiä teidät neulomisblogeista. Työ sujui alle tunnissa - häneltä."
Minä osallistun keräykseen ainakin yhdellä parilla. Sen enempää en nytkään luvannut, mutta voihan niitä pareja syntyä useampikin. Saa nähdä. Haastan myös kaikki muutkin osallistumaan tähän keräykseen.


 HOX!  Kuvat eivät mitenkään liity kyseiseen haasteseen, nappasin ne vain kuva-arkistostani vähän somistamaan tätä sivuaa. Kaikkihan tiedämme, että kuvaton postaus on tylsä. 


 

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen tempaus, pitääpä katsoa, onko mitään "rehellisen punaista" lankaa varastossa.

  VastaaPoista
 2. Teuvon kuvat kävi täällä ja toivottaa oikein hyvää juhannusta täältä Noormarkusta www.ttvehkalahti.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teuvo, kiitos visiitistä! Toivottavasti viihdyit ja poikkeat toistekin. :)
   Hyvää juhannusta sinne Normarkkuunkin!

   Poista
 3. Hieno asia.Mistä löytäisin ohjeen kuvissa olleisiin sukkiin.
  Juhannus terveisin Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, jos tarkoitat noita vauvan töppösiä, niin niihin löydät alkuperäisen ohjeen blogiystäväni Intsun sivuilta osoitteesta http://intsu.vuodatus.net/blog/2468640/tossu-ohje-ja-vahan-muutakin/ Tosin olen ohjetta hiukan muokanut "omakseni", mutta muutos ei vaikuta ulkonäköön. Jos taas tarkoitat noita toisia sukkia, niin niihin ei ole ohjetta, tein ne "omasta päästäni" enkä tehnyt tarkempia muistiinpanoja.
   Hyvä juhannusta sinullekin!

   Poista
 4. Täytyykin tutkia kotiin palattuani lankavarastot, josko löytyisi kivoja pikkusukkalankoja! :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, kiva, kun sinäkin lähdet mukaan! :) Ja näihinhän riittää aika pieni kerä.

   Poista
 5. Ihana tempaus. Tällaisia tarvitaan, yhteisöllistä välittämistä. Pitää ehdottomasti käydä lankavarasto läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, tällaista todella tarvitaan. Pienestä kerästä saa jo yhdet sukat. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.