Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Elli-myssyn ohjeElli-myssy tehdään kutomalla sivusuunnassa aina oikein neulosta. Myssyn muoto syntyy lyhennettyjen kerrosten avulla. Idean myssyn sain tuttavaltani Elliltä, joka oli tehnyt pari tällaista sytomyssyksi ystävänpäiväkeräykseemme.  Sain myös Elliltä selostuksen, miten myssy tehdään ja luvan kirjoittaa siitä ohjeen tänne Lankapirttiin. Kiitos, Elli!

Tässä ohjeessa on periaate Ellin ohjeen mukaan, mutta aika paljon siinä on omaani kokeilujen pohjalta ja  pähkäiltyäkin.  Taas kerran totean, että ohjeen kirjoittaminen ymmärrettävään muotoon on vaikeaa, paljon helpompi olisi kädestä pitäen näyttää "tee näin".  Jos ohjeessa on virheitä tai et jotain kohtaa ymmärrä, niin ota minuun yhteys joko kommentilla tai s-postilla, niin yritän korjata asian.Myssy muodostuu sektoreista, jotka kapenevat alhaalta ylös mentäessä. Kuvan myssyssä on tehtynä kaksi sektoria. Silmukkamerkki näyttää kohdan, josta päälaki alkaa muodostua. Vasemmasta reunasta silmukkamerkkiin asti olevat silmukat neulotaan joka kerroksella ja niitä lisäämällä/vähentämällä myssyn korkeus lisääntyy/pienenee ilman, että ympärysmitta kasvaa. Ympärysmittaa puolestaan voi muuttaa lisäämällä/vähentämällä kapenevan osan silmukoita: yhden silmukan lisäys lisää sektoriin kaksi kerrosta ja koko myssyyn 12 kerrosta ja vähentäminen päin vastoin.
 Ja tässä valmis päälaki myssyssä, johon on tehty kuusi sektoria.


Elli-myssy 

Lanka Ohjeen silmukkamääriin sopivia lankoja ovat esim. Novitan Puro Batik (vyötteen mukaan neuletiheys 19s=10cm ja puikkosuositus 4,5mm),  Dropsin Muskat (vyötteen mukaan 21s=10cm ja puikkosuositus 4 mm) tai Lidlin ohuehko puuvillalanka (vyötteen mukaan neuletiheys 22s=10cm ja puikkosuositus 3-4mm).
Langan menekki vajaa 100g.

Puikot pyöröpuikko langan ja käsialan mukaan. Halutessaan voi käyttää myös pitkiä puikkoja.

Koko myssy on aina oikein -neuleen ansiosta joustava ja sopinee n. 57-59. cm:n päähän

Ohje

Ohjeen silmukkamääristä ensimmäinen on paksummille langoille (esim. Puro Batik ja Muskat) ja jälkimmäinen ohuemmalle langalle (esim. Lidlin puuvilla). 


Suosittelen virkkausaloitusta, jonka avulla myssyn saumasta tulee pehmeämpi ja huomaamattomampi. Virkkaa 40 - 47 ketjusilmukaa apulangalla ja poimi ketjun reunasta 40 - 47 silmukkaa.  (Virkkausaloituksesta saat lisätietoa esim. täältä Ullasta). 

- Aloita työ neulomalla kaikki silmukat oikein oikein. Käännä työ.
- Neulo 27 - 32 s normaalisti oikein ja käännä työ.
- Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Neulo loput silmukat oikein ja käännä työ.
- Neulo 28 - 33 s normaalisti oikein. Huomaa, että nostetun silmukan muodostaman "parisilmukan" molemmat osat neulotaan yhteen. Käännä työ.
- Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka kireälle. Neulo loput silmukat oikein ja käännä työ.
- Neulo 29 - 34 s normaalisti oikein. Huomaa, että nostetun silmukan muodostaman "parisilmukan" molemmat osat neulotaan yhteen. Käännä työ.

