Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 7. lokakuuta 2010

Nelulekammarissa

Keskiviikkona olin pitkästä aikaa Taito Shop Maakarissa kuukausittain pidettävässä Neulekammarissa.  Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton ja joka kerta esitellään ainakin yksi monelle uusi käsityöhön liittyvä juttu.  Tällä kertaa se oli sukkien neulominen kärjestä aloittaen.


Meitä kokoontui yksitoista naista ahkeroimaan sukkia kärjestä alkaen.  Minä tunsin itseni melkein konkariksi, kun olen muutamat sukat jo aiemmin tehnyt varpaista aloittaen.  Mukaan menin siksi, että saisin jotain lisäoppia tähän sukantekotapaan, joka tuntuu minusta oudolta vielä muutaman kokeilun jälkeen.  Tossukoitahan olen tehnyt useitakin kärjestä aloittaen ja jopa ohjeenkin siitä laatinut, mutta niiden teko poikkeaa hieman sukkien teosta. 

  Leppoisasti poristen ja välillä talon tarjoamat kahvit hörpäten ilta kului ja puikot kilisivät.  Kuten kuvista näet, kaikki naiset ahkeroivat innokkaasti sukkia.  Parissa tunnissa, jonka tuolla vietin, ehtivät nopeimmat päästä jo kantapään tekoon.  Itse tein vain kärjen ja siihen se minulta tyssäsi. Halusin nimittäin kokeilla erästä englanninkielistä pitsineulemallia, jonka kaavio oli niin pienellä painettu, etten huonoilla laseillani sitä nähnyt kunnolla.  Ja ne paremmat käsitöihin tarkoitetut silmälasini olivat tietenkin kotona.

Edit 8.10.10  illan antia oli myös  linkkivihje.  Sieltä löytyy ohjeita kärjestä aloitetun sukan tekoon ja kokotaulukko, joka helpottaa kantapään paikan arviointia. Se on ainakin minulle ollut aiemmissa yrityksissäni vaikeaa.

Illan aikana ehdimme käsitellä muitakin käsityöasioita.  Kuvassa illan ohjaaja Maakarin projektipäällikkö Elina Seppänen esittelee Kauhavan kangasaitan uutuusmallia lenkkihuivia, joka on tehty lenkkimohairista.   Huivi tehdään pyörönä aina oikein ja valmis huivi kietaistaan kaulaan kaksin tai kolmin kerroin.  Ja pysyy varmaan mukavasti paikallaan.  Vaikutti kyllä niin hyvältä ratkaisulta ja kätevältä tehdä, että veikkaanpa tuollaisia nähtävän neuleblogeissa useitakin tulevana talvena.  Ainakin läsnäolleet olivat innostuneita uudesta huivimallista.

Nyt minä kuitenkin aion tikutella ne keskeneräiset ylipolvensukat valmiiksi ja sitten palaan eilen aloitettuun malliin. Englanninkielisiä helppoja ohjeita olen toki tehnyt jonkin kerran jo aiemminkin, mutta tämänkertainen valintani vaikuttaa hieman vaativammalta.  Siinä ehkä tarvitaan muutakin kuin kaavion merkkien ymmärtäminen. Nähtäväksi siis jää, riittääkö kielitaitoni ja malttini ohjeen toteutukseen.  

15 kommenttia:

 1. - Huh, huh, hikeä on pukannut koko päivän, kun olen pelännyt, että millaisen kuvan sinä sait aikaiseksi. No, ei yhtään lihavamman näköinen kuin malli.
  - Yhden huivitiluksen olen jo tänään saanut.
  -tainaf-

  VastaaPoista
 2. Mukavan näköinen naisporukka! Seurassa on paljon mukavampi neuloakin, eikös vain? Ps. lauantaina saatetaan päästä nenäkkäin, jos täällä kaikki pysyy terveenä, ja mie pääsen marttojen kanssa Ouluun messuille...

  VastaaPoista
 3. Mie voin autella ohjeen kanssa, mikäli apua tarvitset. Sen verran monta ohjetta englanniksi on jo takana, että uskoisin taittuvan :)

  VastaaPoista
 4. Yhdessä tekeminen ON mukavaa! Hauska huivi :)

  VastaaPoista
 5. Oispa ollu kiva olla mukana-mutta ne Espanjan tunnit. Kiva huivi-vois vaikka kokeilla. Mulla oli kaksi vuotta vanhaa lennkimohairiaki lankakaapissakin.

