Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 23. kesäkuuta 2014

Sukkatehtaani toimii


Juhannus on takana päin, se sujui rauhallisesti mökillä. Kolmisin sitä vietettiin, tytär ja me vanhukset. Aatto oli kolea ja sateinen, juhannuspäivä ja eilinen vain koleita. Eilen illalla ajeltiin kotiin joksikin aikaa.


Monet ovat sanoneet, etteivät osaa kutoa sukkia kesällä. Mutta minä se vaan tikutan niitä, oli kesä taikka talvi. Harvemmin tosin tulee niitä kesällä tehtyä Nallea paksummista langoista, mutta tarvittaessa 7Veikan vahvuisetkin langat muuttuvat käsissäni silloinkin sukiksi. Mutta tänä kesänä tuntuu minulla olevan oikein sukkatehdas käynnissä, kun sukkapari toisensa jälkeen syntyy puikoillani.  Syynä moiseen on se, että olen ruvennut tarkoituksella hävittämään jämäsukkalankoja.  Nytkin esittelyssä olevista ovat kahdet ensimmäiset jämälankasukkia.

Viime viikolla valmistuivat nämä sinisävyiset perussukat kokoa 39. Langat ovat Nallen jämiä ja niiden menekki oli yhteensä 70 g.
Silmukoita 52, puikot 2.5 ja 3 mm

Minulla oli kaksi kerää tummansinistä Nallea, sama väri mutta eri värjäyserä ja selvä väriero, joka ei kuitenkaan raidoissa tule esiin. Toisesta kerästä jäi hiukan kuten myös vaaleansinisestä ja luonnonvalkoisesta, jotka pääsevät piakkoin sukkiin joidenkin muiden värien kanssa. Näiden raidoitukseen pyysin apua vaihteeksi raitageneraattorilta.


Seuraavaksi sukat kokoa 39 sinisestä ja verenpunaisesta Nallesta pinkein raidoin. Nallen jämiä kului näihin hiukan korkeampivartisiin sukkiin 80 g. 
Silmukoita 52 ja puikot 3 mm.


Sinistä lankaa taas kahdelta kerältä, joista toisesta jäi vähän, kuten myös muita värejä.


Näistä tuli kovasti minun mieleiseni, mutta jäävät jemmapussissani odottamaan pääsyä jollekin muulle, koska minulla sattuu olemaan villasukkia varmaan loppuelämäni tarpeiksi. On yli kymmenen vuotta sitten kuolleen äitini tekemiäkin ja monta paria itseni tekemiä kuin myös lahjaksi saatuja.


Seuraavat alla olevat sukat ovat tavallaan tilaussukat, sillä lupasin tyttärelle tehdä hänen puolestaan sukat hänen opiskelukaverille kiitokseksi jostakin avusta. Näihin ei löytynyt jämälangoistani sopivia värejä, joten penkastiin aloittamattomien kerien laatikkoa ja tytär päätyi harmaan sävyihin. Perussukat koko 37 harmaankirjavaa ja tummanharmaata Maijaa, joiden menekki yhteensä 75 g. Tein varrensuun resorin ja kantapään yksivärisellä harmaalla, kärjen sädekavennuksen kirjavalla ja muutoin sukan raidoittaen molemmilla väreillä kaksi kerrosta kerallaan.
Puikot 3 mm ja silmukoita 52.


Nämä olivat juhannuksen mökkireissulla matkakäsityönä, mutta yksivärinen harmaa lanka loppui matkalla kesken ja valmistuivat vasta täällä kotona tänä aamuna. 


Jämälankoja riittää ja sukkatuotantoni jatkuu edelleen. Seuraavat pääsivät jo paluumatkalla alkuun.  Kahden tunnin ajomatkan aikana ehtii kutoa jo melko pitkästi. 
12 kommenttia:

 1. Kauniit nuo sinivalkeat sukat joskin kaikkihan ovat ihania.

  VastaaPoista
 2. Kivoja sukkia. Minusta sukkia on kiva kutoa myös kesällä, tänä kesänä vaan virkkaustilaustyö ystävän langoista on vienyt tosi paljon aikaa... onneksi loppusuora häämöttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auli, ollaan siis samanlaisia sukan kesäkutojia! :) Ja loppukesästä sinäkin ehkä ehdit sukkia tekemään.

   Poista
 3. Kauniita sukkia!Sukat on ain tarpeellisia ja kaupaksi käyviä. Ne on kiva vieminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso gnu, niin ovat ja mukava niitä on lähettää vaikkapa pikku lahjana esim. nimpparina. :)

   Poista
 4. Kauniita sukkia minunkin mielestäni! =)

  VastaaPoista
 5. Kauniita sukkia jämälangoista :)

  VastaaPoista
 6. Kyllä miekin neulon sukkia kesällä - ja lapasia =) Miekin olen yrtittänyt hävittää neulomalla jämälakojani, mutta vaikka neuleita valmistuu, jämälankakassit eivät näytä hupenevan. Siispä lisää sukkia ja lapasia!
  Sie osaat aina tehdä niin kauniin värisiä ihan tavallisistakin sukista.

  VastaaPoista
 7. Päivikki, minä olen ollut hyvilläni, kun Nallen jämät alkavat selvästi vähentyä, mutta muita laatuja löytyy vielä liikaa. Mutta sukkatalkoott jatkuvat, tosin nyt hitaammalla tahdilla, kun pari isompaa työtä astui kuvioihin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.