Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Minä ja orkideani


Aurinkoinen äitienpäivä on sujunut leppoisasti miehen ja tyttären hellässä huomassa.  Aamupala tarjoiltiin perinteisesti sänkyyn ja kukkasia ja pikkulahjojakin olen saanut.  Yhden lahjan haluan esitellä täälläkin...


...tällaisen kerän uutta lankaa sain.  Nätit värit ja mielenkiintoinen rakenne langassa.  Joskus tämä muuntuu varmaan sukiksi itselleni. Huomaa muuten tuo liina tuossa kerän alla, se on uusi ja esittlemätön, mutta siihen palataan myöhemmin.


Mutta tämän päivän varsinaisena aiheenani on orkideat.  Idean niistä kertomiseen sain Aulilta, joka täällä ihmetteli omien orkideojensa "elonmerkkejä".  Minä olen saanut ensimmäiset orkideani jo yli kymmenen vuotta sitten ja ne ovat edelleen hengissä ja voivat hyvin. Toinen niistä kukkii parhaillaankin ja toinen kasvattaa kukkavartta. Lisäksi minulla neljä muuta orkideaa, kaikki perhosorkideoja.  En minä pidä itseäni minään orkideaexperttinä, mutta voin kuitenkin sanoa tuntevani niitä ja niiden elintapoja jonkin verran, vaikka alussa olin aivan ymmälläni niiden kanssa.  Ehkäpä joku aloittelija saa täältä hiukan lisävalaistusta näihin upeisiin huonekasveihin, joiden hoitoa moni pitää vieläkin vaikeana ja aivan suotta.Ajattelin esitellä kuvin orkideojen eri vaiheita ja kertoa niistä hiukan.  Lopuksi kerron myös miten minä hoidan orkideoitani, siis kastelen yms.  Ja aivan viimeiseksi kerron niksin, miten voi yrittää saada melkein kuolleen orkidean virkoamaan kotikonstein.  Täysin kattavia hoito-ohjeita en pysty antamaan enkä edes pyri siihen.


Ilmajuuret ovat orkidealle tärkeät. Nuo harmaat ja harmaanvihertävät kiemurtelevat varret ovat niitä.  Osa jo niin vanhoja, että ovat ruskettuneet, mutta sitkaasti elossa kuitenkin.  Mitä enemmän ilmajuuria, sen parempi, näin olen ymmärtänyt lukiessani Esko Puupposen Suurta orkideakirjaa.


Tässä yksilössä on kaksi uutta ilmajuurta, nuo harmaat luikerot, joissa on tummemmat kärjet.  Ilmajuurissa on alkuun tuollaiset tummat kärjet, jotka harmaantuvat juurten kasvun päätyttyä.  Tuo tummanvihreä selvästi ylös päin kasvava varsi on puolestaan kukkavarsi.Tämä kukkavarsi kaartunut vasemmalle valoa kohden. Minä kääntelen kasvia ja ohjailen siten kukkavarren kasvua mahdollisimman suoraan ylöspäin. 


Tämäkin on kukkavarsi, vaikka siinä on lehdet.  Tai oikeastaan tässä on kaksi kukkavartta: tuo katsojaa lähempänä oleva on jo kukkinut ja sen kärki on lakastunut poiskin, mutta sitten se alkoi puolen vuoden jälkeen kasvattaa uutta oksaa siihen samaan varteen.  Joissakin perhosorkideoissakin on muuten lehdelliset kukkavarret.


Tässä lähikuvaa äskeisen kukkavarren kärjestä, johon on alkanut jo ilmestyä nuppuja.


Nuppuja kehittymässä tässäkin


Uuden lehden alku voi olla tummanvihreä, mutta vaalenee kasvaessaan.

Tämä uusi lehti on ehtinyt kasvaa jo hiukan pidemmäksi.


