Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Punaista, punaista


Minä en ole oikeastaan punaisen värin ystävä, varsinkaan sellaisen puhtaan punaisen. Kovin usein en tee omavalintaisesti edes muille sen värisiä neuleita. Murretuista sävyistä kyllä tykkään ja käytän niitä vaatteissanikin. Mutta nyt olen kutonut punaiset sukat ja myssyn ihan näitä töitä varten ostetuista langoista. Hmh, onkohan värimakuni muuttumassa.





Ensin valmistui tämä myssy. Malli on peräisin Pirjolta, joka innostui talvella sytomyssyilemään niin perusteellisesti, että kehitti uusiakin myssymalleja esimerkiksi tämän palmikkomyssyn.  Ohje ja tarina mallin kehittelystä löytyy  täältä  Pirjon blogista Punos-sidos-silmukka.  Kiitos Pirjo taas kivasta mallista! Näitä taitaa valmistua täällä lisääkin, sillä seuraavaan myssyyn on lankakin mietittynä.



Lankana käytin Dropsin Muskatia, jota nappasin pari kerää mukaani Iin Kärkkäiseltä. Pysähdyttiin siellä tulomatkalla tankaamassa auto ja minä luikahdin katsastamaan lankahyllyn. Ihan ohjeen mukaisin silmukkamäärin ja puikoin mentiin ja lankaa kului hiukan yli 50g:n kerän. Kuvassa  myssy omassa päässäni, mutta menee aikanaan OYS:aan sytomyssyksi



Kotona käydessä kävin kirjastosta hakemassa lisää matkalukemista ja samalla törmäsin tähän kirjauutuuteen, joka piti ottaa mukaan tarkempaan katseluun. Minähän tykkään kutoa sukat ihan perinteisesti yhden kerrallaan ja varresta aloittaen, mutta aina pitää avoimin mielin tutustua uusiin tuuliin. No, ei tästä kirjasta muuta tarttunut mukaani kuin yksi sydänkaavio, jota piti seuraavaksi kokeilla.  Ja siihen piti ostaa punaista lankaa, siis marketista Nallea.



Kirjassa sukat ovat nimellä Rakkaani. Tekemäni sukat ovat kokoa 38, silmukkamäärä 56 ja puikot 3 mm:t. Nalle-lankaa kului hiukan vajaa kerä, tarkemman määrän lisään tähän kotiuduttuani.



Sydämiä lukuun ottamatta tein sukat oman pääni mukaan, en edes katsonut kirjan sukista, miten ne oli muuten toteutettu. (Ja kirjan palautin jo ennen lähtöämme.) Varren takaosa on resoria 1o, 1n, kantapää perinteinen vahvistettu ja nauhakavennus kärjessä.



Yleensähän minä teen sukkiin sädekavennuksen, mutta nyt asiaa edes harkitsematta tein sädekavennuksen. Olin jo tehnyt ensimmäisen sukan valmiiksi, kun huomasin siinä olevan nauhakavennuksen. Kun tutkailin sitä, niin totesin, että sellainenhan tähän sukkamalliin kuuluukin eikä sädekavennus. Alitajunta oli kai ohjannut minua.

Sekä myssy että sukat ovat reilusti punaisia, vaikka osa kuvista näyttää joltain muulta ainakin minun näytölläni.



Eilen tikuttelin taas "junasukat". Ohje täällä.  Poikkeuksena ohjeeseen tein nämä sukat tiimalasikantapäällä, kuten viime aikoina olen tykännyt tehdä. Lanka on Novitan Woolia ja menekki n. 40 g. Puikot 3 mm:t.

Nämä sukat ovat päätyneet onnitteluksi erään täkäläisen pienen prinsessan syntymän johdosta.


