Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Nuken vaatteitaOlen jo pitkään ajatellut, että voisi olla kiva tehdä nuken vaatteita. Joskus olen tehnyt barbienuken kokoisia vaatteita, mutta tällä kertaa ajattelin hiukan isommalle nukelle. Nyt sitten tuli sopiva tilaisuus toteuttaa ajatukseni, kun tammikuussa veljen pojanpojalle tekemistäni sukista ja lapasista jäi reilu kerä lankaa käyttämättä. Ehdotin pojan äidille, että tekisin pojan pikkusiskon nukelle siitä vaatteita ja sehän sopi. Pikkusisko sai joulupukilta Baby Bornin ja sille sitten väsäämään vaatteita.

Aluksi piti selvittää, minkä kokoisia vaatteiden tulisi olla. Nukkehan oli tietenkin pikkuäitinsä hoivassa eikä joutanut minulle mallinukeksi. Niinpä googlailin ohjeita baby bornin vaatteisiin ja jotain löysin omista ohjekansioistanikin. Löysin googlaamalla muuten Käsityöpussin sivun, jossa oli baby bornin mittoja. Nyt en niitä tarvinnut, mutta jatkossa voivat olla tarpeen.Tällainen garderoobi siirtyy lähiaikoina pikku-Ennan ja mustan baby bornin käyttöön. Mannekiinina toimii tyttäremme alakoululaisena tekemä käsinukke.Bonchon tein nettineulelehti Ullassa olevaa Sanni-nuken vaatesetin boncho-ohjetta mukaillen
Lanka Zandra strömbegarn, josta kaikki sai alkunsa, menekki 50 g.


Tarkempia muistiinpanoja työn etenemisestä en tehnyt,
mutta puikot olivat luultavasti 3 mm:t ja kutakuinkin ohjeen lisäykset toteutin. Helman nyppyjen sijaan tein yksinkertaista pitsineulosta, joka ei juurikaan erotu kirjavasta langasta.Seuraavaksi sitten myssy, jonka tein jotakin ties kuinka vanhaa lehdestä repäistyä ohjetta mukaillen. Lankoina pinkkiä Jannea johon raitoja Zandrasta ja sinisestä Jannesta, langan menekki yhteesä 25 g

Ja pitäähän nukella olla sukat jalkoja lämmittämään. Näihin silmukkamäärät otin jostakin ohjeesta, mutta toteutin aivan oman näkemykseni mukaan
Langat Jannea kuten myssyssäkin, menekki 20 g
Puikot 3 mm:n sukkikset molemmissa töissä.Sitten mietin, onko nukke tyttö vai poika. Asiahan olisi selvinnyt soittamalla ja kysymällä, mutta otin riskin ja päätin laiskuuttani tehdä vain mekon. Tietenkin olisi ollut varmempaa tehdä pusero ja housut, mutta...Liivimekko Sanni-nuken vaatesetin silmukkamäärillä ja muuten ohjetta soveltaen. Pään- ja kädentiet reunustin virkkaamalla  hapsulangan sijaan ensin kerroksen kiinteitä silmukoita sinisellä ja siihen päälle punaisella ketjusilmukkavirkkausta
Langat Jannea menekki yhteensä 45 g
Puikot 3 mm:n sukkiksetNäyttää kyllä uhkaavasti siltä, että mekon ja sukkien koossa on hiukan epäsuhtaa, mutta tarkempaa tietoa ei ole vielä käytössäni.
Esittelenpä vielä tämän mannekiinineidonkin. Meillä on muutamia muitakin vanhoja käsinukkeja, osa minun tekemiä ja tämän lisäksi toinenkin tyttären tekemä. Ovat peräisin 1980-luvulta, mutta tarkempaa syntymäaikaa ei ole muistissa. Hiljattain veljentytär, pian 50v, muisteli, kuinka mukavaa oli meillä käydessä leikkiä käsinukeilla.  Sittemmin hänen lapsensa ovat vierailleet meillä ja leikkineet niillä samoilla nukeilla. Ehkä jossakin tulevaisuudessa jopa seuraavakin polvi leikkii näillä. Ei ole siis mennyt hukkaan niidenkään säilytys.8 kommenttia:

 1. Samalla mallilla käsinukkeja ja eläimiäkin oli meillä lapsilla 80-luvun alkupuolella. On varmaan jo rikki ja hävinneet. Muistelen jonkun laittaneeni "lumppukeräykseen". Kivoja nuken vaatteita. Meillä on vielä äitini 70-80- luvun taitteessa ja 80-l alussa tekemiä nuken vaatteita sekä ommellen että neuloen.

  VastaaPoista
 2. Iso Gnu, tämä käsinukke on muistaakseni 70-luvun lopulta. Meillä kierrätettiin loputkin lasten lelut, kuun muutettiin tänne 8v sitten, ainoastaan pieni varasto mm. tämä nukke jätettiin pikkuvieraita varten.

  VastaaPoista
 3. Kivoja nukenvaatteita! Lapset tykkäävät käsinukeista, koska niiden kanssa voi antaa mielikuvituksen lentää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, minusta käsinuket ovat yksi parhaimmista leluista ja niitä saisi olla nykylapsilla enemmänkin. :)

   Poista
 4. Ihania nuken vaatteita! Kiitos hyvistä linkeistä, tulivat tarpeeseen. Perhepiirissä erikokoiset nuket tarvii vaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatta, kiva kuulla, että laittamistani linkeistä on sinulle hyötyä. :)

   Poista
 5. Voi miten ihania nuken vaateneuleita. Ihanat kämmäkkäät .

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.