Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

tiistai 6. heinäkuuta 2010

Kesä jatkuu


Ah tätä suven suloisuutta! On ollut jo monta päivää, neljäköhän, hellettä. Tai ainakin ihan hellerajan tuntumassa ollaan oltu. Ja minä olen istunut pihalla kutomassa ja nauttinut lämmöstä. No pitää kyllä myöntää, että varjopaikkoihin olen etsiytynyt. Siinä samalla olen ihaillut kesäistä luontoa. Huivia olen tikutellut, mutta siitä sitten myöhemmin tarkemmin. Loppukuusta pitäisi olla valmis ilahduttamaan erästä syntymäpäiviään viettävää.


Minun kesävarpaani ne kuvassa nauttivat sametinpehmeästä nurmesta. Ja apilan kukista, joita on niin paljon, ettei niitä tallaamatta voi kävellä nurmella.


Valkoapilat ovat pihanurmessa innostuneet kukkimaan oikein laajana mattona. Puna-apilaa on joukossa vain muutamassa kohtaa eikä se kuki yhtä rehevänä. Kuvassa näkyy vain osa kukkamerestä. Melkein koko nurmikkoalue on samanlaisena.Ja mikä ihana tuoksu näistä lähtee. Varsinkin illan alkaessa viilentyä se tuntuu selkeästi.Kukka-asioissa pysytään edelleenkin, mutta siirrytään sisäkasveihin. Nimittäin yksi orkideani kasvattaa ymmärtääkseni kukkavartta, joka on hiukan erinäköinen kuin yleensä. Muut näkemieni perhosorkideojen kukkavarret ovat olleet lehdettömiä, mutta tässä niitä on. Sain tämän yksilön reilu vuosi sitten, jolloin siinä oli kaksi kukkavartta. Ja niissä molemmissa oli muutamia pikkulehtiä. Onko muilla käynyt näin tai muuten tietoa? Mielelläni kuulisin asiasta.Tämän varsi on muuten samanlainen tummanvihreä ja kiinteä kuin kukkavarret yleensäkin. Nuppuja ei vielä ainakaan näy, mutta varsi onkin vasta vain vajaat 10 cm pitkä.

Ne vanhat kukkavarret muuten olivat vielä jäljellä, kun tämä uusi alkoi työntyä esiin. Katkaisin ne vanhat ja toisen jätin kokeillakseni, saanko siitä kenties uuden orkidean alun. Yritän pitää sen kosteana, jospa se houkuttelisi juuria kasvamaan. Kerron kyllä sitten täällä, jos onnistun.

16 kommenttia:

 1. Mahtavan upea nurmikko! Juuri tänään iltapäivällä kuvasin apilamätästä ja kahta tiskiliinaa niiden vierellä (muutama läinäre kukkii). Samanlaista hellettä täälläkin, vaikka nyt on taivas pilvessä, lämmintä 21 astetta ja aivan tyyntä. Hyttysiäkään ei näkynyt

  VastaaPoista
 2. Nautinnollinen on pihanurmesi - onko paljon kimalaisia?

  VastaaPoista
 3. Onpa komea apilanurmikko, eihän tuota raski leikata ennenkuin kukat lakastuu.
  Mainion näköinen tuo orkideasi!

  VastaaPoista
 4. Älä katkaise vanhoja kukkavarsia ennen kuin ne kellastuvat, sillä ne voivat vielä työntää uutta kukkaoksaa.

  VastaaPoista
 5. La-iltana kans tunsin tuon apilantuoksun, kun olimme puutarhasukujuhlissa.
  Meidän maalla on uusi päältäajettava ruohonleikkuri> ei ole kukkia nurmikolla! Eipä sen puoleen juuri muuallakaan. Orkideoistakaan en ummarra mitään paitsi kastelen...

  VastaaPoista
 6. Valkoapilat ovat todellakin menestyneet tänä vuonna. Se tuoksu on aivan huumaavaa!

  VastaaPoista
 7. Meillä on myös nurmikko täynnä valkoapilaa; ei oikein raatsisi nurmikkoa leikata.

  VastaaPoista
 8. Tuohon orkidea-asiaanpa en tahdo oikein osata ottaa kantaa. Ei ole meillä näkynyt edes vasta kaupasta ostettuja orkideoita, mutta valkoapilanurmikko on upea.
  Meillä on samanlainen, mutta se ei olekaan minun hoidossa.
  Helteistä päivää,
  -taina-

  VastaaPoista
 9. Apilanurmikkosi on ihana! Meilläkin on aika paljon jo apilaa ja se tuoksuukin niin ihanalta.
  Illalla alkanut sade ja ukkonen jatkui heti aamusta, eikä tänään taida päästä "pihalle leikkimään" värikattiloiden kanssa. Meillä olikin äitien leikkikenttä pihalla, eli noita värjäyksiä kävi muutama kylän nainen katselemassa ja nuorimman kummitädin kanssa aurinkovärjäiltiin. Lapset on vielä huomiseen leirillä, siellä saa oikeaa ruokaa, meillä vaan lankasoppaa... Oletko miettinyt sen valkoisen villapuseron pesukonevärjäystä? Tietenkin kasveilla kattilassa värjäys on hauskempaa, mutta pahasti, pahasti addiktoivaa.

