Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Tossukat kärjestä aloittaenTässä tulee lupaamani ohje tossukoiden tekoon kärjestä aloittaen. Tossukoiden ideahan on lähtöisin Annikaiselta, joka on blogissaan julkaissut myös ohjeen niiden tekemiseen sekä suomeksi että englanniksi. Jostakin itsellekin käsittämättömästä syystä halusin kuitenkin tehdä tossukat päinvastaisessa järjestyksessä, vaikka yleensä kyllä tykkään tehdä sukat varresta aloittaen. Siinä sitten syntyi tämä ohje, olkaapa niin hyvät. Ohjetta saa vapaasti käyttää ja muokata, ei kuitenkaan kaupalliseen tarkoitukseen ilman lupaani.


Ensimmäiset tossukat tein itselle. Näiden teko oli sellaista kokeilua ja tossukat ehtivät marinoitua lankakorinin pohjalla melkein vuoden ennen lopullista valmistumistaan. Mutta hyvät näistä tuli ja niiden perusteella lähdin rustaamaan ohjetta omaan tulevaan käyttöön.
Ohjeeni perustuvat ainoastaan kahden tossukkaparin tekemiseen ja ovat hyvin yleisluontoiset. En siis ole tehnyt edes laskelmia saati koekappaleita eri kokoisista tossuista. Ohje on niin yksinkertainen, että jokainen sukkia neulonut osaa sen perusteella tehdä haluamansa kokoisia tossuja. Lankana näissä käytin neulottuun osaan kahta väriä 7veljestä- lankaa ja virkkaukseen yhtä lankaa. Lisäämällä vaikkapa yhden Nalle-langan mukaan, saa hiukan isommat tossut.


Tarvikkeet tossuihin kokoa 37-38
Lanka 7 veljestä kahta väriä n. 50 g kumpaakin
Sukkapuikot 5 mm
Virkkauskoukku 4 mm


Aloita tossukat vaikkapa Kristelin hyvillä ohjeilla, jotka löytyvät nettineulelehti Ullasta. Lisäykset tehdään aluksi 1s/p. Kun puikolla on 6 silmukkaa, tee yksi kerros ilman lisäyksiä ja sitten vielä yksi lisäyskerros, työssä on nyt yhteensä 28 silmukkaa. Neulo näillä sileää kunnes työn korkeus on 7 cm.Tässä kärki jo valmiina. Päätä nyt jalkapöydän päältä 6 silmukkaa (siis 1. puikolle jää alkuun 4 silmukkaa ja 2. puikon loppuun samoin 4 silmukkaa), työhön jää siis yhteensä 22 simukkaa. Niillä neulotaan 8 kerrosta sileää edestakaisneuleena. HOX! Reunasilmukat aina oikein.
Seuraavalla kerroksella luo päätettyjen silmukoiden kohdalle 6 uutta silmukkaa, jolloin työssä on taas 28 silmukkaa, ja liitä työ taas suljetuksi neuleeksi.

Nyt neulotaan sileää 5 kerrosta, näin syntyy remmi jalkapöydän päälle.


Päätä keskeltä edestä 4 silmukkaa ja jatka jäljelle jääneillä 24 silmukalla sileää neuletta edestakaisneuleena. (Alussa jaoin silmukat 3. puikolle, mutta työn edistyessä vaihdoin 2. puikkoon.) Ja reunasilmukat taas aina oikein. Kun työn pituus on n. 21 cm kärjestä mittattuna ja olet neulonut viimeksi oikean puolen kerroksen, on aika aloittaa kannan teko.
Kanta tehdään perinteisen kantakavennuksen tapaan. Jaa silmukat kolmeen osaan 8+8+8 silmukkaa ja neulo 15 s n ja 2 s. n yhteen. Käännä työ, neulo 7 o ja 2 o yhteen takareunoistaan. Käännä ja jatka kantakavennuksia kunnes kaventamatta on enää 1 oikea silmukka. Tarvitessasi tarkempia ohjeita kannan teosta löydät niitä esim. Käspaikasta.


Puikolla on nyt 9 silmukkaa (kuva yllä), joista muut päätellään tavalliseen tapaan, mutta kaksi viimeistä neulotaan ensin oikein yhteen takareunoistaan ja näin syntyneen uuden silmukan yli nostetaan edellinen silmukka. Ai, oliko muka vaikeasti sanottu! Tämän kiemuran tarkoitus on, että työn reuna on samankorkuinen kannankin takana.


