Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Viikon aikana valmistuneet


Syyskuuta on eletty jo viikko, mutta niin kesäisen lämmin.  Syksystä ei muuten tietoakaan, mutta lehdet kellastuvat ja punertuvat ja yöt ovat aika viileitä.  Mökillä vietimme viikon, perjantai-iltana ajelimme kotiin.  Nyt siis esittelyssä mökkireissun käsityöt: yksi sytomyssy ja kahdet sukat Sukkasadon Heinälatoon. Sinnehän minä kärrään satoa parin kuukauden ajan.




Menomatkan käsityönä minulla oli kokeilla minulle uutta mallia ja uutta lankaa. Langan sain lahjoituksena Villiinasta (oululainen lankakaupa), kun ostin sieltä kassillisen tarjouspuuvillalankoja sytomyssyiksi. Kauppias halusi tukea keräystä ja lahjoitti pari kerää tätä ihanaa lankaa.  Kiitos Villiinaan!


Myssyn mallin ja ohjeen löysin Noita näppärä -blogista täältä. Lanka on Sirdarin babybamboo (80% bambua, 20% villaa), jota kului tähän myssyyn 70 g. Silmukoita 120 ja 3.5 mm:n pyöröllä tein ohjeen matalamman version. Tuli reilun kokoinen myssy, joka varmaan sopii 60cm:n päähänkin.

Myssyn kutominen oli kaiken kaikkiaan kivaa, ohje oli selkeä ja helppo toteuttaa ja lankaa oli kiva kutoa. Aloitin bambuisella puikolla, kun lanka tuntui käteen hiukan liukkaalta, mutta kudottaessa se tuntuikin kovin nihkeältä. Onneksi minulla oli autossa käden ulottuvilla suosikkipuikkojani sisältävä pussukka, joten vaihdoin yleisimmin käyttämiini Addin metallisiin ja työ sujui sen jälkee jouhevasti.
Ainoa asia, josta en pidä tässä myssyssä, on tuo päälaen kavennus. Tein sen ohjeen mukaan, mutta seuraavalla kerralla taidan tehdä sillä omalla vanhalla tavallani. Muuten aion käyttää tätä mallia myssyihin jatkossakin.  Kiitos ohjeesta Groomerille!




Mökillä sitten jatkoin sunnuntaina 1.9. aloittamiani Sukkasadon ensimmäisiä sukkia. Näiden sukkien aloittamiseen liittyy pari mukavaa yhteensattumaa.  Löysin nimittäin elokuun lopulla niin houkuttelevan sukkamallin, että saman tien päätin sen toteuttaa ensimmäisinä sukkasatosukkina.  Sitten ystäväni Marleena poikkesi meillä yökylässä ja hänhän ei osaa tulla tyhjin käsin.  Niinpä nytkin minulle oli tuomisina ihana kerä sukkalankaa. Ja kun sen näin, niin tiesin langalle mallinkin. 





 Malli on Fischernertze, joka on ilmaisohje Ravelryssä
Koko 39 eli sopiva omaan jalkaan

Lanka OnLinen Supersocke Planet-Color (75% villaa, 25% polyamidia), jonka menekki oli 60 g
Puikot 2.5 mm, silmukoita 64

Ohje on saatavilla sekä saksan että englannin kielellä, mutta kokenut sukantekijä selviää hyvin ilman kielitaitoakin ihan selkeää kaaviota tulkitsemalla. Ohjeen laatija onkin antanut kaavion lisäksi ainoastaan viitteellisiä silmukkamääriä ja muun toteutuksen jättää tekijän harkintaan.




 Minä tein vahvistetun kantapään ja kärkeen sädekavennuksen.

Mallista tykkään kovasti, mutta, kuten on usein todettu, ei pitsineule pääse oikeuksiinsa kirjavasta langasta kudottuna. Vaikka lanka olisikin vain tällaista "rauhallisen kirjavaa" kuten tämä. Jossain vaiheessa teen varmaan yksivärisestä langasta tällä mallilla. Kiitos Marleena, sain kuitenkin ihanat sukat! Jäävät siis omaan käyttööni, ovat nytkin jaloissani.





Paluumatkalla kokeilin jo jonkin aikaa minua houkutellutta pintaneulemallia, nimittäin rikottua helmineuletta (eli Broken Seed Stitch). Tällä tekniikalla tehtyjä sukkia on vilahdellut monissa blogeissa ja FB:n sukkaryhmissä niin tiuhaan, että tätä voisi kai sanoa jo muoti-ilmiöksi. Rikotun helmineuleen ohjeita on näkynyt monissa blogeissa, mutta täältä sen itselleni nappasin, kiitos Siskohanne!




Malli perussukat omasta päästä pintaneuletta lukuun ottamatta, koko 38-39.
Lankana tummanpunaista Nallea ja Nalle Taikaa, joiden yhteinen menkki oli 80 g
Silmukoita 52 ja puikot 3 mm:t.
Kantapää näissäkin vahvistettu, mutta kärkeen tein nauhakavennuksen.

Kivalta tuntui tämäkin kokeilu. Oli mukavaa seurata, miten kirjava Taika liittyy yksiväriseen Nalleen muodostaen verkkokuvioa. Hyvä tapa käyttää kirjavat langat pois, jos ei tykkää niiden raidoittumisesta. Tätäkin tekniikkaa tulen varmaan käyttämään jatkossakin.