Kaikille taitaa kehittyä omat tavat niin orkideojen kuin kaikkien muidenkin kukkien hoitoon, niin minullekin.  Ensimmäiset orkideani sain äidiltäni "perintönä", kun hän joutui pitkäaikaiseen sairaalahoitoon.  Silloin en tiennyt mitään niiden hoidosta, mutta äidin luottamus minun taitoihini oli suuri, kun sanoi "ota sinä ne arvokukat (eli orkideat) sieltä, sinulla ne pysyy elossa".  Nyt voin tyytyväisenä todeta, että elossa ovat edelleenkin.  Ehkäpä äiti katselee jostain tuolta pilven reunalta tänne ja ihailee orkideojaan.
 
Äiti iloisena ihailemassa orkidean ensimmäistä kukintaa minun hoidossani v.2001

Mutta näiden hoidostahan minun piti puhua eikä muistella menneitä.  Minä kastelen orkideani kahden viikon välein upottamalla ruukut laihaan kahviin n. 45 minuutiksi, jonka jälkeen valutan kasteluveden pois huolella, että aluslautanen pysyy kuivana.  Siis laihassa kahvissa, koska orkideat tykkäävät happamesta.  Ja tuon kahvin keitän niin, että normaalin kahvinsuodattamisen jälkeen tiputan niiden samojen höystöjen läpi täyden säiliöllisen vettä, siis tosi laihaa kahvia.  Tämän teen jo edellisenä päivänä, että kahvi ehtii hyvin jäähtyä ja hapettuakin. Sitten vain liotus ja homman saa unohtaa kahdeksi viikoksi.  Joskus on tosin mennyt kolmekin viikkoa eivätkä kasvit ole olleet moksiskaan. 
 
 
 
Kasteluveteen vai pitäisikö sanoa kahviin lisään muutamia kertoja vuodessa hiukan orkidelannoitetta. Puupposen mukaan lannoittamisen kanssa pitää olla hyvin varovainen.

Väliaikoina joskus sumuttelen orkideoitani kuten muitakin kasvejani, mutta mitenkään säännöllistä se ei ole.  Sumun pitää olla orkideoille hyvin ohutta, ei siis suihkua vaan sumua, eikä lehdille saa jäädä pisaroita.   
 
Pidän orkideojani sekä etelä- että pohjoisikkunoilla tai niiden läheisyydessä.  Mutta suoraa auringonpaistetta ne eivät siedä, joten eteläikkunoilla ne tarvitsevat suojaa.  Yleensä vaihtelen kasvien paikkoja, tuon tietenkin kukkivat keskeiselle paikalle ihailtavaksi mutta muutenkinsiirtelen niitä, että kaikki saisivat valoa riittämiin.


Kasvualustana käytän kaupoissa myytävää orkideoille tarkoitettua "multaa", joka on kai jotain kariketta.  Tavallinen kukkamulta kuulemma tappaa orkidean hyvinkin pian.  Ruukkuina käytän tavallisia saviruukkuja tai muita keraamisia ruukkuja. Ruukun vaihto isompaan on tarpeen vasta sitten, kun kasvi meinaa kasvaa ruukusta pois ja siihen menee usempia vuosia.


Lopuksi vielä se "elvytysniksi", jolla voi saada pelastettua huonosti voivan yksilön.  Tämän niksin olen testnnut itse ja hyväksi havainnut. Viitisen vuotta sitten toinen noista "arvokukistani" oli tosi huonossa kunnossa: ei juurikaan ilmajuuria ja lehdetkin vetäytyivät jo kurttuun kuivuuttaan, kasvi vain näivettyi pikku hiljaa. Silloin satuin jostain kuulemaan tai lukemaan, en muista kummin se oli:  kosteaa rahkasammalta muovipussiin ja orkidea siirretään purkista siihen rahkasammaleeseen. Pussinsuu sidotaan kiinni ja pussi pannaan roikkumaan pohjoispuolen ikkunalle.  Näin tehtiin ja meniköhän siinä neljä-viisi viikkoa, kun orkidea alkoi kasvattaa ensin ilmajuuria ja jo uutta lehteäkin siellä pussissa. Sitten jossain vaiheessa istutin sen uudestaan purkkiin ja edelleenkin se on hengissä ja voi hyvin tuossa punaiseksi maalatussa saviruukussa, joka näkyykin tämän postuksen kuvissa.