Kuten ylläolevasta tekstistä voinee päätellä, niin Äkäslompolossa edelleen ollaan. Ja aurinko paistaa ihanasti kuten asiaan kuuluukin. Reippaat yöpakkaset pitävät ladut ja rinteet hyvässä kunnossa niiden käyttäjille eikä päivisinkään ole ollut juuri lämpöasteita paitsi tänään jopa +4. Istuinkin vaunun vieressä hyvän tovin nauttimassa auringosta.



32 kommenttia:

  1. Kiva myssy ja nätit sydänsukat. Vaikka olen sukkia neulonut myös varpaista aloittaen, tykkään enemmän perinteisestä tyylistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjut, olemme siis molemmat vanhan tyylin sukankutojia. ;)

      Poista
  2. Oi että on kauniit sukat! Aivan ihanat! Mun sydän sykkii punaiselle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkimamma, aika monen sydän taitaa sykkiä punaiselle. ;)

      Poista
  3. Nätti myssy ja sukat - minä kun tykkään kovasti punaisesta. t. Eija

    VastaaPoista
  4. Ja niin ihanaa punaista että.... :D

    Mulla on sama homma, että varresta varpaisiin tuntuu jotenkin paremmalta vaihtoehdolta. Passaa ainakin meikäläisen jalkaan paremmin kuin tuo päinvastainen versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Simpura, mukava kuulla, että löytyy muitakin varresta varpaisiin sukankutojia. ;)

      Poista
  5. Kauniin punaista! Makeet sydämet!
    Minä teen molemmat sukat yhtäaikaa samalla pyöröllä ja useimmiten varpaista alkaen, paitsi junasukat. Ne teen viidellä puikolla yksitellen varresta alkaen.
    Meillä oli tänään +7 astetta hetken aikaa, mutta kova ja pureva tuuli.
    Kauniita säitä sinne kauas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heleena, tänäänkin näyttää tulevan kaunis ilma. :)

      Poista
  6. Nättejä, varsinkin nuo sukat!

    VastaaPoista
  7. Upeita neuleita olet tehnyt, ja erityisen kauniita nuo palmikot. Ja tuo langan väri on mielestäni herkku. Mukavaa päivää Sinulle

    VastaaPoista
  8. Ihanat sydänsukat ja juuri oikean väriset :)

    VastaaPoista
  9. Kyllä on IHANAT sydänsukat, tunnetta tulvillaan.
    Aurinkoisia päiviä sinne pohjoisen rauhaan! :)
    -Ritva-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ritva, tästäkin päivästä näyttää tulevan aurinkoinen. ;)

      Poista
  10. Kauniita punaisia neuleita :) Nuo sydän sukat ovat kyllä aivan ihanat !!

    VastaaPoista
  11. Mullakin on just tuo sama Morgan-Oakesin kirja lainassa. Voi kun viitsis alkaa perehtymään tuohon tekniikkaan. Pystyisköhän neulomaan sukat tuolla tyylillä niin, että ottais toiseen sukkaan langan kerän sisältä ja toiseen kerään päältä, vai meneeköhän lanka ihan solmuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rouva Silmukainen, kannattaa kokeilla uusia tekniikoita, niistä voi löytyä itselle sopivia juttuja. Mutta tuo yhtä aikaa kerän sisältä ja päältä kutominen saa kyllä langan sotkuun. Olen joskus kokeillut. ;)

      Poista
  12. Nätti myssy ja ihanat sydänsukat ja niin kauniin kirkkaanpunaisina!

    VastaaPoista
  13. Nätti punainen sävy langassa ja siitä syntyneet sukat sekä myssy olisivat kyllä minunkin mieleeni!
    Molempien palmikkokuvioinnit ovat kivoja!
    Itse huomaan, että sitä väliin kaipaa vähän väriä elämään ja omissa käsitöissäni sen huomaan taas vaihteeksi.