Sukksato jatkuu, joten lähdenpä tästä tikuttamaan seuraavia sukkiani Heinäladon täytteeksi. ;)  Kaikille vierailleni ihanaa syksyistä viikkoa!  Toivottavasti saadaan nauttia edelleenkin kauniista päivistä.



28 kommenttia:

  1. Kauniita sukkia, erityisesti nuo siniset, kuvio on ihku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkkis, juuri tuo sinisten sukkien ihku kuvio ihastutti minuakin heti. :)

      Poista
  2. Fischernete on kyllä ihana malli. Tein itse juuri saman raitalangasta, vaikka jo tiesin lopputuloksen. Malli huutaa valkoista väriä seuraavaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mollie, niin tekee ja nyt olen kuullut sen (=yksivärisen) kutsun! ;)

      Poista
  3. On kyllä kauniita sukkia!! Hyvä tietää, että Villiinakin on vielä pysynyt "hengissä", vaikka Hallituskatukin on ollut pitkään remontissa. Sehän on ihan hyvä lankakauppa..pitää muistaa poiketa sielläkin kun lankatarvetta ilmenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seijasisko, hengissä Villiina oli ainakin viikko pari sitten. :)

      Poista
  4. Voi että! Taas tuli mulle haastetta, "räjähtäneet" on todella hienot, täytyypä taas kaivella lankavarastoa ja koukuttua tuohon malliin!
    Kiitos, sinä ihanan ahkera kutoja! :)

    t. Vanamo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanamo, Kiva kuulla, jos saat inspiraatiota tekemisistäni! :)

      Poista
  5. Kiitos sähköposti-kirjeestä♥
    Nopestipa sinä noita sukkia pistelet tulemaan. Minusta tuo rikottu helmineule tuntui niin hitaalta valmistua, että sukat tahtoo ihan ufoutua. Onhan noita aloituksia kertynyt kyllä muitakin iso kasa, uusia on vaan niin mukava aina aloittaa =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sude, ai valmistui hitaasti! :O Ja minä oikein innostuin tekemään aina uuden ja uuden raidan. :D

      Poista
  6. Minäkin olen ihaillut tuota rikottua helmineuletta pitkään ja teinkin nyt sukkasatoon sukat, joiden varressa sitä on. Koko sukkaan en laittanut, kun en sitten enää ollutkaan varma tykkkäänkö vai en... Oliko sitten värivalinta vain väärä joten kokeilen vielä uudelleen, ehkä. t. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi Eija, sama minullakin, että mietin tykkäänkö tästä rikotusta, mutta kai minä tykkään, luultavasti. ;) Kokeillaan uudestaan. :)

      Poista
  7. Ihana malli noissa sinisissä sukissa ja tuota rikottua helmineuletta on pakko kokeilla. Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eija, kannattaa kokeilla rikottua helmineuletta, sittenhän sen näkee, onko oma juttu. :)

      Poista
  8. Ihania "verkkosukkia"! Siniset"kalastajan verkot olen nähnyt jossain, mutta nämä vasta kolahtivat. "Hämmähäkin verkkoa" tein jo kaksiin sukkiin, vaikka en tiennyt edes nimeä,katsoin, kun Ystävä teki neuletapaamisessa. Mulla oli aika ohuet langat, joten tuskastuin tehdessäni. Ehkä kokeilen vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heleena, ai millaiset ne "Hämähäkin seitti" -sukat mahtavat olla. :O Oletko tehnyt ja postannutkin ne? On tainnut mennä minulta ohi.

      Poista
  9. Nätit siniset sukat! :) Pitäisikö tuossa olla kuva toisistakin sukista, minulla ei näy. Kommenteista päätellen muut ovat nähneet helmineulesukat, missähän se kuva oikein on...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään näe kuvaa täällä, mutta Heinäladossa se oli. Eilen muuten huomasin, että aika monen muunkin blogin kuvat eivät näkyneet. Missähän vika ? t. Eija

      Poista
    2. MariJ, taitaa olla Bloggerissa jotain häikkä vielä nytkin. Kaikki lataamani kuvat näkyvät kyllä, mutta oikean sivupalkin sisältö on siirtynyt tuonne alas. :( Taidanpa odotella, jos siirtäjä palauttaisi ne takaisin. ;)

      Poista
    3. Anonyymi Eija, havaintosi vahvistaa minun käsitystäni, että Bloggerissa on jotain häikkää. Eiköhän se korjaannu pian. :)

      Poista
  10. Nättejä sukkia olet heinälatoon neulonen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjut, juu heinälatoonhan sitä nyt satoa kerätään. :D

      Poista
  11. Kauniita sukkia, varsinkin tuo broken seed on vallan mainio malliltaan, yhdet olen neulonut ja voisi neuloa useammatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ArmiL, minuakin tuo neule houkuttaa kokeilemaan muillakin langoilla. :)

      Poista
  12. Kylläpä on tosi ihanat sukat nuo rikotulla helmineuleella tehdyt (on ne toisetkin) Ja nuo myssyt myös. Nyt kun kunto alkaa olla parempi tulen tänne katselemaan noita myssy juttuja. Meillä Kysin piirissä myssy keräys toimii hyvin. Aino vie osastoille, mitä Lanka-Matkan koreihin on tuotu. Ja myös Ainolle itselleen. Ihana kun olet olemassa :)

    VastaaPoista
  13. Jaana, kiitos lämpimistä sanoistasi! :) Kiva kuulla, että kuntosi on parempi ja jaksat taas jopa paneutua sytomyssyihin. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.