Tässäpä tätä orkideajuttua jo tulikin piiiitkästi, pitemmästi kuin arvasinkaan.  Jos jaksoit tänne asti, niin hyvä.  Olet varmaan kiinnostunut orkideoista, joten ehkä kommentissa kerrot minulle, miten sinä hoidat kasvejasi, tai kommentoi muuten tekstiäni. Mainittakoon vielä, että postauksen kuvien kukkivat orkideat ovat vanhoja kuvia, nyt  on vain yksi orkideani kukassa vaatimattomalla kahden kukan määrällä.


Niin se äitienpäivä tuhertui iltaan tämän postauksen teossa. Vanhoja valokuvia tosin välillä katselin hyvän tovin, kun etsin tuota äidin kuvaa. Mutta toteutuipa minun toiveeni taas kerran äitienpäivän vietosta.  Nuorena vaimona ja kotiäitinä nimittäin esitin miehelleni toiveen saada äitienpäivänä jättää kaikki taloustyöt muiden, siis silloin hänen huolekseen ja sitä toivettani meillä noudatetaan edelleen.  Tosin jo pitkään tuota toivettani ovat myös lapset osaltaan toteuttaneet, kiitos siitä heille kaikille!  Tänäänkin siis olen saanut aivan vapaasti tehdä, mitä mieleen on juolahtanut. Ja nyt juolahti tuo juttu orkideojen hoidosta.
 
Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!

36 kommenttia:

 1. Aivan ihania nuo orkideasi.
  Pitkään olen itsekkin niistä haaveillut, vaan eipä taitaisi minun hoidossani jaksaa.
  Ihania ne ovat.

  VastaaPoista
 2. Olipa perusteeellinen ja mielenkiintoinen orkidea-postaus! Olen joitakin kertoja yrittänyt yhteiseloa orkidean kanssa, mutta kuitenkin luovuttanut jossain vaiheessa. Sinun neuvoillasi voisin vaikka vielä yrittää :) Hyvää " vapaapäivän" jatkoa!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeistasi.
  Minäkin sain tänään taas orkidean lahjaksi ja yritän pitää sen hengissä. Muutama vuosi sitten saamani on vähän kärsinyt ja voisinkin sen elvyttää (itseasiassa käsken mieheni lukea sinun ohjeesi huolella).

  Iloista äitienpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä!! Saimme kummitädiltäni kukkivan orkidean tupaantuliaislahjaksi, ja se kukki aivan näihin aikoihin asti. Joka viikko olen "kylvettänyt" sen upottamalla ruukun veteen, mutta pitäisiköhän ruveta kokeilemaan tuota kahvikonstia, jos vaikka kukkisi uudelleen...

  Kummitädin mukaan noiden juurten pitää saada valoa, joten sijoitin läpinäkyvässä purkissa olevan orkidean matalaan vatiin, en ruukkuun.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vaan! Kyllä luulisin noilla ohjeilla saavan kaukkani kukkimaan!

  VastaaPoista
 6. Olipa mukava lukea täältä sinun orkideoistasi. Ja kuvat ovat tosi hyviä. Minäkin pääsen näin "jyvälle",mitä nuo "piikit" ja ulokkeet ovat,mitä nuo minun orkideani(kaksi kokonaista kpl)aikaajoin pukkaavat!
  Jospa minäkin kohta saan postattua kuvaa melkein kaksi vuotta hoidossani olleesta kaunokaisesta.Viime lokakuun lopussa se innostui kukkimaan uudelleen kahdella kukalla. Ja arvaa,mitä? Samoihin kukkavarsiin on nyt tulossa yht. 5 kukkaa:) Tuossa orkideassani ei ole yhtään ilmajuurta. Toisessa orkideassani ilmajuuria on kolme ja se ei ole suostunut muuta,kuin lehtiä työntämään. Olisikohan syy siinä,että alussa kukkien lakastuttua myös kukkavarret kuivuivat ja leikkasin ne pois.
  Nyt vain peukut pystyssä täällä odottelen,että nuo nuput aukeavat. Tänään annoin molemmille kukilleni orkidealannoitetta. En tiedä,oliko viisasta tuolle nupussa olevalle. No, senpä näkee sitten.
  Mukavaa illanjatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 7. Tuttu liinahan se siellä kurkistaa. Eikös ollutkin mukava liina tehtävänä?

