Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Syksyyn lapasia ja sukkia


Syyskuu ja syksy alkoi, mutta kesäisen lämmintä on vielä ainakin tänään. Huomisestahan ei tiedä tietenkään. Meidän mittari tuolla varjossa näyttää +20 ja aurinko paistaa mukavasti. Tuuli on kyllä navakka, mutta aika leuto, terassille mennään päiväkahville ja T-paidassa meinaan tareta.Eilen illalla tikuttelin ja päättelin nämä tähtilapaset valmiiksi, aamulla sitten vain höyrytys ja kuvaus. Tässä ne nyt ovat, olkaapa niin hyvät!Kaksinkertaiset tähtilapaset
Malli Sointu Morko

Lanka Alpaca vaalean harmaa ja luonnonvalkoinen, yhteensä n. 70 g
Puikot 3 mm
Koko naisen pieneen käteenTässä kuvassa lapasten molempien puolien värimaailma näytillä. Lapasten ideahan on siinä, että ne kaksinkertaisina ovat yksinkertaisia lämpimämmät ja että lapasia voi käyttää myös kännettynä, jolloin värit ovat toisinpäin.

Edellisen postauksen kommenteissa ovat muutamat ihmetelleet tuplalapasia. Siksi yritän tässä kertoa lyhyesti niiden teosta. Lapaset kudotaan, siis neulotaan kahdella langalla yhtä aikaa, esim. harmaalla oikein ja valkoisella nurin, vuorotellen kumpikin väri. Silmukoita on siis kaksinkertainen määrä. Langat kuljetetaan siinä keskellä. Kuvioita tehtäessä vaihdetaan sitten värit toisin päin. Tämä ohje on ollut aikoinaan jossakin lehdessä, muistelen että Suuressa Käsityölehdessä, mutta saatan olla väärässäkin. Ohjeen olen itse saanut eräältä ystävältä valokopiona, vilkutukset vain Tiinalle. Nämä taitavat olla minulla jo kolmannet tällä mallilla tekemäni lapaset ja lisääkin näitä varmaan putkahtaa tässä syksyn mittaan.


Lisäksi olen tehnyt tuplalapasia myös Wetterhoffin ohjeella kaksinkertaiset lapaset. Viime syksynä tein yhdet tuplalapaset kärjestä aloittaen Pia Tuonosen Ullaan tekemää ohjetta mukaillen.
Ohjeessa olleen kiilapeukalon muutin tuollaiseksi suoraksi, kuten kuvassa näkyy. Onkohan tälle peukalomallille muuten joku nimitys? Kerrothan minulle, jos tiedät.


Saman tien, kun sain nuo lapaset valmiiksi, lanka ja puikot käsiin ja silmukoita luomaan Sukkasadon ensimmäisiä sukkia varten. Mallinkin olin katsellut valmiiksi ja suunnittellut aloittavani latvialaisella aloituksella, mutta niin innoissani olin, että muistin sen vasta sitten, kun resori oli jo valmis. Ja nyt en malta purkaa, saa mennä näin. ;DD

Ja nyt sinne kahvin keittoon ja sitten terassille.

22 kommenttia:

 1. Kauniin harmoniset tuplalapaset! Tuota pitää joskus kokeilla:)

  VastaaPoista
 2. Se on nostopeukalo. :) Tai sitä nimitystä minä käytän, varmaan äidiltä opittu. Kun googletin tuota sanaa, en kuitenkaan löytänyt sanaa kuin omasta blogistani, jossa olen sitä joskus käyttänyt, ja sitten Ihan itse -foorumilla on joku joskus kysynyt, mitä "nostopeukalo" tarkoittaa, eikä siihen kukaan ole vastannut. Pikainen haku tuotti tuloksen, että virallinen termi lienee kiilaton peukalo, mutta minä olen aina käyttänyt nostopeukalo-sanaa (joskin en itse tykkää tehdä kyseistä peukaloa, vaan teen mieluummin kiilallisen), enkä ole edes ajatellut, ettei se olisi virallinen termi. :) Otappa sinäkin se käyttöön, niin jospa se alkaisi yleistyä pikkuhiljaa. ;) Onhan se nyt kumma jos ei yhdelle peukalonkutomistavalle nimeä saada! :D

  Hienot lapaset!

  VastaaPoista
 3. Tuplalapasten teko pitää kyllä vielä opetella. Upeat lapaset!
  Mie nimitän tuota peukalomallia "tavispeukuksi". Ei lienen ihan se virallinen termi. :D

  VastaaPoista
 4. Nostopeukaloksi meilläkin kutsutaan tavallista kiilatonta. Oliskohan pohjalaismurrealueen sana =) Tosi mukavan oloiset lapaset, olisi varmaan joskus uskaltauduttava kokeilemaan, ovat varmaan ianan lämpöiset. Tuulai

  VastaaPoista
 5. No on varmasti lämpöiset tumput! (Meillä sanotaan tumpuiksi, ei juurikaan lapasiksi :D.)

  VastaaPoista
 6. Ai niin, tuommoinen "nostopeukalo" on kyllä minulle ihan uusi termi! Äidiltä olen oppinut käyttämään sanaa peukalokiila, ja toista peukkutyyppiä ei ole sitten sanottu miksikään... (Se on kai sitten se, mikä "ei-ole-kiila...")

  Pitäisköhän tuupata pistelyt hetkeksi syrjään ja luoda kanssa ekat sukkasilmukat, hmmm.

  VastaaPoista
 7. Kauniit lapaset:) Siellä on sadonkorjuussa vauhti päällä;DDD

  VastaaPoista
 8. Täälläkin oli lämmin leutotuulinen päivä, illan onkin sitten satanut ja paljon.
  Nuo on kyllä mahottoman kauniit lapaset!
  Parhaillaan pesukoneessa pyörii ensimmäiset tossut sukkasatoon.

