Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

torstai 10. syyskuuta 2015

Syyskuun töitä


Syyskuu alkoi sukkien merkeissä vaikka ei tänä vuonna Sukkasatoa saatukaan pystyyn. Liekö emosen puute vai mistä johtuu, itse en ole kuullut asiasta mitään. Olen niin vähän ehtinyt blogeja seurata, ettei minkäänlaista tietoa ole silmiini asiasta osunut. Monena vuonnahan Sukkasatoa korjattiinkin yhdessä moneen eri varastoon, nyt minä täytän yksikseni tätä Lankapirttiä.  Onnistuuhan se niinkin. 


Alkukuu vietettiin taas mökillä. Siellä minulla olikin hyvää aikaa kilkutella puikkoja, kun lähes koko ajan oli sellaiset ilmat, ettei ulko-oleskelua kaivannut. 

Ensin valmistui hypistelymuhvi, jonka tikutin menomatkalla autossa melkein valmiiksi koristelua odottamaan
Muhviosan tein nimettömästä langasta (luultavasti 100% akryylia) 6 mm:n puikoilla ja koristeet sekalaisista lankojen lopuista
 Langan menekki yhteensä 105 g.

Tähän muhviin tein kokeeksi vuoriosankin sileää neulosta muutamaa nurjien silmukoiden muodostamaa laikkua lukuun ottamatta. Nurja kerros taittumakohtaan pitämään muhvin kuosissaan. Tämä on avoimempi kuin aiemmin tekemäni muhvit enkä ole varma, onko se hyvä ominaisuus hypistellessä, koska putoaa ehkä helpommin käsistä.

Koristelu on aika pelkistettyä. Kukan olen joskus virkannut koetilkuksi ja se pääsi nyt sopmistamaan tätä muhvia, kun värit sopivat mielestäni hyvin yhteen. Ja nuo toisen puolen palloset syntyivät ihan tätä varten jämälangoista. Kukka on näköjään tullut ommeltua kieroon, mutta onneksi se ei oikeasti näy noin selvästi kuin kuvassa. En siis ollut huomannut sitä aiemmin enkä enää ala irrottamaan sitä suoristamista varten, kun kiinnitin sen tosi napakasti ommellen.  Muhvin sisällä on nurjien silmukoiden muodostamia kuvioita ja joitakin "lärpäkkeitä" hypisteltäväksi sisäpuoleltakin. Sitten siirryin alussa mainitsemieni sukkien tekoon. Mökillä valmistui kaksi paria perussukkia, ensimmäiset ihan "tavissukat" varresta alkaen, mutta toiset teinkin kärjestä aloittaen, mikä on minulle harvinainen tapa tehdä sukkia.
Ensin perussukat kokoa 38, varsi 27 cm korkea lattiasta mitattuna
 Lanka raidoissa Jannea ja muuten 7veikkaa, menekki yhteensä 115 g
Silmukoita 48 ja 3.5 mm:n sukkiksilla mentiin.
                             
Nämä perussukat ovat minulle tyypilliset, tähän tapaan niitä yleensä teen. Varrensuu reosria 2o 2n, sitten varsi ja jalkapöydän päällinen 3o 1 n, vahvistettu kantapää, kantalapun reunoissa kaksi silmukkaa aina oikein ja kärkeen sädekavennus. Mielestäni saan näin hyvin istuvan sukan olipa jalka hiukan kapeampi tai pulleampi.                        
Raitasukat tiimalasikantapäällä kärjestä aloittaen koko 40
Lanka 7veikka Polkka, jonka menekki oli 90 g
Silmukoita 48 ja 3.5 mm:n sukkiksilla näissäkin mentiin.
Varrensuu 1o 1n resoria ja päättely nurjin silmukoin.

Kokeeksi tein päättelyn nurjin silmukoin ja sainkin mukavan joustavan reunan, mikä voi olla erityisen hyvä ominaisuus sukkien saajalle. Nämä menevät nimittäin sytosukiksi OYS:aan ja saajan jalat voivat olla turvoksissakin.

Syy moiseen minulle harvinaiseen tapaan tehdä sukat, siis kärjestä aloittaen, oli yksinkertainen. Viime aikoina olen miettinyt, että siihenkin tapaan pitäisi totutella edes sen takia, että joskus olisi kiva saada kulutettua koko lankakerä loppuun sukkia tehdessä. Mutta varresta aloittaessahan ei voi arvioida, kuinka korkean varren tekisi, että lanka loppuisi kokonaan, kun terä on valmis.  Mutta toisin päin se on helppoa. Monethan näin tekevätkin. Muutamat sukat olen aiemmin tehnyt kärjestä aloittaen, mutta en ole tykännyt tavasta enkä siksi ole päässyt sen kanssa oikein kunnolla sinuiksi. Nyt ajattelin, että kai minäkin sen tavan voin oppia hallitsemaan kunnolla, jos harjoittelen tarpeeksi. Nyt on siis eka harjoitus tehty, mutta sitä en ole päättänyt, milloin harjoittelu jatkuu. Ja jatkuuko se yleensä ollenkaan.  ;)8 kommenttia:

 1. Kivat hypistelymuhvit! Ja ovat nättejä molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjut, tarkennuksena kerron, että kyseessä on yhden muhvin etu- ja takapuoli, jos niin nuo puolet voisi nimetä.

   Poista
 2. Upeita neuleita olet saanut aikaan. Kauniit nuo muhvin koristelut.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli! Sinä jaksat aina kannustaa. Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 3. Hauska muhvi, kivat koristeet! Sukat on hienoja, molemmat. Varpaista varteen neulotut sukat on minusta vaikeat, harjoituksen puutetta kai minullakin. Varresta alkaen kun on tottunut tekemään ei enää tarvitse miettiä mitään, senkun tikuttelee menemään :)
  Kantalapun reunaan neulon nykyään minäkin, pari silmukkaa ainaoikeaa ja kyllä on silmukoiden poimiminen siitä helppoa, täytyy oikein Kiittää tuosta neuvosta, se on tosi hyvä ja toimiva tapa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipi, kiitos! :) Sehän se on, kun tuttuun tapaan tehden saa sukan niin helposti tehtyä, ehkä liiankin helposti. ;) Pitäisi kai ottaa haasteita enemmän.

   Poista
 4. Kaunis muhvi ja kauniita sukkia.
  Minäkin odotin kovasti Sukkasatoa, mutta eipä sitä sitten järjestettykään. (Jostain blogista luin, että on järjestetty mutta vain jossain ravelryssä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, ai jaa, että Ravelryssa olis. Minulla on kyllä sinne tunnukset ja joskus jotain ideoita ja ohjeita olen sieltä etsinytkin, mutta en ole muuten opetellut sen käyttöä.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.