Langanpäät päätellään ja tossun aukkojen ympärille virkataan kiinteitä silmukoita, remmin alapuolelle yksi kerros ja yläpuolelle kaksi kerrosta. Huomioi, että virkkaus tulee sopivan kireäksi mutta ei liian tiukaksi.Olen ensikertalainen ohjeen teossa ja kovin epävarma siinä, joten siihen on varmaan eksynyt kömmähdyksiä. Olenkin kiitollinen, jos ilmoitat niistä minulle, että voin korjata virheet. Samoin, jos ohjeen joku kohta on sanamuodoltaan käsittämätön.
Tossukoita tehdessäni tuli mieleeni joitakin kehittämisideoita, joita kokeilen kun/jos teen lisää näitä tossuja. Kerron niistä päivittäessäni blogia ja lisään ne myös tänne ohjeeseen.
Toivon myös, että ilmoittelet minulle, jos teet tossukoita tällä ohjeella. Kuvakin tossuistasi olisi kiva nähdä.


Edit. 15.9.2010:  Maikki esittelee täällä blogissaan tohveleita, joiden teossa hän on käyttänyt tätä minun ohjettani hiukan muunneltuna.  Kannattaa kurkata sinnekin. Edit: 8.9.2011:  Umpinaisemman version tossukoista voi tehdä jättämällä jalkapöydän päällä olevan aukon tekemättä, jolloin halutessaan voi tehdä tossuun kukkasenkin koristeeksi esim. tämän ohjeen mukaan.

13 kommenttia:

 1. Onnea ensimmäisen neuleohjeen johdosta!:) Hienolla päivämäärällä ohjeen julkaisit 9.9.09.

  Tuo on hyvä joululahja-idea!

  VastaaPoista
 2. Villa Lankala: Kiitos! :) Enpä huomannutkaan tuota päivämäärää. Sen ehkä muistan nyt. ;D

  VastaaPoista
 3. Ihan on ymmärrettevä ohje. Hienoa ja onnittelut siitä. Sinä sait sanottua asiat paljon lyhemmin kuin minä. Haastavaa hommaa, vai mitä :)

  VastaaPoista
 4. Oikein hyvä ohje! Luin läpi kuin kutoen ja varmasti kokeilen joskus. Syystyöt pihalla painaa päälle, kun on vielä poutaa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvästä ohjeesta, printtaan ja otan mukaani maalle ja teen siellä ekan parin jos ehdin sienestyksen lisäksi. Terv. LeaP.

  VastaaPoista
 6. Ihanat tossukat ja selkeä ohje ;) Aivan varmasti teen sellaiset. Kiitos ohjeesta!
  Sukkien neulominen on hidastunut, koska ramppaan joka päivä sienimetsässä.

  VastaaPoista
 7. Onneas eka neuleohjeen johdosta.:)

  VastaaPoista
 8. Onnea vain ekasta neuleohjeesta! Näitä olisi mukava tehdä joululahjaksi (jonain vuonna).

  VastaaPoista
 9. Puikkosi ja kätesi ovat olleet ahkerina, tulin tauon jälkeen kurkkaamaan :)
  Tärkeä juttu tuo pienen miehen vierailu; se jää muistiin, että naapurissa oli mukavaa, kun tehtiin käsitöitä ja oli leppoisa tunnelma. Toivottavasti lonkan kolotus helpottaa.

  VastaaPoista
 10. Mukavia tossukoita nuo tekemäsi ovatkin! Ohjeita on joskus aivan kiva kirjoitella. Tahtovat vain viedä aika paljon aikaa. Minulla ainakin!
  Pitäisiköhän minunkin opetella tuo kärjestä aloitus sukkien neulomisessa!
  Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Annikainen: Kyllä, haastavaa ja mielenkiintoista hommaa on ohjeen kirjoittaminen! ;)

  Heleena: Olet siis testannut ohjeeni! Hyvä! ;DD

  LeaP: Kiva, että sinäkin innostut tossukoiden tekoon! ;)

  Leena: Syyskuussa on sitä muutakin sadonkorjuuta kuin Sukkasatoa! ;) Tossukoita voi tehdä vielä pakkasellakin.

  Seijasisko: Kiitos! ;)

  Marjut: Moni voisi tykätä tossukoista joululahjanakin: ;)

  Pirle: Niitä mukavia muistoja pienikin mies tarvii. ;) Lonkka on jo onneksi parantunut, ei ollutkaan pitkäaikainen vaiva.

  Irina: Kokeile edes kerran kärjestä aloitusta! Minä aina haluan kaikkea kokeilla, vaikka en sitä sitten vakitavaksi omaksuisikaan. Sitä kai se vissiin oli osaltaan tämä ohjeen kirjoittaminenkin, uuden kokeilua. Aikaahan siihen kyllä meni, mutta kivaa touhua oli.
  Hyvää tulevaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 12. Kivat tossut! Lisätty "tarttis saara" listalle =)

  VastaaPoista
 13. "Sikasiistit"!!!!
  Tulostin ohjeen-
  -t-

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.