Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Hilettä ja raitoja

Kevät etenee, pääsiäinenkin jäi jo menneisiin päiviin. Hiljaisesti vietimme sen oman väen kesken, minä luin paljon, ratkoin ristikoita ja tein käsitöitäkin. Sää ei ollut paras mahdollinen, väliin paistoi aurinko ja taas sitten satoi lunta, räntää tai silkkaa vettä. Lunta meillä on vieläkin, vaikka melkoisesti sitä on jo sulanutkin. 

Eilen satoi kaikkea mahdollista pitkin päivää. Ikkunasta sitä katselin ja kuvasinkin hetken sakeaa lumisadetta videolle.


Mutta käsityöthän ovat Lankapirtin pääasia, niinpä esittelen nyt  vimeksi valmistuneet seuraavaksi. Sukkiahan ne ovat, kuten niin monesti ennenkin.Ensin valmistuivat Hile-sukat koko 39-40, varsi n. 18 cm kantalapun yläreunasta mitattuna
Lanka Gjestal Jannea, menekki 115 g. 

Ohje Hile-sukkiin löytyy tietääkseni vain Niina Laitisen kirjasta Villasukkien vuosi. Ihan tarkoin en ohjetta noudattanut, mutta kai näitä voi kutsua sillä nimellä.


 Ainakin yhdet Hile-sukat olen tehnyt aiemmin, ne löytyvät täältä.


Seuraavaksi oli vuorossa raitasukat ilman ohjetta, siis omasta päästä, koko 38-39, varsi 15 cm kantalapun yläreunasta mitattuna
Langat Novitan 7veikan jämiä yhteensä 96 g.


Tässä kasa lankoja, joista muotoilin sukat. Tumman sinisen valitsin varren resoriin, kantapäähän ja kärkeen, mutta muuten sukat syntyivät ilman etukäteissuunnitelmaa ja raidoitus kehittyi työn edetessä.  Tein kahta sukkaa yhtäaikaa, että sain liki samanlaiset sukat. Otin kuvan myös loppulangoista, mutta sen olen kai vahingossa poistanut, kun sitä ei enää löydy. Ei lankoja kovin paljon jäänyt ja nuo kaikkein pienimmät nöttöset sain kaikki upotettua työhön.

Seuraavaksi pääsi puikoilleni raitasukat koko 31, varsi n. 11 cm korkea 

Langat ohkaisten sukkalankojen jämiä, menekki yhteensä 62 g.

Näihin valitsin resoriin ja kärkeen yksivärisen pinkin ja kantapäähän ruskean langan, raitoihin käytin neljää eri raitalankaa, joista kaksi pienintä nöttöstö kului loppuun ja kahta muuta jäi hieman. Niihin jotain lisäämällä taidan saada vielä yhdet pienet sukat aikaan. 👍4 kommenttia:

 1. Täälläkin tuli kaikkea vuorotellen taivaalta. Nyt on se sulanut ja enemmämkin,kun on aurinkoa ja lämmintä ja tuulta. Nuo Hile-sukat tein myös joskus. Jämäraitasukat on kivoja ja erityisesti siniset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, minustakin nuo siniset raitasukat ovat parhaimmat. Ottaisin itselleni, ellei olisi entisiäkin jo yli tarpeen.

   Poista
 2. Saman suuntaista oli meidänkin pääsiäisen vietto, täällä kylläkin oli ihanat ulkoiluilmat. Ihania sukkia olet tehnyt. Oma jämälanka-varastoni koostuu 100 %:n villalangoista, olen kyllä niistäkin sukkia kutonut silläkin uhalla etteivät kestä kulutusta, ovat ne ainakin lämpimät! Mukavaa kevään jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kankuritar, jotenkin minusta tuntuu, että pääsiäisenä pitäisi olla kauniit aurinkoiset säät, mutta eipä se toiveeni toteudu monestikaan.
   Minulla ei ole kai koskaan ollut 100 %:sta villasta tehtyjä sukkia enkä osaa kuvitella, kuinka paljon lämpimämpiä ne ovat tavanomaisista sukkalangoista tehtyihin verrattuna.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.