Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

lauantai 7. toukokuuta 2011

Sytomyssyasiaa


Kerrataanpa sytomyssyasiaa, vaikka se monelle onkin tuttua asiaa. Uutena asiana on mukana yksi uusi sairaala, johon voi toimittaa myssyjä jatkossa.  Länsi-Pohjan Keskussairaalassa on nimittäin Syöpäpoliklinikan remontti ohi ja toiminta on palannut omiin tiloihinsa.  Nyt heillä on taas tilaa ottaa sytomyssyjä vastaan.  Entiset myssyt kuuluivat olevankin melkein kaikki jaettu, vain pieni korillinen enää jäljellä, kertoi polin sairaanhoitaja minulle.  Ja painotti vielä, että myssyt ovat suosittuja, koska ne ovat käytössä huomattavasti mukavammat kuin hiostavat peruukit.


Tammikuussa 2010 perustimme Seijasisko ja minä Sytomyssykampanjan, jolla oli tarkoitus kerätä Oulun Yliopistollisen sairaalan Syöpätautien poliklinikalle myssyjä naisille, jotka ovat menettäneet hiuksensa sytostaattihoidoista johtuen.  Pian keräysinto levisi blogien välityksellä 14. muun sairaalan alueelle ympäri Suomen.  Osa keräyksistä on jo päättynyt, mutta osa vielä jatkuu.  Tuossa oikeasta sivupalkista Kaikki sytomyssykampanjat pääset näkemään, missä kaikkialla keräyksiä on ollut.  Keräykset tuottivat ilahduttavan suuria myssymääriä, jo toukokuussa 2010 koko maassa oli lahjoitettu eri sairaaloihin yli 6200 myssyä, joista OYS:aan 1168. Siitä kerroin täällä.  Mutta ei myssyjä riittänyt kaikille sairaille eikä kaikkiin sytostaattihoitoja antaviin sairaaloihin.Mikä sitten on sytomyssy.   Se on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle  (naiset, miehet, lapset).  Myssyjä on lahjoitettu ja lahjoitetaan edelleen hoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen myssyjä tarvitseville henkilöille.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta
se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle.Sytomyssy voi olla malliltaan ja väriltään millainen tahansa. On vain hyvä, jos tehdään monenlaisia myssyjä, että jokainen tarvitsija löytäisi mieleisensä. Voi siis tehdä myssyjä naisille, miehille, nuorille ja lapsille.  Niitä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai vaikka ompelemalla.  Ratkaisevinta niissä on materiaali, ettei myssy kutita eikä hiosta hiuksettomassa päässä.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia.  Seijasisko on koonnut tänne linkkejä moniin sytomyssyksi soveltuviin myssyohjeisiin.  Sairaaloista on kerrottu meille, että niissä kaivataan  miehillekin soveltuvia myssymalleja. Tähän mennessä lahjoitetut ovat olleet pääasiassa paremmin naisille soveltuvia myssyjä. 


Myssytarve on jatkuvaa.  Kuten on tunnettua, syöpäsairaudet eivät ole vähenemässä vaan päinvastoin lisääntyvät, joten myssyjen tarve jatkuu edelleen.  Siksipä haastankin taas kaikki käsityötaitoiset osallistumaan näihin ilahduttamistalkoisiin tekemällä vaikkapa yhden myssyn johonkin sairaalaan.  Osallistua voi myös lahjoittamalla lankaa niille innokkaille, jotka tekevät kasapäin myssyjä. Lahjoituksesta voi sopia minun kanssani, s-postiosoite tuossa oikealla esittelyn lopussa.  Myös muita kysymyksiä minulle voi esittää ja vastaan niihin mielelläni, mikäli osaan.Lopuksi osoitetiedot Pohjois-Suomen sairaaloista, joihin voi toimittaa sytomyssyjä.
Myssyjä voi toimittaa joko postitse annettuun osoitteeseen tai viemällä ne poliklinikalle.  Lähetykseen mielellään merkintä Sytomyssyjä.


Oulun Yliopistollinen Sairaala
Syöpätautien poliklinikka
PL 229
90029 OYS

Oulun keskustassa toimiva lankakauppa Lumoava Lanka ottaa myös myssyjä vastaan ja toimittaa ne OYS:aan. Liike löytyy osoitteesta  Lumoava Lanka, Albertinkatu 11, jonne se muutti 15.8.2011.Kainuun Keskussairaala
Syöpätautien poliklinikka
Sotkamontie 13
87140 Kajaani Keski-Pohjanmaan Keskussairaala 
Syöpätautien poliklinikka
Mariankatu 16-20
67200 KokkolaLapin Keskussairaala
Syöpätautien poliklinikka
Ounasrinteentie 22
96400 Rovaniemi


Länsi-Pohjan Keskussairaala
Syöpätautien poliklinikka
Kauppakatu 25
94100 Kemi

Kemissä voi  myssyjä viedä vaihtoehtoisesti myös Keskuspuistokatu 10:ssä toimivaan lankauppa Pieneen Lankapuotiin, josta myssyt toimitetaan sairaalaan.  Lankapuoti ottaa vastaan myös Etiopian nuttuja Etiopiaan postitettavaksi.


Oikeassa sivupalkissa on  on linkit niihin blogeihin, joista saa tietoa muista sairaaloista, joihin on kerätty myssyjä. Osa näistä keräyksistä tosin on loppunut, mutta uskon sairaaloiden ottavan mielellään myssyjä edelleenkin vastaan.  Ja uusiakin keräyksiä muihin sairaaloihin voi perustaa. Tarvittaessa neuvon alkuun pääsyssä.

Postauksessa olevat myssyt ovat minun tekemiäni ja "vanhoja", siis jo aiemminkin täällä esittelemiäni.5 kommenttia:

 1. Eija: Kiitos! :) Minäkin tykkään siitä, Pirenalta sain ohjeen siihen. On kai alunperin liinaksi tarkoitettu.

  VastaaPoista
 2. Kiitoa Matleena hyvästä kertauksesta. Minulla on tuossa nelisenkymmentä myssyä valmiina. Osa omatkemiä ja osa HyvääKäsilläTehden kerhon tekijöiden tekemiä myssyjä. Taidankin laittaa ne Kemiin menemään kun siellä ainakin on vähän myssyjä tällähetkellä.

  Nappaan tuosta tuon Kemin osoitteen laita sivuilleni muiden jatkeeksi.

  Mukavaa äitienpäiväniltaa.

  VastaaPoista
 3. Seijasiko: Kiitos! :) Nappaa vain kaikki haluamasi aivan kuten silloin alussa sovimme. Minä muuten menen loppukuusta käymään Kemissä ja vien samalla myssyjä sinne L-PKS:aan, joten voin viedä sinultakin, jos haluat säästää postimaksuissa.

  VastaaPoista
 4. - HIENOA!!!!!,
  että jaksat vielä mainostaa tätä myssyjuttua! Todella hyvä postaus!
  -taina-

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.