Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 28. elokuuta 2014

Sukkia ennen Sukkasatoa


Syyskuussa alkaa Sukkasadon korjuu ja silloin ahkeroin minäkin sukkien parissa, toivottavasti.  Tosi asiassa minulla ei ole minkäänlaisia suunnitelmia, millaisia sukkia tulen tekemään. Mutta kun aikaa on peräti kaksi kuukautta, niin uskallan luvata, että jotain minäkin saan Perunalaarin täytöksi.  Kuten Lankapirtin vaikikävijät tietänevät, minä tykkään erityisesti kutoa sukkia.  Niinpä nytkin on esittelyssä kolme paria sukkia.  Pidettäköön näitä vaikka harjoitteluna Sukkasatoon.


Viime viikonloppuna valmistuivat ensimmäiset, joiden malli on TiiQ:n Merenkulkijan sukat, ohje on julkaistu nettineulelehti Ullassa. Tein kaavion 2 mukaan.
Sukat ovat kokoa 46, varren korkeus 22 cm
Lankana 7veikkaa, jota tikutin 3.5 mm:n sukkiksilla ja ohjeen silmukkamäärillä.  
Langan menekki 170 g.
Muuten tein ohjeen mukaan, ainoastaan kantapäässä poikkesin siitä.  Nämä sukat saivat pyöreän kantapään sijasta perinteisen vahvistetun kantapään.


Kiva näitä oli tehdä, palmikon ansiosta ei työ käynyt pitkästyttäväksi vaikka isot sukat pitkillä varsilla tikutinkin.  Senkin takia näitä oli kiva tehdä, kun menevät miehelle, jonka tiedän tykkäävän näistä.Sitten sama lanka samoilla puikoilla, mutta hieman pienempi koko ja eri malli.

Malli Palmikkosukat Novitan Sukkalehdestä
Koko 38
Lanka 7veikkaa ja menekki 100 g.Nämä taisin tehdä aivan ohjeen mukaan tupsuja myöten.  Niiden tekoa harkitsin loppuun saakka, sillä en itse niistä oikein pidä, mutta eiväthän nämä minulle jää.  Saaja ei ole vielä selvillä, mutta aikanaan päätyvät lämmittämään jonkun jalkoja.

Tämän mallin teko ei oikein innostanut vaan se tuntui jotensakin pitkästyttävältä, mutta valmiiksi sain. 
Viimeisimpänä valmistuivat yösukat itselle lämmittämään herkästi palelevia jalkojani.  Nämä olivat viimeisimmän mökkireissun matkakäsityönä.  Sukat, varsinkin perussukat, ovat mielestäni mitä mainioin matkakäsityö.
Perussukat koko 39 omaan tapaani, ainoa poikkeus tavanomaiseen on tiimalasikantapää.
Lanka Austermann Stepiä, jonka sain alkuvuodesta arpajaisvoittona Susulta.
Langanmenekki 65 g
Silmukoita 60, joita tikutin 2.5 mm:n sukkiksilla.
Halusin sukkien raidat kutakuinkin symmetrisiksi. Se onnistuikin aika helposti. Toisen sukan alussa piti poistaa muutaman metrin pätkä, mutta sen jälkeen vain kahdessa kohtaa metri tai pari.

Tiimalasikantapään valitsin siksi, kun sillä saa mielestäni nätimmän kantapään raitalangoista kuin perinteisellä vahvistetulla, jota muuten suosin.  Ja hyvin tämäkin kantapää toimii.
 
19 kommenttia:

 1. Kauniita sukkia, varsinkin nuo ensimmäiset on todella ihanat! Minäkin kerään sukkasatoa tänä vuonna Perunalaariin, joten siellä nähdään. :)

  VastaaPoista
 2. On kauniita sukkia, pintakuvioiset ovat niin vaikean tekoiset, etten mie kehtaa ees yrittää. Nyt on puikoilla sukantekele, saas nähä kuinka monta purkua tulee ja tuleeko valmista:)) Meinasin jo hermostua alkuunsa, ku yks silmukka ol pudonnut, enkä meinannut millään saada takaisin puikolle kaikkines säikeineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomontuvan Anna, voin oikein hyvin kuvitella turhautumisesi, kun silmukan nosto tökkii. Vaikka minun näköni on ilmeisesti parempi kuin sinun, niin joskus se on hankalaa minullakin.

   Poista
 3. Ompa kauniita sukkia sinulta taas kerran ♥

  VastaaPoista
 4. Olet kyllä taitava, sukkasi ovat todella ihania. Kutoisin sukkia ihan mielellään, mutta kantapään kutominen on minun kompastuskivi. En saa siistiä ja kiinteätä kantapäätä tehtyä. Onkohan siinäkin se juju, että pitäisi enemmän harjoitella? Mukavaa sadon korjuuta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kankuritar, kyllä se juuri siinä taitaa olla se juju! ;) Siispä harjoittelemaan vaan. Oikeasti minulle on tietenkin kertynyt muutamia niksejä, joilla saan mieleiseni kantapään. Ennen pahimmillaan jouduin parsimalla kursimaan reikiä kokoon, mutt ei enää tarvitse.

   Poista
 5. Kauniita sukkia - jälleen kerran :)
  Palmikot ovat minulle jotenkin kauhistus, mutta ajattelin jos sukkasatoon kokeilisin tehdä sukat joissa valepalmikkoa. Jostainhan se on aloitettava uuden opettelu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, harjoittelu tekee mestarin palmikoidenkin suhteen, joten alahan vain kokeilemaan. Siinä tosin on se vaara, että palmikoihin jää sitten koukkuun! ;)

   Poista
 6. Hienoja sukkia! En osallut sukkasatoon, mutta jossain vaiheessa pitää palata perusasioiden äärelle ja neuloa parit sukat joulukeräykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, niillä kahdellakin parilla olisi voinut osallistua Sukkasatoon. ;)

   Poista
 7. Kauniita sukkia ja nyt aloitat sukkasatoon, joten tikutusta tiuhaan on tiedossa, ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkis, näin on, että tikuttamista on luvassa, edelleenkin! :D

   Poista
 8. Sukkasatoon minäkin ilmoittauduin, niin ihanaa puuhaa! Ajattelin opetella tänä syksynä tuon kiilakantapään, joka nätisti istuu jalkaan. Vein tänään kaksi Sytomyssyä Radiukseen ja työtoverini kolme, jatkuvaa menekkiä on. Kiitos, kun kerroit asiasta blogissasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinisen sohvan emäntä, sukkia ja sytomyssyjä vuoroin, niin hyvä tulee! Ja sinulle kiitos jokaisesta tekemästäsi sytomyssystä! :)

   Poista
 9. Kauniita ovat kaikki! Sukkasadon kunniaksi voisin yrittää tehdä palmikkosukkia.
  Mitään suunnitelmia ei vielä ole, mutta Perunalaarissa tavataan!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.