  VastaaPoista
 8. Kiitos tästä(kin) postauksesta!
  Sain eilen Äitienpäivälahjaksi lapsiltani Datafloran kautta upean orkidean (blogissani). On mulla toinenkin, joka kituuuuu. Nytpä keittelenkin niille kaffetta!
  Vanhempi poikani saapuu kohta nuorikkoineen teelle; he ovat tehneet kattoa melkein koko päivän ja pääsivät juuri alas. Me tulimme kotiin Lappajärveltä "jalattoman" koiran kanssa.

  VastaaPoista
 9. Kauniita orkideoita sinulla onkin. Teksti ja kuvat olivat niin vakuuttavia, että laitoinkin heti pannullisen sitä laihaa kahvia tulemaan ja huomenna kokeilen omiin perhosorkideoihin.

  Heidi

  VastaaPoista
 10. Kiitos orkideapostauksestasi. Aioinkin nyt kokeilla sinun neuvoillasi orkideani hoitoa ja tänään vielä keittelen kahvin ja sitten huomenna jatkan kasvin upotuksella. Minulla on vain yksi orkidea ja se on kaiken lisäksi ensimmäineni,sain sen viime kesänä ja yllätyksekseni se on voinut talven hyvin ja tekee nyt kukkavartta.

  VastaaPoista
 11. Ihana orkidea kerrassaan. Mukavaa alkavaa viikkoa Sinulle

  VastaaPoista
 12. Olipa jälleen mielenkiintoista luettavaa. Itse en omista orkideaa, mutta tyttärellä niitä on ja olen kiinnostunut niistä.
  Hyvää alkavaa viikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
 13. Hyvää äitienpäiväiltaa!!!
  Luin mielenkiinnolla nuo kasvatusniksisi ja kokemusta sinulla on roppakaupalla enemmän kuin minulla. Minä taasen upotan orkideat reilun viikon välein veteen, ihan raana sellaiseen johon olen lorauttanut orkidealannoitetta jnkn verran. Tähän mennessä on tuo hoito tepsinyt, eteläikkunalla on suurin osa, pohjoispuolelle vien sitten jo kukkineet, kunnes siirrän taas takasin etelän puolelle.
  Nyt kukkivia on 5 kpl, joista 4 vanhoja.
  Saas nähdä kuinka kauan hoitoni tehoaa;)

  VastaaPoista
 14. Ihana postaus tälläiselle mullattomalle sormelle, minulla tuppaa kaktuksetkin kuolla. Monesti olen haaveillut ostavani orgidean, mutten ole uskaltanut...

  VastaaPoista
 15. Olet todella taiteilija orkidea-alalla! Luovuus, sinnikkyys ja rakkaus aiheeseen on ilmeisesti voimavarasi. Kaunis tapa vaalia äidin muistoa.
  Minulla olikin ensimmäinen äitienpäivä ilman omaa äitiä.

  VastaaPoista
 16. Kuvat katselin sujuvasti, tekstiä en juurikaan kehdannut lukea!
  Terveisin nimim. Kauraa kissoille kasvattaa...
  P.S. Eilisistä valkovuokkomaljakoista yksi päätyi monina pieninä paloina lattialle, vaikka oli olevinaan kissaturvallisessa paikassa, mutta kun on liikkuvat tuolit ja notkeat kissat.

