Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 6. marraskuuta 2015

Uusia tuulia


Tähän postaukseen liittyy useita minulle uusia asioita, siitä tuo otsake. Ensinnäkin olen tehnyt aivan ensimmäistä kertaa tällaiset sukat. Niiden kantapäänkin tein minulle uudella tavalla. Ja kolmesta muustakin minulle uudesta asiasta kerron tuolla lopumpana, mutta nyt ensin sukkiin.
Perussukat muuntuivat ”takaresorisukiksi” tekemällä resoria tavallisuudesta poikkeaviin kohtiin
Koko 42, varsi 21 cm korkea kantalapun alkuun
 Lanka 7veikkaa ja menekki 145 g
Silmukoita 56  ja 3.5 mm:n sukkapuikoilla mentiin
FB:n Neulonta-ryhmässä esiteltiin sukat, joita tekijä luonnehti näin: "Perinteisen harmaat miesten sukat. Takana jouste antaa muotoa.Sukille  sateli kovasti tykkäämisiä ja kommentteja.
Myös minä kiinnostuin mallista niin, että heti kaivoin lankakerän ja puikot esille ja melkein samalla istumalla tikutin kantapäähän asti.

Näyttääkö kantapää ihan tavalliselta?  Sitä se onkin osittain, aivan tavallinen vahvistettu kantapää ja kantapohjan kavennukset.
 Mutta kantalapun reunasta ei poimitakaan kaikkia silmukoita kerralla vaan erissä ja ne myös kudotaan erissä.  Piiku tästä rymättyläläisestä  kantapäästä kertoi täällä ja pitihän minun tämäkin kokeilla, totta kai. Eikä hassumpi olekaan, voin tehdä jatkossakin.
Ja Susulta opin, miten voi kätevästi selvittää minkä numeroiseen jalkaan sukka on sopiva. Sitä Susun postausta en nyt löydä, mutta mielestäni muistan asian oikein. Siis näin: pane sukan kantapää mittanauhan päälle 14 cm:n kohdalle ja mihin kärki päättyy, se on kengän koko. Siis nämä sukat ovat kokoa 42. Menikös se näin, Susu, jos tämän näet?


On vielä yksi uusi "tuuli", joka varmaan alkaa täällä Lankapirtissä puhallella. Nimittäin nuo vesileimat kuvissani, huomasitkohan ne. Minähän en ole aiemmin kuviani mitenkään signeerannut, mutta nyt on tarkoitus alkaa. Sattui nimittäin niin, että eräs kuvani oli ilman lupaa otettu käyttöön kilpailujulisteeseen, johon minäkin sitten törmäsin. Sellaiseen en ollut varautunut ja reaktoni oli yllättävän voimakas, vaikka toki olin tiennyt sellaisen mahdollisuuden olevan olemassa. No, asia on nyt sovittu julkaisijan kanssa eikä siitä sen enempää, mutta vesileimat aion jatkossa laittaa kuviini.
30 kommenttia:

 1. Näin myös tuon saman FB-postauksen ja tuumin, että onpa hyvä idea. Varmaan joskus myös kokeilen.

  VastaaPoista
 2. Kiva sukkamalli! Tuo 14 cm -sääntö ei päde kylläkään kuin joihinkin aikuisten sukkakokoihin, eli suunnilleen tuossa nro 42:n molemmin puolin olevat koot toimivat tuolla kaavalla. Lasten sukkia ei puolestaan voi tuolla kaavalla laskea. Parempi kaava on sukan koko jaettuna kolmella kerrottuna kahdella, eli esimerkiksi koko 39 lasketaan näin: 39:3=13, 13x2=16 eli koon 39 sukan mitta on 26 cm. Jos käytät niihin tuota 14 cm systeemiä, niin saat tulokseksi 14+26=40, eli mitta näyttää sukan kooksi nro 40, joka on kyllä aika lähellä numeroa 39 (nro 40 sukan mitta olisi oikeasti 26,6 cm). Tarkalleen tuo kaava toimii ainoastaan 42-numeroisten sukkien kohdalla, koska 42:3=14, 14x2=28, ja sattumoisin 14+28=42. Jos taas haluat tehdä vaikkapa nro 45 sukat ja käytät laskukaavaa 45:3=15, 15x2=30, ja jos laitat ne sukat mittanauhan päälle, niin 14+30=44, joka on tietysti hyvin lähellä numeroa 45, mutta saatat ehkä erehdyksessä luulla tehneesi liian pienet sukat, kun mittanauha näyttää "väärin". :) Sitten taas jos ajatellaan vaikkapa lapsen sukkaa nro 30. Laskukaavalla voi laskea 30:3=10, 10x2=20, mutta 14+20=34. Eli olet ehkä luullut tehneesi sukat 34-numeroisen jalan omistavalle lapselle, mutta ne sopivatkin vain nro 30 jalkaan. En siis suosisi tuota mittanauhaa, vaan tuota hyväksi todettua laskukaavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari J, sinähän olet hyvin paneutunut tähän asiaan. :) Minä taidan jatkaa vanhalla systeemilläni eli luotan erään kauan käytössä olleen mittataulukon lisäksi otan omaan "silmääni" arvioimaan sukkien kokoa. :)

   Poista
 3. Hieno sukka. Ei Sinulla olisi mahdollisuutta antaa ohjetta tuohon takajousteeseen?
  T. Mummo Järvenpäästä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummo Järvenpäästä, ohjetta ei ole, kuvasta itsekin katsoin mallia. Ohjeen voisin kirjoittaakin, mutta en ole saanut yhteyttä niiden "mallisukkien" tekijään enkä ilman hänen lupaansa moiseen ryhdy. :)

   Poista
 4. Kivat sukat ja kiva kanapään malli.
  Mukavaa viikonlkoppua.

