Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 18. maaliskuuta 2019

Jämälankojen hävitystä


Jämälankanyttösiä oli taas kertynyt liian paljon vaikka yritän niitä käyttää kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Niinpä päätin vähentää niitä edes vähän. Mietin kyllä vakavasti, miten ne saisi kaikki käytettyä pois, mutta vielä en keksinyt sitä. Täytyy jatkaa pohdintaa. En kuitenkaann halua tehdä sellaista, jolle en tiedä olevan asiallista käyttöä ta tarvetta.

Jämälangaksi lasken erilaisista neule- ja virkkuutöistä jääneet vajaat kerät yhtä väriä. Tosin yhtä väriä saattaa olla useampi nyttönen, jos värit poikkeavat toisistaan esim. eri värjäyserissä. On siis aivan pieniä ja hiukan isompia keriä, kuitenkin niin pieniä, ettei kerä riitä yksinään oikein mihinkään.



Tällainen kasa syntyi kädensuojia kuumien kattiloiden ja vuokien käsittelyyn. Näihin kului vain noin 250 g lankaa ja kaksin-kolminkertainen määrä jäi jäljelle. Näitä olen tehnyt ennenkin ja todennut tarpeellisiksi ja hyviksi käytössä.



Ensin valmistui tämä harmaansävyinen ja vinoraitainen neliö  patalapuksi
Soveltuvia jämälankoja joko yksin- tai kaksinkertaisina, joiden menekki oli yhteensä 71 g
Aloitukseen 55 kjs alkuun, 4 mm:n koukulla mentiin.

Malli on minulle entuudestaan tuttu, viimeksi kesällä tein samalla tekniikalla patalappuja. Ensimmäiset laput olen tehnyt Sohvaneulomon ohjeella, mutta sitten kehitellyt oman tavan, jossa ei tarvita neulaa muuta kuin langan päättelyyn.



Tässä lapun molemmat puolet.

Nyt tämä lappu on hiukan yksinäinen, kun minulla loppuivat harmaansävyiset jämälangat melkein kokonaan. Pari valmistuu, kunhan saan sopivia värejä riittävästi. Taidanpa sitä tehdessä ottaa kuvia eri vaiheista ja kirjoittaa ohjeenkin tavastani tehdä näitä. Sillä pääsee samaan lopputulokseen mielestäni paljon helpommin. 



Patakintaat kokoa XL, jotta mahtuu miehiseenkin käteen
Näihin kului erilaisia jämälankoja yhteensä 176 g
Silmukoita 42 ja 4 mm:n sukkapuikoilla mentiin
Korkeus peukalonkaan 12.5 cm, ja kärkikavennukseen 26 cm
Peukalolankaan 8 s, peukalossa silmukoita 19 ja sen korkeus 7.5 cm ennen kavennuksia.

Tällaisiakin olen tehnyt aiemminkin, niistä kerroin täällä. Sieltä löytyy myös selostus tekniikasta, jos joku haluaa kokeilla samaa. Nuo "koekaniinit" ovat olleet meillä käytössä leivinuunin patakintaina valmistumisestaan asti. Siinä käytössä patalaput sotkeutuvat paljon nopeammin kuin sähköuunilla paistettaessa. Niinpä kintaitamme on pesty jo monet kerrat konepeussa ja edelleen palvelet hyvin.



Langanpäitä ei tarvitse päätellä, vaan ne kannattaa jättää sisäpuolelle lisäeristeeksi. Kämmeneen ja peukaloon olen lisäksi ympännyt lisää lankoja samasta syystä. Melkoista sekamelskaa siellä sisällä on, mutta sepä ei näy päälle päin eikä haittaa käytössä.



Tässä kintaiden kämmen- ja selkäpuolet. Melko kirjavat ne ovat, mutta kuva vääristää värit todellistakin voimakkaammiksi. Ylhäällä olevassa kuvassa värit lähempänä totuutta.



10 kommenttia:

  1. Kiva patalappu, kiitos ohjeesta jo etukäteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eija, kiva kuulla, että taidat olla kiinnostunut patalapun ohjeesta. Enköhän saa sen paikkoin aikaan. :)

      Poista
  2. pitänee tehdä itsekin .joku viisas sanoi että työt pitää olla molemminpuolin yhtä siistejä.höpö höpö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annyymi, joku voi olla viisas noin sanoessaan, mutta ollaan me viisaita ihan omalla tavallamme. ;)

      Poista
  3. Kauniita patalappuja!
    ja patakinnas ,just niin tolokku,ettei näpit pala;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, sellaisiahan patakintaiden kuuluu olla, eikö vaan. :)

      Poista
  4. Kivat patalaput, tuli jo mieleen virkkuujärjestys helppoon päättämiseen, pannaan työlistalle. Pikkupätkiä olen jo solminut peräjälkeen ja laittanut keriä, helpompi kuljettaa vaikka mukana kuin niitä erilaisia jämäkeriä. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irmeli, tuota langanloppujen yhteen solmiamista ja kerälle kerimistä olen minäkin miettinyt, mutta en ole tenyt sitä. Haluan nimittäin valita värit vasta siinä tehdessä. Yhdellä kerällä olevat langat tietenkin helpottaisivat työtä. Keritkö muuten kaikki värit samalle kerälle vai jokaisen värin omaansa?

      Poista
  5. Kerin langat iloisessa sekamelskassa miten sattuu ja mitä on jänyt. Monasti virkkaan tai neulon kaksinkertaisella langalla, yksi tuo sekakerä, toinen yksiväristä, yksivärinen toisena hillitsee mukavasti. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irmeli, tiedosta, ehkä minäkin kokeilen tapaasi. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.