Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 13. marraskuuta 2015

Niksejä tuplalapasten tekoon


Keräänpä tähän muutamia niksejä, jotka olen hyväksi havainnut tuplalapasten teossa.  Nämä korjausniksit voivat kuulostaa työläiltä, mutta tarvittaessa olen onnistunut niiden avulla. Kannattaa tietenkin harkita, onko virhe sellainen, että se vaatii korjauksen. Mielestäni kaikki eivät ole sellaisia ja tuskin olisin tässä viimeisenä esittämääni korjausta tehnyt, jos en olisi halunnut ottaa sitä mukaan näihin nikseihin.


Peukaloa aloittaessa kannattaa aloituslangsta jättää n. 15-20 cm pitkä "häntä", jolla voi tarvittaessa ommella mahdollisesti peukalon tyveen jäävää aukkoa pienemmäksi. Tämä kannattaa tehdä jo esim. 7-8 kerroksen kohdalla, jolloin voi samalla päätellä langanpään nurjalle.

Lankojen päättely sujuu helpoiten teräväkärkisellä parsinneulalla, jolla on hyvä ujuttaa pääteltävä lanka piiloon neuleen sisälle (katso kuvia alla).Tässä on kaksi keltaista lankaa jäänyt neulottaessa väärälle puolelle. Jos se vaivaa silmää, sen saa seuraavalla tavalla näkymättömiin.


Panin pätkän punaista lankaa parsinneulaan, siihen terävään, ja ujutin neulan ja langan punaisen (kuvassa violetti) silmukkajonon sisälle piiloon n. 4cm matkalla. Neula ja lanka tulevat ulos sen keltaisen langan alapuolelta silmukan sisältä.


Nyt tein keltaisen langan päälle punaisen silmukan silmukoiden jäljittelyä hyväksi käyttäen


Ja sitten neula lankoineen pujotetaan punaisen silmukkajonon sisään samasta kohdasta, mistä  
se tuli uloskin.  

Taas n. 4 cm:n pätkä lankaa sinne sisälle ja ... 


 ... lanka napsastaan poikki.  

Tässä olen kutonut yhden keltaiseksi tarkoitetun silmukan punaisella. Sen voi korjata samaan tapaan kuin tuon edellisen, mutta nyt pitääkin keltainen lanka pujottaa ensin keltaisella puolella keltaiseen silmukkajonoon ja sitten pistää neula läpi punaiselle puolelle oikeaan kohtaan, jäljitellä työhön keltainen silmukka ja sitten pistää neula takaisin keltaiselle puolelle ja päätellä lanka.


Nyt kuviossa on kaikki neljä keltaista silmukkaa.


Nyt joku varmaan miettii, pysyykö tuo lanka paikoillaan, kun se on vain ujutettu tuonne sisälle. Omakohtaista kokemusta minulla ei ole, mutta oletan sen pysyvän normaalissa käytössä. Luulen, että suurin uhka sen pois lähtemiseen on, jos se korjattu silmukka tarttuu johonkin. Mutta jos vain lanka tulee ulos, niin lapanen pysyy käyttökelpoisena edelleen, ellei tarttuminen tee reikää koko lapaseen.4 kommenttia:

 1. Sun tuplalapas-ohjeilla ja nikseillä rohkenen kokeilla onnistuuko tuplalapasten neu!ominen minulta. Kauniita lapasia ja varmasti lämpöisiä!

  VastaaPoista
 2. Jatta, onnistuu se, kun istut vaan puikot ja langat käsissä ohjeen ääreen. Aluksi voi tuntua vaikealta, mutta pian se alkaa sujua. :)

  VastaaPoista
 3. Mun ymmärrykseen ei ole menny et kuinka saan jäljen nätiksi kun värit vaihtaa paikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, oletko kokeillut onteloneuletekniikkaa? Jos et, niin suosittelen, siinä uskon saavasi vastauksen kysymykseesi. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.