  VastaaPoista
 5. Hienot takaresorisukat.
  Vesileimat onkin hyvä juttu - eipähän kuvia käytetä sitten missään luvatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, eipä nuo vesileimat tietenkään täysin estä kuvien luvatonta käyttöä, mutta ehkä joissakin tapauksissa estävätkin ja ainakin hankaloittavat sitä. :)

   Poista
 6. Kiva idea resosrissa.
  Syysterveisin, Ritva L.

  VastaaPoista
 7. Kyllä se Susu mittanauhaohje oli just noin kuin kirjoitit. Mun jalan kanssa se mitta pitää paikkansa. En sit tiedä pienemmistä kokonumeroista.
  Jos taas haluaa laskea pituuden niin siinä olen käytänyt hyväksi havaittua kaavaa Jalan pituus = [(2 x kengän koko) : 3] - 1,5
  laskutehtävään on lisäselitystä ja laskemista jotka kannattaa käydä lukemassa.
  Löytyy blogista
  http://tiinatuuli.vuodatus.net/sivut/kengan-koko-senttimetreiksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kristiina S, kiva, kun varmistit muistini. :) Kiitos tuosta linkistä, sieltä löytyi selkeitä ohjeita ja muutenkin näytti olevan tutustumisen arvoinen blogi, jossa en ole muistaakseni vieraillut aiemmin, mutta lähiaikoina aion tutustua siihen tarkemminkin.

   Poista
 8. Kivannäköiset sukat! Jostain syystä sitä rutinoituu tekemään kantapäät aina samalla tavalla. Ja kiitos mittarivinkistä, siitä en ollut kuullutkaan. Heti mittailin juuri valmistuneet miestensukat, 42 ne minullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ingi, minä teen useimmin ja mieluiten perinteistä vahvistettua kantapäätä -hollantilainenko se on oikeasti nimeltään- mutta aina välillä tilanteen mukaan muitakin, kuten esim. raitalankasukkiin yleensä tiimalasikantapään. :)

   Poista
 9. Huomenta, mainiot sukat! Näin myös tuon saman sukkamallin FB:ssa ja ajattelin sellaiset sukat tehdä. Tuo kantapääjuttu ei oikein avautunut minulle, pysyttäydyn siinä ihan vanhanajan mallissa. Mukavaa viikonloppua ja hyvää isänpäivää sinnekin suunnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta ja hyvää viikonloppua sinnekin, Kankuritar! :) Kyllä minäkin taidan suosia jatkossakin sitä vanhaa tuttua vahvistettua kantapäätä, vaikka ei tämäkään siihen ole yhtään hassumpi muunnelma, antaapa hiukan enemmän lisätilaa kantapäähän.

   Poista
 10. Mainiot sukat! Olisipa aikaa kokeilla niiden neulomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivikki, ei tämä idea karkaa, ehtii mukaan myöhemminkin, jos nyt on muita kiireitä. :)

   Poista
 11. Kiva sukkamalli, perussukan uusi ilme!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. satunNainen Paula, nappiin sanottu "perussukan uusi ilme"! :)

   Poista
 12. Kauniit ja tervetullut malli siinäkin mielessä että kivoja miesten sukkamalleja on vaikempi löytää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijasisko, niin on ja mielestäni tämä malli käy hyvin myös naisten sukkiin. Minulla onkin tarkoitus panna naisten sukat puikoille, kunhan saan eräälle tietylle naiselle sopivan väristä lankaa, jota itsellä ei juuri nyt ole. :)

   Poista
 13. Kivat sukat! Minäkin juuri edellisiin neulomiini sukkiin tein joustinta vähän matkaa tuonne taakse. En kyllä ole niitä FB-sukkia ole nähnyt.
  Minä olen myös laittanut tunnistemerkin kuviini, mutta silti on minultakin pari kertaa kuva "lainattu". Ainahan sen merkin saa kuvankäsittelyllä rajattua pois. Harmittaa tuollaiset luvatta lainailut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hepsi, joo eihän tämä vesileima varmista, ettei kuvia voisi varastaa jatkossakin ja käyttää johonkin tarkoitukseen, mutta "kiusa se on pienikin kiusa" sanottiin muinoin ja pitänee paikkansa edelleen. :)

   Poista
 14. Hyviä tuulia sinulla! Tuota samaa joustinjuttua ihailin minäkin. Kiitos vinkeistä :-) Mä en jaksa kuvia merkillä, kun halutessaan merkit voivat osaavat myös poistaa. Tosin tiedän, että myös reagoin luvattomaan käyttöön varsin voimakkaasti. Toisaalta yritän ajatella, että lainaaminen ei ole minulta tai osaamisestasi pois. Valoa pimeneviin päiviin sinulle Matleena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, noinhan se on, ettei meidän osaaminen katoa anastettujen kuvien mukana. Ja on myös niin, ettei huonoja kuvia kukaan nappaa käyttöönsä edes luvatta. Mutta närkästyin kyllä kovasti ja pahoitin mieleni "löydön" tehtyäni, mutta nyt se ei enää niin kirpaise.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.