    Mukavaa huhtikun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellu, niinhan se taitaa olla käsitöiden värienkin kanssa, että vaihtelu virkistää. :)

      Poista
  14. Hei Matleena ja kiitos taas kerran ohjeeni käytöstä. Ihmettelinkin sivulla käyntien lisääntymistä, vaikka en ole tehnyt mitään asian eteen :-) Sinä olet minun blogin paras markkinoija!

    Kauniit nuo sukat. Pyörittelin tuota kirjaa ja sen kaveria kaupassa käsissä, mutta totesin, että olis saanut olla ohjeissa enemmän kantapäävaihtoehtoja, jotta olisin itselleni hankkinut. Vasta yhdet varpaista alkaneet sukat olen tehnyt, joten tekniikan sopivuutta itselleni en vielä tarkkaan tiedä. Sen sijaan pyöröpuikolla sukkien tekeminen oli hyvä juttu, etenkin reissukäsityönä. Tässä sohvalla teen mieluummin neliskanttisilla puisilla sukkapuikoilla.

    Jämäkisaan olisin sitten ehkä ollutkin lähdössä, mutta viikon kiireiden vuoksi missasin ilmoittautumisen. Seuraan siis tämän vuoden muiden tekemistä ja teen tässä omaan tahtiin omia jämäjuttuja :-)

    Nyt alkaa olla kevättäkin mukavasti jo ilmassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirjo, markkinoija onkin uusi ominaisuus minussa! :D Kiitos itsellesi kivoista ohjeista! Nyt on muuten puikoilla toinen palmikkomyssy.

      Hiukan latteaksi koin tuon kirjan annin, mutta ehkä se joillekin antaa ohjeita ja idoita sukkien tekoon. Minä en ole vielä kokeillut noita neliskanttisia puikkoja enkä kyllä mitenkään koe houkutustakaan siihen. Oikein tyytyväisenä kudon sukkani Addin metallisilla sukkapuikoilla. Muutenkin tykkään käyttää Addin puikkoja, niitä metallisia.

      Sinähän voit pitää oman jämistelyn, sellaisen varjojämistelyn ja harjoitella siinä ensi vuotta varten. ;)

      Poista
    2. Hei Matleena!
      Minäkin ajattelin, että "sadat" vanhat omat ja perityt metalliset puikot riittää mulle lopuksi elämää. Mutta kaverin lahjaksi antamat puiset neliskanttiset ovat ihan huiput. Ja täysin uskon niiden nivelystävällisyyteen. Jonkin lainen varjo jämäily minulla tosiaan käynnistyi eilen, eka työ kohta valmis ja seuraava samaan sarjaan jo mielessä. Saattaa olla seuraavan neuleohjeen aihe myös, sillä sen verran mukava ja en-ainakaan-itse-ole-vastaavaa-nähnyt-malli :-)

      Kivaa jämäilyä sulle <3

      Poista
    3. Jaahas, Pirjo, minusta tuntuu, että tuollainen "vaara" saattaisi minutkin saada ainakin kokeilemaan neliskanttisia puikkoja, mutta ostaa en sellaisia aio näillä näkymin. Toisaalta, olen päättänyt, etten koskaan sano "en koskaan"! ;)

      Poista
  15. Myssymalli on tosi kaunis ja sukat ne vasta ovat ihanat! Mulle tuo punainen värikin on mieleen mut nuo molemmat olis varmaan kaniita kaikenvärisinä.
    Minä opettelin sukka kurssilla neulomaan sukat pyöröillä ja kärjestä aloittaen. Nyt sen osaan mut ei ollu mun juttu. Perinteisellä tavalla mennään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susu, minäkin tykkään näistä malleista niin, että toinen palmikkomyssy on jo valmiina ja toiset sukatkin puikoilla. Ja sukat jopa samaa punaista ja mietin, jätänkö itselle, vaikka ovat punaiset. ;) Olen minäkin kokeillut sukkien tekoa pyöröillä ja kärjestä aloittaen sen verran, että hallitsen ne, mutta sama kuin sinulla, ei siis ole mun juttu.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.