Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Myssyjä


Nyt voin kai sanoa, että neuletahtini on palannut entiseen parin kuukauden hiljaiselon jälkeen. Tai eihän sitä vielä varmaksi voi sanoa, mutta ainakin näyttää siltä.  Tein nimittäin torstaista alkaen myssy/päivä, keskimäärin.  Yhtenä päivänä valmistui kaksi, kun edellisen päivän myssy valmistui vasta aamulla. Tässä ne ovat nyt rivissä kuistin arkkulaatikon päällä.


Ensin valmistui ensimmäinen Lupaus-myssyni TiiQ:n ohjeella. Kuten olen ennenkin sanonut, niin olen ihastunut useimpiin TiiQ:n malleihin, niin myös tähän. Tiesin nytkin heti myssyn nähtyäni, että ohje pääsee puikoilleni. Eikä minua estänyt yrittämästä edes edellinen huonosti onnistunut yritykseni pitsineuleen parissa.  Tämä nyt sujui jo vähän paremmin.


Malli siis TiiQ:n Lupaus, jonka maksuton ohje löytyy täältä (Rav.linkki) 
Lanka Novitan Tenneseetä, jonka menekki 70 g
Puikot 3 ja 3.5 mm:t
 
 Aivan ohjeen mukaisilla silmukkamäärillä ja kerroksilla tein, tuloksena ei aivan pieni myssy, joka on reilu minun 57-senttiseen päähäni.

Ohje on selkeä ja hyvin kirjoitettu, joten sen mukaan oli helppo tehdä. Ja mikä tärkeintä, myssyistä tulee nättejä. Kiitos taas, TiiQ!Toisenkin Lupaus-myssyn tein, nyt toistin mallineuleen kolme kertaa ennen päälaen aloittamista.
 Lankana tässäkin Tennesee, jota kului 50 g. Samoilla puikoilla mentiin.Myssyyn tuli ihan riittävästi korkeutta tavalliseksi myssyksi, kun ensin valmistunut harmaa on sellainen korkeampi mallinen neljällä kuviokerroksellaan. 


Muut nyt valmistuneet myssyt ovatkin sitten tehty ilman ohjetta enkä aina aloittaessani tiennyt itsekään, millainen myssystä lopulta tulee.  Suunnitelma siis eli koko ajan kutomisen mukana.Tavallinen perusmyssy muuten sileää neuletta, mutta joka 10. kerros nurjaa. Samalla mallilla olen tehnyt jo muutaman aiemminkin ja edelleen tuo nurja kerros jotenkin somistaa muuten sileää pintaa. Lanka käytin Puro Batik'ia kahdelta kerältä, resori ensin yhdeltä kerältä ja sen jälkeen vuorotellen kaksi kerrosta kummastakin. Raidoittuminen sai tapahtua ilman säätelyä, jämäkerien alusta vain aloitin.  Lankaa kului 55 g ja puikot taisivat olla 3.5 ja 4 mm:t.    Kirjoneulemyssykin piti tehdä, että saan jämälankoja vähemmäksi. Tähän sainkin kulumaan sinisiä ja valkoisia jämiä yhteensä 70 g, nimettömiä puuvillalankoja. Mukaan pääsi molempia värejä kahdelta kerältä, joista ainakin siniset olivat eri langoista peräisin, mutta sävyt ja lankojen vahvuus olivat hyvin lähellä toisiaan.  Ohje kehittyi taas myssyn edetessä.  Puikkokokoa en muista enkä silmukkamäärää. Vielä punaharmaa raitamyssy. Tämänkin tein jämälangoista, joissa oli kahta punaista puuvillalankaa (toinen Primeveraa ja toinen nimetön kerä) ja harmaa on Red Heart Cotton Mix (50% puuvillaa, 50% polyakryylia).  Langan menekki oli 45 g. Silmukoita 120, joita tikuttelin 2.5 ja 3 mm:n puikoilla.

Sanomattakin lienee selvääainakin vakivierailleni, että nämä ovat sytomyssyjä ja päätyvät OYS:aan tai johonkin muuhun Pohjois-Suomen sairaalaan.


18 kommenttia:

 1. Oletpas tosiaan taas ehtinyt :) ..komeita myssyjä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, silloin ehtii, kun "on henki päällä"! :D

   Poista
 2. Ihania myssyjä! :) Meillä on näemmä ollut nyt samanlaiset käsityöt tekeillä, minulla vaan virkaten ja sinulla neuloen. Toimitetaanko Lankamaailmasta myssyjä vain Oysiin, vai jonnekin muihinkin sairaaloihin? Ajattelin viedä tällä tai ensi viikolla ison kassillisen myssyjä Lankamaailmaan, eli kaikki mitä olen nyt kevään ja kesän aikana tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MariJ, ihania olivat sinunkin tekemät myssyt. Ja tekotavallahan ei ole merkitystä. :)

   Lankamaailmaan toimitetut myssyt menevät pääasiassa OYS:aan mutta jonkin verran on mennyt myös muihin Pohjois-Suomen sairaaloihin, jotka ovat jotenkin kytköksissä OYS:aan (tarkemmin en kytköksestä tiedä). OYS sai ystävänpäivänä yli 600 myssyä, joten nyt viime aikoina on riittänyt myssyjä muuallekin, mutta seuraavat menevät taas OYS:aan. Onko sinulla toivomusta myssyjen toimituspaikaksi? Jos haluat ne johonkin tiettyyn sairaalaan, kerro meille (vaikka minulle), niin yritämme toteuttaa toiveesi. Laita vaikka meiliä, niin sovitaan asiasta.

   Poista
  2. Juu ei mulla oo mitään toivetta sairaalasta. Aattelin vaan, että jos Lankamaailmasta toimitetaan vaan Oysiin, ja muissa sairaaloissa olisi enemmän tarvetta, niin pitäisikö viedä nuo myssyt jonnekin muualle. Mutta kiikutan ne siis Lankamaailmaan, eiköhän ne sieltä löydä perille sinne, missä tarve on suurin. :)

   Poista
 3. Ihani myssyjä kauniista langoista.

  VastaaPoista
 4. Kauniit ja taidokkaasti tehdyt myssyt. Ja hyvään tarkoitukseen.

  VastaaPoista
 5. Kylläpäs on tosiaan ollut "henki päällä"! Hurja vauhti :)

  VastaaPoista
 6. Olipa mukava kuulla, että tykkäsit Lupaus-myssyn ohjeesta! Tällainen palaute kannustaa kirjoittelemaan jatkossakin oman pään tuotoksia ohjeiksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TiiQ, minä jään odottelemaan niitä seuraavia ohjeitasi! :)

   Poista
 7. Kauniita myssyjä. t. Eija

  VastaaPoista
 8. Moi .Kivoja myssyjä, kauniita, tykkään kovasti tuosta " suomi" värisestä. Kirjoneule houkuttaisi itseäkin, saas vaan nähdä, kuinka paljon:)

  VastaaPoista
 9. Upeita. Sinulla on kyllä ahkerat kädet.

  VastaaPoista
 10. Sirkkis, Kankuritar, Arkimamma, Eija, Auli, Tuomontupa ja Enkuli, kiitos! :)

  VastaaPoista
 11. Voi , mikä ihailtava vauhti! Kauniita myssyjä ovat jokainen!

  VastaaPoista
 12. Kivoja myssyjä ja alemmassa postauksessa kaunis huivi, jota luulin ensin neulotuksi.

  VastaaPoista
 13. Heleena ja Päivikki, kiitos! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.