Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 23. lokakuuta 2020

Jämälankojen kulutusta


Oletko koskaan miettinyt, miten tällainen intohimoinen käsityöntekijä päättää tekemisistään? Tai niin kuin minä? Joskus teen jotain tarpeeseen ja läheisteni toiveiden mukaan, mutta enimmäkseen joku mieleinen idea vaan putkahtaa mieleeni ja ei kun toteuttamaan sitä. Niin taisi käydä nytkin. 

Tai oikeastaan kaikki sai alkunsa siitä, kun eräs tuttavani toivoi pääpantaa itselleen. No sen hän sai jo kuukauden päivät sitten, mutta pantojen teko on pyörinyt mielessäni senkin jälkeen. Lankalaatikosta, yhdestä niistä, sattui käteeni mukavan tuntuinen lankakerä ja juolahti mieleen, että siitä tulisi hyvä panta jollekin.


Ja tässä se panta nyt on omassa päässäni, mutta ei jää itselle. 
Kahdella tupsulla koristeltu pääpanta, johon upposi jämälankoja yhteensä 46 g.


Pantaa tehdessä myhäilin tyytyväisenä jämälankojeni vähenemisestä. Samalla tuli mieleeni, että voisinhan minä tehdä jotain muutakin jämälangoista. Vaikkapa myssyjä.


Niinpä valmistui ensimmäinen myssy, johon kului yhteensä 48 g jämälankoja.
Valitsin kaksi kerää, joiden värit sopivat toisiinsa. Aloitin tummemmalla ja päätin jatkaa vaaleammalla, kun tumma on loppunut. Vaihtokohtaan halusin raidat molemmilla väreillä.


Sitten hiukan vaaleammat langat myssyksi, Eka lanka riitti kavennuksiin asti ja sitten jatkoin tummemmalla harmaalla. Kavennusosaan tein kolme nurjaa raitaa somistamaan. Tähän kului jämälankoja 50 g.

Ensin tein pannan ja myssyt valmiiksi ja ehdin jopa kuvata ne postausta varten, kun kekkasin, että tupsut voisivat tehdä hyvän säväyksen muuten niin harmaaseen myssyyn. Löytyi sopivaa harmaata jämälankaakin vielä melkein täysi kerä, niin sain siitä sopivasti neljä tupsua. Ja siinä ne nyt ovat valmiina ja menevät varmaan lähiaikoina Oulun HOPElle.


Ja vaikka päänlämmittimiä en nyt enempää tehnytkään, niin jämälankoja kulutin edelleenkin, nyt tossuihin.


Niinpä valmistui tossukkaat omaa ohjettani muokaten kokoa 39. 
 Näihin upposi jämälankoja yhteensä 84 g, Kahta punaista ja paksumpaa meleerattua harmaata.


Kaikki mallit tuttuja, tein ns. omasta päästä kirjaamatta ylös silmukkamääriä tai muuta sellaista, joten tarkempia tietoja ei ole saatavilla.


Meillä rävähti juuri aurinko paistamaan niin kirkkaasti!
4 kommenttia:

 1. Hei, kivan näköisiä 'jämälanka' töitä. Kiitos ideoista, pakko alkaa jotain värkkäämään näistä ns jämälangoista.

  VastaaPoista
 2. Kankuritar, jämälankoja tosiaan kertyy varmaan sinullekin. On ilo, kun niitä saa kulutettua järkevästi.

  VastaaPoista
 3. Mukavia jämälankatöitä olet keksinyt . Täytyykin ottaa joulun jälkeen jämäprojekti; nyt pitää keskittyä joululahjoihin.

  VastaaPoista
 4. Iso Gnu, on aina ilo, kun saa jämälankoja käytettyä. Vaikka kaikki neuletyöthän ovat sitä, mutta jotenkin jämälankailo tuntuu arvokkaammalta varsinkin, jos niistä tulee jollekin tarpeelsita lämmikettä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.