  VastaaPoista
 6. Parit sukat kärjestä aloittaneena tuskastuin ja olisin ilmoittautunut kurssille, jossa tehtiin kaksi sukkaa yhtä aikaa pyöröillä kärjestä aloittaen. Mut kurssi oli täyttynyt heti!

  Huivi näytää tosi hauskalta ja monikäyttöiseltä

  VastaaPoista
 7. Muutamat sukat olen kärjestä aloittanut ja ihan mukavasti ne hoituvat, kunhan vain löydän niihin sopivan kantapään.

  Huivi näyttää kivalta, mutta löytää korvaava lanka, koska olen niin herkkänahkainen, että lenkkimohair kutittaa.

  VastaaPoista
 8. TainaF: ;DD Minäkin pääsen tuota huivimallia tekemään siitä ihanasta langasta!

  Kati: Tois on, että seurassa on neulominenkin mukavampaa. :) Jospa huomenna tavattais lopultakin!

  Tess: Voi kiitos hyväsydämisestä lupauksestasi! :) Yritän kyllä ensin selättää ohjeen itse.

  Pirle: Niin on paljon mukavampaa kuin yksin. :)

  Seijasisko: Sinäkin siis pääset tekemään uutta huivimallia. :)

  Susu: Minä aion messuilta hankkia sukkien tekoon sopivan pyörön ja ruveta tekemään sillä kahta sukkaa yhtäaikaa. Saa nähdä, miten minun käy! ;D

  Marjut: Sepä se minullakin on ollut ongelmana, mutta siihenkin on taulukko täällä http://plaza.fi/ellit/kasityot/lean-neulekoulu/opi-tekniikka/varpaasta-varteen-sukan-aloitus-karjesta Pitääkin lisätä se tuonne blogiin.
  Minäkin aion tehdä tuommoisen huivin korvaavasta langasta.

  VastaaPoista
 9. Mulla on kyllä mennyt ihan ohi nuo Maakarin illat, enpä kyllä toisaalta pääsisikään paikalle.

  Toivottavasti nähdään messuilla, oma tuloni on vielä hivenen epävarmaa, mutta toivon pääseväni lähtemään, kun olen noita messuja taas vuoden odottanut. ;) Tuon sitten sen kirjan sinulle, mutta jos minua ei siellä näy, niin täytyy sitten laitella taas viestiä ja sopia treffejä sen kirjan suhteen. Sunnuntaina olisi tarkoitus tulla.

  VastaaPoista
 10. Mukavan illan taisitte viettää!
  Toivottavasti tavataan taas messuilla. Käytiin jo iltapäivällä "pykäämässä" putiikki melkein valmiiseen kuntoon! Vähän "hienosäätöä" aamulla, niin eiköhän siinä pari päivää pysty tämä akkaporukka pyörimään!Ahdasta taitaa tosin olla(pieni paikka)!
  Mukavia messupäiviä ja nähdään:o)

  VastaaPoista
 11. Kiitos hyvästä sukkalinkistä, monet olen varpaista-aloittaen tehnyt mutta kantapää on aina jumittanut. Tuossa linkissä onkin hyvä ohje sen tekemiseen. t. Lea P.

  VastaaPoista
 12. Kiitos tuosta sukkalinkista. Se taulukko on tosi hyödyllinen!

  VastaaPoista
 13. MariJ: Eka messupäivä takana ja huomenna jatketaan, joten tavataan siellä, jos pääset tulemaan. Ellet, niin sovitaan jokin muu tapaaminen. :)

  Irina: Eka päivä messuiltu ja huomenna jatketaan! :)

  LeaP ja Päivikki: Kiva kuulla, että linkistä on hyötyä ja iloa muillekin! :)

  VastaaPoista
 14. Mukavaa teillä näyttää olleen!
  Kiva tuo lenkkihuivi. M tahtoi jotain tuon tyylistä, pitää näyttää malli(kopsasin sen), josko tuo ois hyvä!
  Te sitten messuilittekin jo! Oliko hyvät messut!

  VastaaPoista
 15. Marleena: Mukavaa oli niin Neulekammarissa kuin messuillakin! :) Sinua kaivattiin messuilla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.