  VastaaPoista
 9. Ihanat lapaset. Kaunis malli ja ihanat värit.

  VastaaPoista
 10. Ihmeen lämmintä on kyllä ollut :)

  Ihanat lapaset. Varmasti lämpöiset.

  VastaaPoista
 11. Hienot lapaset ja varmasti tosi lämpimät!

  VastaaPoista
 12. Kauniit tähtilapaset.jonnekin takaraivoon jäi kytemään tuo kaksinkertaisten lapasten tekeminen. Onko se varsikin kaksinkertainen vai tehdäänkö varren jälkeen toisenpuolen silmukat niiden oikeanpuoleisten väliin? - Puro huopui hyvin 40 asteen hienopesussa (50 min). Jos tekisin toiset, jättäisin hieman sekä leveydestä että peukaloiden ja koko lapasen pituudesta pois. Minulla on joku 7,5 - 8 kokoinen käpälä.

  VastaaPoista
 13. Kauniit ovat sun nämäkin tuplikset ja tosi lämpimät varmaankin talven tuiskuissa!

  VastaaPoista
 14. Nuo lapaset on niin kauniin ja lämpimän näköiset. Tuo tuplaten neulomisen taito on kyllä hieno.

  VastaaPoista
 15. MarjutJ: Suosittelen kokeilemaan! ;)

  TiinaR: Kiitos! :)

  Mari: Joo pitäähän se tällekin peukalomallille nimi saada ja nostopeukalo kyllä käy minullekin ihan hyvin. :) Herää kyllä kysymys, mistähän se "nosto" muuten mahtaa tulla. Minä muuten teen mieluummin tätä nostopeukaloa kuin kiilapeukaloa. Saattaa kyllä olla tottumiskysymyskin, kun harvemmin olen tehnyt kiilamallilla, niin sitä pitää aina miettiä, että mitenkäs se tehtiinkään. Pitääkin kai tehdä muutamat seuraavat lapaset. kiilalla. ;)

  eva: Minullekin sopisi tuo tavispeukku, kun sitä useimmiten teen! ;D

  Tuulai: Ahaa sinäkin tunnet nostopeukalona kuten Marikin. :)
  Itsellä ei ole käyttökokemusta näistä "tuplista", mutta tekemiäni käyttäneet sanovat tosi lämpimiksi ja haluavat lissä.

  Pappi puikoissa: Rakkaalla lapsella on monta nimeä, on lapaset, vanttuut, tumput, rasat... ja mitä vielä liekään. ;) Ja niissä kaikissa on jonkunlainen peukku. ;D

  Pistähän sukkasilmukat puikoille, jos et vielä ehtinyt! ;)

  Anu: Kiitos! :)

  Villa Lankala: Sadonkorjuu pitää hoitaa aikanaan, ettei talvi pääse ylläättämään! ;DD

  Mammutti: Taitaa sinulla olla tossut nyt jo valmiinakin. :) Minä vielä tikuttelen ensimmäistä sukkaa.
  Lämmin päivä tänäänkin täällä, tosin pariastetta eilistä viileämpi. Ihanaa! ;)

  Omppumato, Sari, Seijasisko, Susu, Intsu ja Nna: Kiitos! :)

  Marle: Varren teen yksinkertaisena. Resorin jälkeen 1 krs oikein ja sitten toisella värillä nurjat silmukat silmukoiden välilankaan. Siitä sitten alkaa varsinainen lapasosa. Näissä lapasissa oli resorissa 44 s, joista oikealla krs:lla vähensin tasavälein 4 silmukkaa. Joissakin ohjeissa on neuvottu varsi siis molemmilla väreillä, silloin tarvii vain jakaa ne silmukat erilleen, kun siirtyy neulomaan kämmenosaa.
  Ajattelin muuten, että seuraavia tuplalapasia tehdessä voisin ottaa kuvia ja panna ne sitten blogiin, jos niistä olisi apua "ekatupliaan" tekeville. :)

  VastaaPoista
 16. Onpa kauniit lapaset!
  Ja kutkuttava tekniikka. Laita vaan työkuvia, jos suinkin viitsit. alkoi ainakin mulla sormet syyhytä lapasten pariin, vaikka sukkia tässä pitäisikin neuloa :-)
  Hyvää satoa!

  VastaaPoista
 17. Tintin: Joo laittelen kuvia, jahka sukilta jää aikaa. ;)

  VastaaPoista
 18. Hei! Tosi ihana malli, enkä löytänyt vastaavanlaista kaavaa mistään. Olisin kiinnostunut tekemään nämä kyseiset tähtilapaset ja ajattelin kysyä, olisiko ohjetta/kaavaa mahdollista saada? :)

  VastaaPoista
 19. Sirkku, kiitos! On aina kiva kuulla, kun joku pitää tekeleistäni. En enää tarkoin muista noiden lapasten tekoa enkä ole kirjannutkaan tietoja tähän postaukseen, mutta vaikuttaa, että myöhemmin laatimieni tuplalapasten ohjeen mukaan tuollaiset voisi tehdä. Ohjeet löydät osoitteesta http://lankapirtin.blogspot.fi/2013/10/tuplalapasten-uusittu-ohje.html
  Jos sen sijaan haluat/tarviit pelkän tähtikaavion, niin sen voin lähettää sinulle s-postina, kun lähetät minulle sen verran meiliä, että saan osoitteesi. Minun sposti-osoite löytyy blogistani oikealta esittelyn lopusta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.