Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 17. elokuuta 2015

Tyynylle uusi mekko


Tyttärellä on ollut pitkään, itse muisteli, että parikymmentä vuotta, pieni pyöteä tyyny. On pitänyt sitä yleensä nojatuolissaan. Kangaspäällysteinen, ei paha ollenkaan, mutta turtuuhan sitä yhtä ja samaa aina katsomaan.  Niinpä päätimme yhdessä, että tyynyn on aika saada uusi päällinen. Ja kun punaista lanka on reilusti jäljellä, niin päätettiin osa siitä käyttää tähän tarkoitukseen.
Tyynynpäällinen pyöreään tyynyyn "omasta päästä", tyynyn pituus 30 cm ja ympärys 38 cm
Lanka tuntematon akryylilanka, jonka menekki 70 g
Silmukoita 66, joita tikutin 5 mm:n sukkiksilla.

Sain vapaat kädet mallin suunnitteluun. Minulle oli heti selvää, että palmikkoa siihen pitää tehdä. Lopulta tyynyyn tuli kolme kahdeksan silmukan palmikkoa ja niiden väleihin oikeiden silmukoiden muodostamat raidat. Jonkin aikaa piti miettiä, miten toteutan työn niin, ettei saumoja tarvitsisi ommella.  Niitähän minä kartan kuin ruttoa.  Tytär oli sitä mieltä, että tyynynpäällistä ei tarvitse saada irrotettua vaan koko tyynyn voi tarvittaessa pestä sellaisenaan.
Niinpä aloitin luomalla kuusi silmukkaa, joita kudoin pyörönä lisäten joka kerros kuusi silmukkaa tasaisin välein kunnes työssä oli 66 silmukkaa. Jatkoin kutomalla pari kerrosta nurjaa ja aloitin sitten palmikoiden teon.  Kuvassa näkyy aloitus, joka ei ole ollenkaan siisti, mutta jää käytössä yleensä piiloon.
Lopussa nurjien kerrosten jälkeen kavensin joka kerroksella kuusi silmukka tasavälein.  Kun silmukoista oli jäljellä vajaa puolet, työnsin tyynyn sisään ja jatkoin kaventamista, kunnes silmukoita oli jäljellä vain kuusi. Katkaisin langan ja päättelin sen.  Vähän kankeasti sujui tuo viimeisten kavennusten teko, mutta ei ollenkaan niin hankalasti, kuin olin etukäteen arvellut.

Tyyny näyttää minusta kivalta ja tytärkin tuntui olevan samaa mieltä.

Jokaisessa kuvassa tyynyn väri on hiukan erilainen, tuossa ensimmäisessä taitaa olla lähinnä oikeaa.
14 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää ja käy kivasti yhteen tuon mummonneliöpeiton kanssa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sude! :) Peitto kyllä pysyy minulla, mutta tyyny matkaa tyttären asuntoon piakkoin. Saivat vain poseerata yhdessä. ;)

   Poista
 2. Voi miten ihana tyynystä tuli .

  VastaaPoista
 3. Kaunis ja hienosti totetutettu muodonmuutos!

  VastaaPoista
 4. Pirteä ja sievä tyyny!-En muista olenko jo kysynyt,mutta kysynpä kuitenkin,että mistä kutomiesi kissalapasten ohje löytyy?Olisin siitä kovasti kiinnostunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Famu, jos tarkoitat noita bannerissa oelvia kissalapasia, niin ne ovat omalla tuplalapasten ohjeellani tehdyt lapaset. Ohje löytyy Omista ohjeistani täältä http://lankapirtin.blogspot.fi/2013/10/tuplalapasten-uusittu-ohje.html
   Kissan kaavion löysin googlettamalla jostain, jos et löydä sitä, niin laita minulle s-postia, yritän löytää sen ja lähetää sinulle. Luultavasti minulla on se kotona tallessa paperiversiona, mutta nyt olen reissussa.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.