Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 11. elokuuta 2015

Mitä saa kahdesta kerästä lankaaPari vuotta sitten sain Maikin kontista kaksi kerää ihanaa lankaa arpajaisvoittona. Silloin langat houkuttelivat kovasti kutomaan sukkia, mutta jostakin syystä ne hautautuivat lankavarastooni ihanien sukkalankojen laatikkoon. Eivät ne unholassa ole olleet, olen minä aina silloin tällöin kurkistanut laatikkoon ja hiplaillut lankoja, mutta hetken ihaltuani sulkenut laatikon taas. Nyt mökkimatkalle sukkalankaa valitessani, nämä huutelivaat, että on jo niiden vuoro. Ja sitä kutsuahan minä en halunnut vastustaa.Niinpä nyt mökiltä palattua voinkin esitellä nämä neljä paria erilaisia ja -kokoisia sukkia, jotka valmistuivat tuosta  langasta. Lanka on liukuvärjätty Schoeller&Stahl'n Fortissima Socka Mexiko Color ja sitä tikutin 2.5 mm:n sukkiksilla.

Lankaa jäi vielä jonkin verran, mutta ei oikein riittäne pieniinkään sukkiin yksinään, mutta jonkun kaverina tulen käyttämään lopun.
Ensimmäiseksi aloitin sukat valepalmikolla automatkalla tehtäväksi
 Koko 37 
Langan menekki näihin 50 g.

Muuten en säädellyt raitojen syntyä kuin aloitusväriksi halusin molempiin sukkiin saman sävyn, mikä ei kyllä tule kuvassa esiin.

Olen ollut ennenkin sitä mieltä, että liukuvärjätyistä langoista ei kannata tehdä muuta kuin perussukkia, siis sileää tai korkeintaan resoria ja tämä kokeilu vahvistaa kantaani.

Sitten itselle seuraavat pistokassukat, siis koko 39 ja langan menekki 40 g.


Samoin kuin nuo edelliset saivat nämäkin sukat raidoittua sattumanvaraisesti, kunhan alun resori oli samaa sävyä.
Seuraavaksi perussukat koko 38 ja langanmenekki 55 g.


Nämä sukat teinkin sitten likimain symmetrisiksi raidoiltaan. Toista sukkaa aloittaessa piti ottaa pätkä lankaa pois, että pääsin aloittamaan samasta raidasta. Samoin terässä piti poistaa pari pätkää välillä, kun raidat venyivät toisessa sukassa reilusti pidemmiksi kuin ekassa.

Tarkoitukseni oli tehdä n. 39:n kokoiset sukat, mutta niinpäs vain kävi, että eivät ne omaaan jalkaani kunnolla mahtuneet sovittaessani, joten se siitä alkuajatuksesta. Jemmapussiini päätyvät nämäkin odottamaan sopivaa saajaa.
Ja viimeisenä paluumatkalla sain valmiiksi lastensukat kokoa 27, joihin langanmenekki oli 30 g.

Nämä tein suuosan resoria, kantapäätä ja kärkeä lukuunottamatta kutomalla kaksi kerrosta kerrallaan kahdelta eri kerältä aivan sattumanvarisesti. Enkä mitenkään valinnut noita yhdeltä kerältä tehtyjen osuuksien värejäkään, kunhan joku nyttönen sattui käteen.
Kaikki näissä on tiimalasikantapää, kuten yleensäkin teen kirjavista langoista tekemiini sukkiin. Olen jo pitkään harmitellut mielessäni, kun tiimalasikantapää jää mielestäni hiukan liian matalaksi. Nyt päätin kokeilla miten kantapään korottaminen onnistuisi. Niinpä kudoin kaksi ylimääräistä kerrosta ennen varsinaista kantapäätä, siis niillä kantapään puikoilla eli 1. ja 4. puikolla, ja sitten tein tiimalasikantapään normaaliin tapaan.  Poimin niistä kahden ylimääräisen kerroksen reunoista silmukat, jotka kudoin yhteen viereisten silmukoiden kanssa, siis 2. ja 3. puikon silmukoiden. Nyt joku tietenkin arvelee, että niihin jää reiät. Mutta ei jää, kun kiepauttaa sen poimitun langan edellisen silmukan avulla silmukaksi.  Ymmärsiköhän tätä kukaan? Yritänpä seuraavalla kerralla muistaa kuvata tuon, sillä aion ottaa tavaksi tehdä tiimalasikantapään korotettuna.
16 kommenttia:

 1. Jopas oli riittoisaa lankaa ja kauniin väristä. Olen kyllä samaa mieltä että valmiiksi kirjava lanka ei muuta koristetta tarvi, menee vain sekavan näköiseksi. Käytössäkin se perussukka on kuitenkin kaikista mukavin jalkaan.

  VastaaPoista
 2. Monet sukat tuosta tuli. Kirjavasta langasta ja raidallisestakin usein tulee parhaat yksinkertaisella perussukalla. Kauniita sukkia taas paljon. Kiitos kommentoinnista.
  On ollut ongelmia seurata blogeja, kun blogilista loppui. En oikein osaa muuta ja odottelen teknisen tukeni apua joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso Gnu, minua ei ole haitannut Blogilistan lopettaminen, kun olin jo aiemmin siirtynyt seuraamaan blogeja blogini sivustalla olevien Vierailukohteitteni kautta. Se on mielestäni kätevä, siitä näkee helposti päivitetyt blogit eikä tarvitse kurkkailla millekään sivulle, kunhan vain tulee Lankapirttiin. :)

   Poista
  2. En osaa laittaa sitä, mutta haaveilen että tekninen tukeni joskus ehtisi laittaa. :)

   Poista
  3. Haluatko yrittää, jos minä yritän kirjoittaa sinulle ohjeen. Se ei nimittäin ole kummoinen homma, kun tietää mistä laittaa.

   Poista
 3. Kiva nähdä, että langat tuli käytetyksi! Mukavaa alkavaa syksyä sinulle! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maikki, kiitos vaan sinulle! Omat sukkani ovat olleet nyt käytössä muutaman päivän ja tuntuvat jalassa kivoilta. :)
   Sinnekin hyvää alkavaa syksyä! :)

   Poista
 4. Oletpa jaksanut tikuttaa!
  Ihanan väriset langat!

  VastaaPoista
 5. Näin nekin langat muuttuivat käyttötarpeiksi.

  VastaaPoista
 6. TeSa, niin tekivät. Ja ne pienet jäljelle jääneet nöttöset ovat nyt puikoilla. joten kohta loppuvat kokonaan. :)

  VastaaPoista
 7. Kyllä olet ahkeroinut! Noin monet kauniit sukat. Niitä tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intsu, niin, sukkia tosiaan tarvitaan taas pian. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.