Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Körttisukat vaihteeksi


Olipa työlästä saada nämä sukat tehtyä. Tai ei oikeastaan se tekeminen ollut työlästä vaan siinä alkuun pääsy. Minulla oli nimittäin kerä  liki 10 vuotta vanhaa lankaa, jonka purin tässä taannoin keskeneräiseksi jääneestä työstä. Tumman ruskeaa 7 veikkaa, kaunis väri, jota ei taida tällä hetkellä olla saatavilla.  Arvelin kerän riittävän naisen sukkiin ja aloin etsimään sille sopivaa kivaa ohjetta, jossa olisi jotain "jujua", vaikkapa palmikkoa.  Mukana olevissa printatuissa sukkaohjeissani ei ollut mieleistäni eikä sitä tahtonut löytyä netistäkään. Lopulta valitsin yhden mallin ja tein sitä kymmenkunta senttiä. Sitten alkoi epäilyttää langan riittävyys ja niinhän siinä kävi, että työ meni purkuun ja etsimään uutta ideaa, jossa ruskean lisäksi olisi toinenkin väri. Kirjoneulesukkia en halunnut näin paksusta langasta tehdä, joten raitaahan sen pitäsi olla.  Eikä tavallinen raita nyt innostanut, niin lopulta päädyin körttisukkiin.
Malli Körttisukat koko 40
Kaavio täältä Lankakori Sekaisin -blogista
Lanka 7veikkaa, jonka menekki 130 g
Silmukoita varressa 52, terässä 48
Puikot 3.5 mm
Olen tainnut tehdä aiemmin yhdet tai kahdet körttisukat, nämä olisivat siis kolmannet tekemäni, mikäli muistan oikein. Syystä, jota en itsekään oikein ymmärrä, en pidä körttisukkien kuvion tekemisestä. Sehän on helppoa ja yksinkertaista ja värien vaihtumisen seuraaminen pitää mielenkiinnon yllä, mutta joku siinä minulle tökkii. Mutta tulipahan tehtyä ja lopputulos miellyttää taas silmiäni. Miten sitä ei aina ymmärrä omaa itseäänkään! 


Oletko miettinyt joskus, mistä nimitys körttisukat tulee.  Blogissa Kardemumman talo on seuraava tarina:  "Tarinakin näiden sukkien mallilla on eli körttiseuroissa saarnamiehen jaloissa oli ollut tällä mallilla neulotut sukat. Sukkamalli oli kiinnostanut emäntää saarnaa enemmän, ja seurojen aikana hän oli painanut mallineuleen mieleensä. Siitä lähtien malli on kiertänyt emännältä toiselle. Voisi hyvinkin pitää paikkaa."
12 kommenttia:

 1. Minusta tuo körttisukka on niin hyvän näköinen malli ja monesti on pitänyt ne aloittaa, mutta aina tulee joku muu homma ensin.
  Minulle jää aina niin paha maku tuosta körttisanasta =) Pienenä ollessani meillä oli kotiapulaisena körttityttö ja aina jos ei oltu kilttinä, hän laittoi meidät pimeään komeroon lukkojen taakse katumaan. Ei uskallettu edes äidille kertoa, ettei jouduttais taas komeroon. Siitä varmaan jäi eliniäksi pienoinen kammo pimeitä komeroita ja körttiläisiä kohtaan. No, nyt en enää pelkää kumpaakaan, täällä meidä kylällä kun ei körttiläisiä ole.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sude, hui millaisia kokemuksia sinulla on lapsuudesta, mutta onneksi olet ne pelot jo selättänyt. Minulle tuli mieleen yksi oma pitkään jatkunut pelkoni, kun eräs tuttavaperheen äiti hirtti itsensä kerrostalon vintille sellaiseen häkkivarastoon. Vaikka se ei tapahtunut meidän asumassa talossa, niin vielä aikuisenakin kammoksuin mennä minkään kerrostalon vintille. Nyt en ole kyllä vuosikymmeninn sellaisessa käynyt, pitäisi ihan kokeilla, vieläkö tuo kammo nousee muistin syövereistä.

   Poista
 2. Kivan näköiset sukat ja kuvio on selkeä ja helpon näköinen. Sukkien kanssa täälläkin on ahkeroitu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kankuritar, meillä kummallakin on siis sukkaputki menossa! :D

   Poista
 3. Hyvä väriyhdistelmä. Minä olen neulonut useammatkin körttisukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inkeri, körttisukkiin saakin mukavasti vaihtelua eri väreillä. :)

   Poista
 4. Nätit körttisukat ja myös aurinkosukat edellisessä kirjoituksessa.

  VastaaPoista
 5. Tykkään sukkien kuvioinnista ja väreistä!
  Kiitos kun laitoit linkin ohjeeseen, aion joskus kokeilla ja katsoa onnistunko:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, kannattaa kokeilla, helppo näitä on tehdä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.