  VastaaPoista
 10. Minäkin ihastelin noita pihanurmikkoja eilen Äimärautiolla.
  Julkaisin minäkin juuri kertauksen sytomyssyista ja otin oasn tekstistä suoraan sun blogista tuolta alempaa. Mukavia kesäpäiviä teille!

  VastaaPoista
 11. Orkideallasi on "vauva" eli keiki. Ennen pitkää poikanen kasvattaa itselleen omat "juuret" jonka jälkeen sen voi istuttaa omaan ruukkuun. Emokasvi harvoin kukkii tässä vaiheessa vaan voimat menevät tuohon uuteen tulokkaaseen.

  Itselläni on tällainen jo omassa ruukussaan, samoin äitini on onnistunut lisäämään uusia kasveja tällä tavalla! :)

  VastaaPoista
 12. On kuitenkin mahdollista että tämä keiki tekee myös kukkavarren vielä emokasviin kiinnittyneenä.

  VastaaPoista
 13. Ihana apilaketo! Muistuupa mieleen ne kesät,kun tyttöjen kanssa kontattiin lapsuuskotini pihamaalla. Kerättiin apilankukkia, joista äitini kuivatti teeaineksia! Valkoapilaa olevan pihan tuoksukin tulvahti nenään!
  Ja niitä kukkia kerättiin tosi paljon, monta korillista!Tosin korit olivat aika pieniä.
  Montako onnenapilaa olet löytänyt? Ainakin se yksi täytyy kesässä etsiä!
  Mukavaa ja lämmintä kesänjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 14. Heleena: Tänään meillä on satnut vettä, mutta onneksi ei viilentänyt säätä. Huomiseksi taas luvattiin lämmintä! :)

  Pirle: Kimalaisia on yllättävän vähän. Ei oikeastaan yhtään enempää kuin tavanomaisella apilamäärällä. Hyvä niin! :)

  Marleena: Ei leikata, ei! :) Olen jyrkästi sanonut mielipiteeni! ;DD

  Seikku: Niinhän se orkidea tekee useinkin, mutta kukinta kerran kukkineessa varressa on yleensä aika - sanoisinko - laimea. Siis vähemmän kukkia! ;)

  Malli45: Meillä on onneksi mies samaa maata kuin minäkin eikä leikkaa nurmikkoa silloin, kun siinä apila kukkii. Kiertää jopa itsesiementäneet orvokitkin!;)

  Päivikki: Samaa kuulin minäkin, kun päivällä tavattiin sukulaissynttäreillä eri puolilla Oulua asuvia ihmisiä. :)

  Marjut: Joo ei noin kauniita kukkia raski leikata! ;)

  Taina: Samahan se on, kuka apilikon hoitaa, kyllä se ilahduttaa kaikkia katsojia! :)

  Mammutti: Kyllä minä mietin sitä pesukonevärjäystäkin, mutta pitäydyn siinä sipulinkuorivärjäyksessä, mitä olen suunnitellut. Ja sipulinkuoretkin ovat olleet kai jo vuoden kerättyinä! ;DD

  Seijasisko: Äimärautiolla onkin varmaan taas ihania pihoja! :)

  Villanne: Ai voiko orkidea kasvattaa keikin suoraan tuolta tyvestä? Minä olen luullut, että ensin tulee kukkavarsi ja siihen sitten muodostuu keiki. No nytpä pääsen sitten kokeilemaan oman orkidean kasvattamista! Kivaa! ;) Ja jännittävää!

  Irina: Apilan tuoksu on tosi ihana! Niin lempeäkin! Oliko se tee tuoksun makuista? Minä en muuten ole vuosiin etsinyt onnenapilaa, mutta nyt, kun muistutit, niin pitääkin tehdä niin. Huomiseksi luvassa taas aurinkoa ja lämmintä, niin on hyvä kontata pihalla. ;D

  VastaaPoista
 15. Sulla kyllä hyvin nuo orkideat menestyy!
  Olen minäkin vähän edistynyt orkideanhoitajana...kolme vanhaa on työntänyt vanhaan varteen uuden nuppuineen ja yksi niistä kukkiikin jo isoin kukin ja sitten yhdessä niistä on lisäksi ihan uusi varsikin kasvamassa. Mutta kaksi vanhinta pukkaavat vaan ilmajuuria:(

  VastaaPoista
 16. Eila: Hyvinhän sinun orkideaurasi on lähtenyt liikkeelle! :) Ja kunhan harjoittelet kymmenisen vuotta kuten minä, niin olet jo mestari! ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.