Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

maanantai 16. toukokuuta 2011

Myssylästä edelleen


Sytomyssyjä täällä olen väsännyt viime aikoina, mutta seuraavaksi lupaan jotain muuta.  Ehkäpä kirjoneulesukat miesten kokoa, sellaiset ainakin ovat puikoilla parhaillaan ja valmistunevatkin lähiaikoina.  Mutta nyt siis kolme sytomyssyä, olkaapa hyvät!


Kuten olen täällä jo aiemmin kertonutkin, on yksi kälyistäni sairastunut syöpään ja saa sytostaattihoitoa parhaillaan. Ja niinhän siinä kävi kuten useimmille ko. hoitoa saaville, että hiukset lähtivät ja varalle tekemäni myssy pääsi käyttöön.  Viime viikolla tuli sitten lisätilaus, pitäisi saada lierilinen myssy.  Siis lierihattu, jonka reunan voi nostaa ylös ja kiinnittää jollakin korulla.


Tällainen siitä sitten tuli, mahtaneeko olla toiveiden mukainen.  Huomenna lähtee Itellan mukana kohti pääkaupunkiseutua. Hattu oli minulla mukana perjantaisessa toritapahtumassa ja sai paljon kehuja.  Minustakin tämä näyttää oikein kivalta ja aion tehdä näitä lisääkin. Malli on siis täysin omasta päästä.
Lanka Schachenmayr Catania, jota kului 100 g.
Koukku oli se minun poronluinen virkkuukoukkuni, joka vastannee n. 2.5 mm:stä.
Ruusu on Spiraaliruusu Lesley Stanfieldin kirjasta Anna kaikkien kukkien kukkia. Tosin hieman pienennetty versio, kun lanka ei riittänyt ohjeenmukaiseen.

Myssyn aloitin virkkaamalla  ensin myssyosan alhaalta ylöspäin. Siksi tässä suunnassa, koska niin osaan parhaiten tehdä tietynkokoisen myssyn.  Sitten  työ ylösalaisin ja lieriä virkkaamaan. Sitä pitikin sitten muutamaan otteeseen purkaa, että sain sen sopivasti laajenenemaan.  Onneksi lanka on niin napakkaa, ettei vielä mennyt nuhruiseksi paristakaan purkamisesta.


Seuraavakin myssy on virkattu alhaalta alkaen.  Se työjärjestys on minulle helpompi toteuttaa: sopiva ympärysmitta, siihen sopivasti korkeutta ja sitten vain kavennukset. Jos taas aloitan päälaelta, en oikein osaa hahmottaa, milloin työssä on tietty päänympärys saavutettu. 

Malli oma virkattu perusmyssy ristikkäisin pylväin
Lanka Schachenmayr Catania, menekki 50 g
Koukku kuten edellisessä
Kukka TiiQ:n ohjeella täältä


Ristikkäiset pylväät muodostavat mukavan pinnan.


Seuraava myssy valmistuikin jo neuloen. Tämä minulla oli neuleena perjantaina torilla ja kavennuksiin asti ehdin tätä siellä tikuttaa.

Malli Hurricane Hat (alkuper. engl.)  ja  Seijasiskon suomentamana
Silmukoita lisäsin 96:een, koska lankani oli ohuempaa kuin ohjeessa, ja viimeiset kavennukset päälaella tein ilman nurjia silmukoita, muuten noudatin ohjetta.
Lanka Novitan Puro Batik, jota kului 50 g
Puikot 4 mm:n pyörö ja sukkikset
Kukka samaisella TiiQ:n ohjeella kuin edellinenkin


Puro Batikia on mukava kutoa ja siitä tulee monia kivoja sytomyssyjä, esim. tämä Hurrikaanihattu on kiva raitalangasta.  Vaikka Puro Batik on 100% akryyliä, niin sen tuntuma muistuttaa kovasti puuvillaa eikä muuten hiosta päässäkään. Koekäytin itse viime keväänä pitämällä siitä tehtyä myssyä päässäni useita tunteja sisällä eikä pääni hiostunut, vaikka olen yleensä kova hikoilemaan juuri päästäni.  Siksipä olen kelpuuttanut sen sytomyssyihinkin.  Jos jollakin lukijoistani on enemmän kokemusta tästä materiaalista tehdyn myssyn käytöstä, kuulisin sen mielelläni, joten nakkaapa kommentilla tai meilillä, kiitos.

Nämä kaksi jälkimmäistä myssyä päässevät lähiaikoina jakoon Länsi-Pohjan Keskussairaalan kautta.  Sinne on tarkoitukseni toimittaa seuraavaksi myssyjä.


Mutta nyt toivottelen kaikille mukavaa alkanutta viikkoa! Paistakoon aurinko päivin ja öin satakoon, että saadaan kosteuttakin.
24 kommenttia:

 1. Lierimyssyssä on sitä jotain, mistä itsekkin tykkäisin kesähattuna pitää.

  VastaaPoista
 2. Tyylikäs lierimyssy. Kesällä noita lierimyssyjä tarvitsee muutkin kuin syto-potilaat. Eipä ihme, että kehuja on jo tullut, on se niin hieno.