  VastaaPoista
 17. - Kiitos hyvästä orkidean kasvatusohjeesta! Tulostin sen A:n äidille, vaikka ei hän paljon kyllä ohjetta taida tarvita, hänen orkideat kyllä kukkivat hänen omillakin ohjeilla. Minulla sitävastoin taas orkideat (lue: kaikki kukat)kuolevat jo ennenkuin ehdin niitä edes hoitaa. Mukava, että olet saanut säilytettyä hengissä äitisi testamenttaamat kukatkin.
  -taina-

  VastaaPoista
 18. Kaikille kommentoineille yhteinen kiitos! :) Onpa mukava huomata, että näin moni on kiinnostunut orkideojen hoidosta. Ehkäpä joku niitä "pelkääväkin" rohkaistuu kokeilemaan näitä, kun huomaa, ettei niiden hoito ole ollenkaan vaikeaa.

  Kaisa: Jotkut orkidea-asiantuntijat( siis oikeat, en minä) ovat sitä mieltä, että ne läpinäkyvät lasiruukut, joita nykyään myydään orkidearuukkuina, ovat vain purkkitehtaan markkinointi-idea. Ja minun on helppo uskoa tämä väittämä. Siksipä minun orkideani ovat saviruukuiissa ja joissakin on vielä suojaruukku päällä.

  Irina: Kyllä minäkin leikkaan semmoisen kuivaneen ruskettuneen kukkavarren pois. Eikä kasvi taida siitä huonoa tykätä. Joskus olen leikannut uudenkin kasvavan kukkavarren pois, jos kasvi on ollut heiveröinen ja vasta kukkinut. Kukintahan vie kasvilta paljon energiaa ja Puupponen varottaa kirjassaan, että joskus orkideat voivat kukkia itsensä hengiltä, siis liikaa.

  Mammutti: Niinpä, yksi hoitaa kissoja ja toinen orkideoja! ;D

  VastaaPoista
 19. Kiitos ohjeista! Etsin blogistani tietoa omani hankinnasta, mutta ei ollut, sen sijaan kuvia löytyi ja olen hankkinut sen viime vuoden pääsiäisen alla. Nyt se nauttii kahvivedestä. On kasvattanut 2 kukkavanaa joulun alla ja muutama nuppu oli tulossa, mutta putosivat ennen aikojaan. Toiseen kukkavanaan on tullut pieniä lehtiä ja uusia pukkaa pienee varteen, katsotaan ovatko lehtiä, juuria vai nuppuja.
  Hyvää orkideakevättä!

  VastaaPoista
 20. Heleena: Oliko siinä orkideassasi ostohetkellä olleessa kukkavarressa lehtiä? Minun orkideat eivät ole tehneet koskaan paljasvartiseen kukkavarteen lehtiä, vain tuo yksi yksilö, jossa oli lehdekäs kukkavarsi jo sen saadessani. Joskus harvoin voi kukkavarteen tulla keiki eli uuden orkidean alku. Silloin se kasvattaa lehdet ja pikkujuuretkin siihen kukkavarteen, tekee ikäänkuin pienen orkidean ja jossain vaiheessa siitä voi saada uuden orkidean. :)

  VastaaPoista
 21. Voi kiitos orkidean hoito-ohjeestakin. Minulla on niitä kaksi. Toisen olen saanut vuosi sitten. Se on hyvin vihreä ja kasvaa uuttakin koko ajan,mutta ei siinä mitään ilmavarsia näy! Toisen sain sairaalasta tultuani. Huom. Santtuni kukkii:)

  VastaaPoista
 22. Ihana perintö äidiltasi ja kuinka äitisi olikin oikessa. Orkideasi ovat upeita!

  VastaaPoista
 23. Intsu: Nyt sitten vain orkideojakin kukittamaan! ;)

  Seijasisko: Kiitos! :)

  VastaaPoista
 24. Kiitos hirvenliha-vinkistä. Minä jo mietinkin miten sitä käyttäisin. Kokeilen sitä sinun ohjettasi.
  Orkideaa minulla ei ole koskaan ollut, mutta nytpä tiedän mistä saan hoito-ohjeen jos sitä joskus sattuisin tarvitsemaa :)

  VastaaPoista
 25. Kiitos hyvistä hoito-ohjeista, tuo rahkasammaljuttu ja kahvikastelu olivat minulle aivan uutta. Minulla on kukkavarteen kasvanut kaksi uutta alkua ja niissä on melkoiset juuret. Aion kokeilla tuota rahkasammaleeseen istuttamista ennenkuin laitan sen siihen kaarna-hiiliseokseen jota näkyy tuossa orkideamullassa olevan. Terv. Lea P.