Jatka näin neulomista pidentämällä kerroksia yhdellä silmukalla joka toinen kerros kunnes kaikki silmukat ovat mukana työssä. Nyt on ensimmäinen sektori valmis ja seuraavat tehdään samoin. Kun olet neulonut kaikki silmukat oikein, käännä työ ja aloita lyhennettyjen kerrosten teko ohjeen mukaan.

Jatka työtä kunnes haluttu päänympärys on saavutettu, näissä mallimyssyissä tein kaikissa kuusi kiilaa.

Pura virkkausaloituksen apulanka pois ja poimi aloituskerroksesta 40 - 47 silmukkaa ja tee kolmen puikon päättely. Kiristä päälaen aukko kiinni ja päättele langanpäät. 

HOX! Ullasta löytyy kuvalliset ohjeet lyhennetyin kerroksin tehdystä sukan kantapäästä. Niistä voi olla apua, jos on tekemässä ensimmäistä kertaa lyhennettyjä kerroksia. Samoin sieltä löytyy ohjeet kolmenpuikon päättelyyn.

Kahdella Drops Muskat -eri värillä tehty myssy, yhdellä värillä aina kaksi kerrosta kerrallaan.Kolmen puikon päättelyllä saa huomaamattoman sauman. Tämä myssy tehty Puro Batikista.
 Mielestäni tähän myssymalliin sopii hyvin liukuvärjätyt langat, mutta sehän on makuasia.


 Muista langoista tai aivan erikokoista myssyä tekeville vinkki. Laske montako silmukkaa tarviit saadaksesi sopivan korkeuden aikomaasi myssyyn. Kertomalla silmukkamäärän 0.68:lla saat tietää montako silmukkaa on ennen kapenevaa osaa. 


Ohje on vapaasti käytettävissä muuten paitsi kaupallisiin tarkoituksiin. Mielelläni kuulisin käytöstä ja näkisin kuvankin, mikäli se on mahdollista.
10 kommenttia:

 1. Kiitos! Tosi kaunis malli yksinkertaisuudessaan. Muskat-langallakin tulee näköjään tosi nätti ja mulla olisi sitäkin varastoissa. Juuri nyt on muutama muu työ mielessä mutta myöhemmin keväällä teen mieluusti pari myssyä tällä mallilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, jäänpä odottelemaan sinun myssyjäsi tällä ohjeella. :)

   Poista
 2. Tosi hyvän näköiisä myssyjä. Kiitos ohjeista. Virkkausaloitus, lyhennetyt kerroksej ja kolmenpuikon päättely ovat minulle ihka uusia juttuja, kokeilen tätä mallia. Hyvää kevättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kankuritar, sinähän opitkin monta uutta taitoa tätä ohjetta toteuttaessasi. :) Hyvää kevättä sinullekin!

   Poista
  2. Kiitos Matleena. Nyt minulle tuli tenkkapoo! Tehdäänkö nämä sektorit kaikki yksitellen ja sitten yhdistetään? Vai miten? apuva?

   Poista
  3. Kankuritar, voi, onpa minulla jäänyt ohje kesken. :( Kun on tehty yksi sektori valmiiksi, käännetään työ ja aloitetaan seuraava sektorin teko ohjeen alusta .alusta. Sektorit yhdistyvät siis siinä työn edetessä eikä muuta yhdistämistä tarvita kuin ensimmäisen ja viimeisen yhdostäminen. :)
   Osasinkohan sanoa ymmärrettävästi, kun tämä kirjallinen sanomiseni ei ole kovin helppoa.

   Poista
  4. Hei Matleena, kiitos ohjeen lisätiedosta. Huomasin, kun olin ensimmäisen sektorin ekaosan saanut kudottua, miten sitä pitäisi jatkaa. Toivottavasti menee oikein ja jos ei mene, puran ja koeilen uudestaan. Kantapää-oppi on parasta oppia.

   Poista
  5. Kankuritar, uskon, että hyvin menee. :) Kantapää onkin tosi hyvä opettaja! ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.