  VastaaPoista
 3. Kauniita kaikki tyynni! Olen tehnyt yhden myssyn ihan koekäyttöön itselle Puro Batikista ja mulla ei kutita eikä hikoile, vaikka pidin melko lämpimällä säällä koko päivän päässä. Täytynee kokeilla tehdä lierimyssy, näyttää niin upealta...

  VastaaPoista
 4. Lierimyssy on todella kaunis! Malli sopii hyvin kesään, toivottavasti tarvii silmiä suojata auringolta. Itselleni virkkaama lierihattu osoittautui oivalliseksi päähineeksi viimeviikon kauniina päivinä. Tuli juuri mieleeni, että muistankohan oikein sen, ettei sytostaattihoitojen aikana saisi saada aurinkoa...
  Ja dominoita suosittelen omalla vastuulla kokeilemaan! Vaara jäädä koukkuun on suuri!
  Meillä satoi yön ja sataa edelleen, luvattu kokopäiväksi sadetta. Sisällä on pimeää, mutta ulkona vihertää kokoajan enemmän ja enemmän. On se vaan ihme, miten muutamassa viikossa ikkunasta avautuva maisema on kokenut täydellisen muodon muutoksen.
  Kaunista kevätviikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
 5. Ihana tuo lierimyssy.<3 Olispa kiva, jos saisit ohjeen kirjoitettua blogiisi.

  Kauniita ovat buo muutkin myssyt!

  VastaaPoista
 6. Tosi tyylikäs on virkkaamasi lierimyssy! Kyllä tuota kelpaa pitää. Sinussa on ihan selvästi modistin vikaa. Ohje kelpaisi minullekin.

  VastaaPoista
 7. - Jotain kaunista on kyllä pakko sanoa, mutku en oikein löydä adjektiivia, joka kuvaisi tuota lierihattua, nooohhhh, IIIHAAANA, eikä nuo pahoja ole muutkaan.
  -taina-

  VastaaPoista
 8. MariJ: Kiitos! :)

  TeSa: Lierimyssy taitaa olla aika naisellinen! :)

  Sude: Kiitos! :)

  Heleena: Kiva kuulla sinunkin kokemukset Puro Batikista ja että ne vahvistavat minun kokemuksiani! ;)

  Mammuttia: Meilläkin kaivattaisiin sadetta, mutta vain pienen ripsauksen saimme hetki sitten. Lisää toivomme. :)

  Seijasisko ja Päivi, Lankakomero: Lupaan yrittää tehdä ohjeen seuraavaa lierimyssyä virkatessani, mutta nyt ensin ne sukat. :)

  TiiQ ja Taina: Kiitos teille mollemmille! :)

  VastaaPoista
 9. Lierihattu on hieno; tuollaisen haluaisin itsellenikin, mutten kyllä yhtään tiedä, osaanko tehdä.

  VastaaPoista
 10. Hienoja myssyjä. Kiitos kommentistasi koulublogissa, varmaan nuo koulun trikoomyssyt olisivat oikeasti mieluisia nuorille syöpäpotilaille.Hyvää viikonjatkoa!

  VastaaPoista
 11. Kauniita myssyjä. Varsinkin ihastuin tuohon "lierihattuun" ruusuineen.

  VastaaPoista
 12. Onpas tyylikäs lierihattu! Tuollaista voisi itsekin pitää, joten jään myös odottelemaan mahdollista ohjettasi :)

  VastaaPoista
 13. Ihana tuo lierihattu! Taidan kokeilla itselleni, jos julkaiset ohjeen. Olen juuri päätellyt elämäni ensimmäisen virkatun lakin (vauvakokoa vain) ja ymmärrän hyvin, miksi aloitat lakit alhaaltapäin. Itse tein pikkumyssyn ylhäältä alkaen ja vasta kolmannella yrityksellä koko oli sopiva.

  VastaaPoista
 14. Marjut: Kyllä sinäkin osaat, jos minäkin osasin. :) Ohjeenkin yritän väsätä.

  Auli: Ne oli kyllä kivoja ne myssyt! :)

  Kardemumma: Kiitos! :)

  Sipi: Enköhän minä ensi viikolla saa joatin ohjeen tapaist aikaan. :)

  Sanni: Ollaan sitten samaa maata myssyn teossa! :)

  Hepsi: Kiitos! :)

  VastaaPoista
 15. Upea lierihattu ja koriste, siis Todella Upe(et)aja tuo ristiinvirkattu myssykin on pinnaltaan mielenkiintoinen. Virkkaatko ensin pylvään ketjusilmukan yli ja sitten siihen väliinjääneeseen ketjusilmukkaan toisen? (Nopeimmin varmaan selviäsi ottamalla koukun ja langan käyttöön.) Kyselen kun ajattelin muitakin tuon kiinnostavan. Terv. Lea P.

  VastaaPoista
 16. LeaP: Joo ristikkäiset pylväät teen niin, että ensin tehdään pylväs koukusta katsottuna toiseen silmukkaan ja sitten ensimmäiseen, siis palataan ikään kuin taakse päin. Ja tätä toistetaan koko ajan. :)

  Juuli: Kiitos! :)

  VastaaPoista
 17. Kiitos Matleena ohjeistuksesta, nyt voinkin pistää nuo ohuemmat langat virkkaamalla käyttöön, niitä on niin puuduttavaa neuloa. Terv. Lea P.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.