Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 9. elokuuta 2019

Jämälankakuu


Jämälankakuu? Kysyt ehkä, mikä se semmoinen on. Se on ihan minun oma ideani hävittää jämälankoja kuluvan elokuun aikana. Ja jos tämä vaikuttaa hyvältä idealta, otan sen ehkä vuosittaiseksi tavakseni. Ideani on vapaasti kaikkien käytössä ja kuukauden voi valita itselleen sopivana ajankohtana.

Jämälangaksi lasken jokaisen aloitetun kerän ja myös täydet kerät, jos olen hankkinut ne jotain tiettyä työtä varten eikä kaikki ole mennyt siihen. Saapa nähdä, maltanko pysyä pelkästään jämälangoissa, kun niin monet kivat ideat pyörivät mielessä eikä osaan niistä käy jämälankavarastoni  langat. Mutta yritän enkä rankaise itseani, jos päätös ei pidäkään.


Nämä kolme sukkaparia olen jo tikuttanut jämälangoista.


Ensimmäisinä valmistuivat nämä vaalean sävyiset sukat koko 39-40, varsi 17 cm
Langat Gjestal Jannen ja Novitan 7veikan jämiä, menekki yhteensä 117 g
Silmukoita varressa 52, terässä 48.

 Näihin sukkiin valitsin kaikki pienetkin nyttöset valkoisia lankoja ja kaksi pientä kerää raitalankoja sekä kerän mustaa lankaa. Niiden lisäksi yksivärisinä ainakin vaaleaa liila ja oranssia. Osa valkoisista keristä oli melko pieniäkin, mutta niin ne vain upposivat muiden joukkoon. Mustalla tein alun resorit, kantapäät ja kärjet.

Lankojen päättelemistä ei tällaisessa työssä voi välttää, mutta hiukan sitä voi vähentää sopivissa paikoissa kutomalla langanpäät mukaan neuleen takapuolelle esim. tähän tapaan.



Seuraavaksi samaan tapaan tehdyt sinisävyiset jämälankasukat koko 39, varsi 16 cm
Langat Gjestal Jannen ja Novitan 7veikan jämiä, menekki yhteensä 111 g
Silmukoita varressa 48, terässä 44.

Langat kokosin viereeni, valitsin mieleiset värit resoriin, kantapäähän ja kärkeen, mutta muut värit valikoituivat työn edetessä. Tein molempia sukkia yhtäaikaa, jotta saisin niistä liki samanlaiset.


Molempien sukkien varsissa ja terissä käytin mallineuletta, jonka olen jostain blogista tai FB:n kässäryhmästä bongannut ja painanut mieleeni, kun sillä tehdyt sukat ovat näyttäneet minusta kivoilta. En ole varma, muistinko idean oikein, mutta näin minä sen tein: kolme kerrosta kullakin värillä ja niistä keskimmäisessä kerroksessa joka toinen silmukka sopivasti poikkeavalla värillä. Värejä vaihtelin mieleni mukaan, mutta keskikerroksen tiplat tein enimmäisiin sukkiin mustalla ja valkoisella langalla ja toisiin tummansinisellä ja valkoisella.

Mukava näitä oli tehdä ja uskon jatkossakin näitä syntyvän lisääkin, mutta jotenkin tuntui kahden parin jälkeen, että jotain muuta seuraavaksi.



Niinpä syntyivät raitasukat koko 38-39, varsi 16 cm
Langat Gjestal Jannen ja vastaavia jämiä 95 g
Silmukoita varressa 48, terässä 44.

Edellisten sukkien teosta jääneen oranssin langan seuraksi otin muut oranssit nyttöset ja tummanruskeaa resoriin ja kantapäähän lisäksi. Kun oranssit langat loppuivat -tein taas kahta sukkaa rinnakkain- valitsin kärkeen vihertävää ja sinistä. Ruskeat raidat joka kuudes kerros.

Hyvä alku jämälankakuulle, kun reilu 300 g käytetty, osa pieniäkin nyttösiä.


Tässä mannekiineinä tytär ja äitinsä, mutta sukat menevät joidenkin muiden käyttöön luultavasti hyväntekeväisyyteen.




6 kommenttia:

  1. Ihanan värikkäitä, kyllä jämälankasukat on vaan ne kaikista kivoimmat.
    Jämälankakuu on myös toteuttamisen arvoinen idea :)

    VastaaPoista
  2. Eija, itse ainakin pidän jämälankakuun ajatuksesta ja tarkoitus on pitää sellainen aina tarittaessa.

    VastaaPoista
  3. Kivoja sukkia kaikki. Hyvä värisilmä sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso Gnu, kiitos! :) Jäin oikein pohtimaan tuota värisilmää, mitkä kriteerit tarvitaan hyvään/huonoon värisilmään. Onkohan sanojalla itsellään samanlainen maku värien suhteen... Siis sinä ja minä pitäisimme samanlaisista väriyhdistelmistä. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.