  VastaaPoista
 26. Sude: Makoisia hetkiä hirvenlihan parissa! :)

  LeaP: Ai että, sinullahan on ilmiselvät keikit kasvamassa!!! :) Hienoa. Minäkin muuten varmaan kokeilisin sitä juurten kasvattamaista rahkasammaleessa, jos minun orkideoihini tulisi edes yksi keiki.

  VastaaPoista
 27. Orkideassani oli ostettaessa kaksi kukkavartta, mutta ei lehtiä. Varret kuihtuivat ja leikkasin pois. Joulun alla kasvoi kaksi kukkavartta ja niinkuin nupun alkuja, jotka sitten tippuivat pois. Toinen varsi kasvattaa lehtiä ja juuria, luulen, kolmeen eri paikkaan. Toinen varsi kuihtuu. Yritän nyt tarkkailla ja "hoitaa" mitä mahtaa kehittyä.
  Yritän josko tämä lähtee, kun Blogger on ollut tiltissä ja yksi postaukseni on "kadonnut".

  VastaaPoista
 28. Kiitos kaunis näistä orkideaohjeista! Nämä tulivat todella tarpeeseen; nyt on kolme yksilöä vielä ikkunalaudalla ja neljännen heitin pois, kun se oli jo tuossa "rahkasammalvaiheessa". Harmi, että löysin blogiisi vasta nyt, mutta tulen kyllä vierailulle uudellenkin.

  VastaaPoista
 29. Willenmiina: Kiitos käynnistä ja tervetuloa toistekin! :)

  VastaaPoista
 30. Kiitos Matleena kun jätit blogiini vinkin tästä postauksestasi!! Kiitos siitäkin että olet tällaisen postauksen jaksanut tehdä!
  Tämä tuli kyllä sopivasti, sain juuri ensimmäisen perhosorkideani ja olen etsiskellyt hoito-ohjeita, kiitos näistä ohjeista ja kuvista, nekin auttoivat paljon. Ostamani kukka oli ollut kaupassa varmaan jonkun aikaa kastelematta (ostin marketista), kun siinä olevat nuput näyttävät kuivuneilta ja kukan lehdet ovat alkaneet kellastua ja mennä kurtulle. Olen nyt kaksi kertaa viikon aikana upottanut ruukun hapettuneeseen veteen, kun jostain luin ettei orkideaa voi kastella liikaa kunhan varoo ettei vettä mene lehtien tyviin seisomaan. Katsotaan nyt saanko pysymään hengissä, kukkii vielä ainakin kauniisti.

  VastaaPoista
 31. Irma: Toivottavasti orkideasi virkistyy! :) Parhaimmillaan kukat saattavat kestää likemmäs puolikin vuotta.

  VastaaPoista
 32. Orkidea ei ollut minun kukkani vielä muutama vuosi sitten. Sain niitä, mutta ne eivät kukkien lakastuttua koskaan alkaneet kukkia uudestaan. Sitten sain todella hyvän neuvon, josta käsittääkseni hiukan kiistellään. "Anna sille kahvia". No, tätä neuvoa rupesin noudattamaan. Eli kerran viikossa upotuskastelu (uppeluksissa 10 min- 30 min) ja sen yhteydessä joka toinen viikko vanhat kahviporot uppoveden mukana lillumassa. Kun aika on täyttynyt, kasteluvesi heitetään menemään ja orkidea pääsee takaisin kuivaan ruukkuunsa. Ja jopa alkoi tapahtua! Kukka kiitti ja ensimmäiset kukat pudotettuaan alkoi tehdä parin kuukauden kuluttua uusia muistaakseni huhti-toukokuussa. Ja siitä lähtien se on kukkinut koko ajan. Nyt on kymmenen kukkaa ja uusia taas tulossa.Ilmajuuriakin on useampia kasvattanut. Viihtyy lounaisikkunalla, jossa pahin paiste kesällä jätetään rullaverhon taakse. Palkitsevaa touhua kaiken kaikkiaan - kerrankin kukkakauppiaan tytär on onnistunut kukkansa kanssa!

  VastaaPoista
 33. Minulla orkidea harrastus vasta alkoi ja olen todellakin hurahtanut näihin kauniisiin kasveihin. Tällä hetkellä minulla on vasta 3 kpl orkideoja ja taisivat olla kaikki perhoskämmeköitä. Kahdessa ei ole enää kukintovarsia, mutta yhdessä on vielä vihreät, 3kpl kukinto varsia ja odottelen innolla uutta kukintaa sillä olin huomaavinani, että kyllä se uusia nupun alkuja alkaa varsista kasvattamaan, JEE!
  Tarkoitus on hommata kaikkia eri lajikkeita vähän kerrassaan kun on ensin oppinut muistamaan mitenkä näitä perhoskämmäköitä hoidetaan ja kun se sujuu niin voin hankkia jo uuden, eri lajikkeen ja alkaa opetella sen hoitoa.
  Orkideani pidän lasiterraariossa jossa on kasvilappuja ja siellä ilmankosteus, etenkin talvella, pysyy hyvänä orkideoille, koska suurin osa niistä luonnossa kasvaa trooppisilla tai subtrooppisilla alueilla jossa ilmankosteus on 100%.
  Orkidea harrastukseni lähti siitä kun ostin yhden ja kiinnostuin kasvin kasvutavasta ja kukat olivat kauniit sekä hoito on vaativampaa kuin muilla huonekasveillani ja aloin lukea netistä sekä huonekasvikirjasta tietoa tästä kauniista kasvista ja kun toen teolla kiinnostuin, päätin että tässä on uusi harrastukseni kun ei muitakaan harrastuksia sillä hetkellä ollut. Minulla on vielä paljon opittavaa eri lajikkeista, mutta sehän se juuri tekeekin tästä haastellisen harrastuksen, opittavaa on jokaisen lajikkeen kohdalla paljon ja opittava hoitamaan eri tavoin.
  Tekstisi oli todella hyvä ja opettavainen, Matleena ja tuota kahvivesi hommaa saatan itsekin kokeilla kun se kerran on muillakin auttanut kukkimaan orkideat nopeammin uudelleen sillä niitä kukkia on niin mukava katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, oletpa innostunut mukavaan harrastukseen! :) Ja tunnut menestyvänkin siinä lajissa. Hienoa, kun sinulla on oikein terraario orkideoille, saat sopivan kosteuden niille. Minulla nuo ovat vain aivan tavallisessa huoneilmassa, joskus innostun niitä sumuttelemaan, mutta en aina. Tuota mainitsemaani Esko Puupposen kirjaa suosittelen, jos et ole vielä lukenut sitä. Siinä on paljon tietoa lajeittain orkideoista. Minulla ei ole kuin näitä perhosorkideoja, joista yhtään en ole itse hankkinut vaan kaikki olen saanut. Menestystä sinulle jatkossa orkideojen hoidossa! Onko sinulla blogia, jossa voisit esitellä kasvejasi?

   Huomasitko muuten minun postaukseni tällä hetkellä kukkivista orkideoistani. Sen olen julkaissut jo heinäkuussa ja löytyy täältä http://lankapirtin.blogspot.fi/2012/07/taas-kukkasia.html Ja kukat muuten ovat kaikki tallella ja lisääkin niihin on tulossa. :)

   Poista
 34. Kiitos kauniista orkideasta ja näistä ohjeista. Ajettelinkin että viikonpäästä ennen reissuun lähtöä keittää ne laihat kahvit ja liottaa orkideani siinä. Olipa mukavaa tässä postauksessa myös nähdä kuva äidistäsi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, Seijasisko! Toivotaan, että orkideasi kukkii nyt kauan ja pienen tauon jälkeen taas uudestaan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.