Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

perjantai 30. joulukuuta 2011

Sytomyssyjä ystävänpäiväksi

  Flikka  kertoi täällä blogissaan, että Vaasan sairaalan viedyt myssyt ovat menneet kuin kuumille kiville ja lisää kaivattaisiin.  Niinpä hän ehdottaakin, että tehtäisiin sytomyssyjä ja lahjoitettaisiin ne sairaalaan ystävänpäiväksi.


Onkin niin hyvä idea, että minä nappasin sen heti mukaani ja nyt huhuilen kaikkia käsityötaitoisia ympäri Suomen tekemään johonkin sairaalaan sytomyssyjä ystävänpäiväksi. Eikä tietenkään ole kiellettyä ulkomailtakin osallistua, postihan kulkee.  Jos jokainen tekisi edes myssyn tai pari, niin saataisiin taas valtava myssykasa sairaaloihin.  Aikaahan ystävänpäivään (14.2) on mukavasti reilu kuukausi, joten hyvin ehtii tehdä muutaman myssyn.

Minä itse olen pitänyt sydämenasianani Oulun Yliopistollisen sairaalan (OYS) keräystä, josta löytyy tietoja täältä.  Keräyskampanjahan perustettiin alun alkaen kaksi vuotta sitten (4.1.2009) ja siitä kerroin täällä.


Pian tuon tammikuisen päivän jälkeen perustettiin lukuisia keräyksiä ympäri Suomen. Täältä näet, mihin muihin sairaaloihin on kerätty sytomyssyjä ja mihin on minun tietojeni mukaan keräys edelleen käynnissä.  (Mikäli huomaat siellä virheellisiä tietoja tai puutteita, toivon että ilmoitat minulle siitä.)Mikä on sytomyssy?
Se on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle  (naiset, miehet, lapset).  Myssyjä on lahjoitettu ja lahjoitetaan edelleen hoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen myssyjä tarvitseville henkilöille.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle. Varmaan jokaista meistä syöpäsairaus koskettaa tavalla tai toisella.


Sytomyssy voi olla malliltaan ja väriltään millainen tahansa. On vain hyvä, jos tehdään monenlaisia myssyjä, että jokainen tarvitsija löytäisi mieleisensä. Voi siis tehdä myssyjä naisille, miehille, nuorille ja lapsille.  Niitä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai vaikka ompelemalla.  Ratkaisevinta niissä on materiaali, ettei myssy kutita eikä hiosta hiuksettomassa päässä.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia.  Yhteen myssyyn menee lankaa vain 50-100 g. Seijasisko, jonka kanssa yhdessä perustimme OYS:n kampanjan, on koonnut tänne blogiinsa linkkejä moniin sytomyssyksi soveltuviin myssyohjeisiin.  Sairaaloista on kerrottu meille, että niissä kaivataan  miehillekin soveltuvia myssymalleja, kun eniten on lahjoitettu naisten myssyjä.

Kuvissa näkyvät sytomyssyt olen  itse tehnyt ja ne kaikki on esitelty jo aiemminkin täällä Lankapirtissä. Ne eivät ole mitenkään suositeltavia malleja vaan poimin ne aivan sattumanvaraisesti kuva-arkistostani somistamaan ja elävöittämään tekstiä.
 


 Minulla on sellainen käsitys, että kaikissa myssyjä saaneissa sairaaloissa iloitsivat niin potilaat kuin henkilökuntakin valtavasti myssyistä. Jatkuvasti edelleenkin kuulen, kuinka tyytyväisiä potilaat ovat olleet tästä pienestä huomaavaisuudesta.Haastan siis kaikki tekemään yhden tai useamman sytomyssyn valitsemaansa sairaalaan!  
Samoin haastan kaikki levittämään tätä ideaa eteen päin ja vaikkapa haastamaan toisia käsityötaitoisia myssytalkoisiin!  Muista myös mahdolliset hyväntekeväisyysporukat kuten Martat yms.


Minä neuvon ja opastan mielelläni kaikissa sytomyssyihin liittyvissä asioissa, joten minuun saa ottaa yhteyttä vaikkapa s-postilla, jonka osoite on tuossa oikeassa sivupalkissa esittelyn lopussa.
25 kommenttia:

 1. Hyvä Matleena! Olen mukana haasteessa ja meillä onkin jo mukava kassillinen myssyjä koossa Seinäjoen sairaalaa varten. Kaikkiaan Marraskuussa aloitetun kampanjan aikana on jo kertynyt tähän iltaan mennessä 48 myssyä ja lisää on tulossa.

  VastaaPoista
 2. Eiköhän tässä olisi hyvä projekti meikäläisellekin kaikkien KYHäilyiden ja KyJyjen jälkeen. Hieman tuntuu kädet toimettomilta kun ei oikein ole osannut päättää mitä alkaisi tekemään. Joten tässä lupaan tehdä ainakin kaksi myssyä ystävänpäivään mennessä =)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Matleena, hyvä muistutus!
  Vien viestiä eteenpäin.

  VastaaPoista
 4. Hyvä haaste. Olen mukana ja varmaan meidän kerholaisetkin osallistuvat. Mikähän lienee OYS:n tilanne myssyjen osalta?

  VastaaPoista
 5. Minäkin taidan osallistua, ja OYS:iin tietysti.
  Vieläkö sinne kerätään jossain myssyt vai kuskaako jokainen itse tekemänsä perille?

  VastaaPoista
 6. Niin, ja Hyvää Uutta Vuotta Sinulle! ;o))

  VastaaPoista
 7. Moikkis Matleena! Pitkästä aikaa!!
  Minä olin mukana silloin 2010 Uudenmaan sytomyssykampanjassa sinun innoittamana. Toissa päivänä sain viestin naistenklinikan osasto11:lta että myssyjä kaivattaisiin lisää, niitä on kyselty potilaitten puoleltakin. Itse sain tuolla osastolla silloin vuonna 2009 hoitoja ja hyvin hoidettiinkin, kun täällä vielä porskutan. Ajattelin laitella pienen kampanjan täällä Uudellamaalla taas pystyyn :D :D :D
  Sytomyssyjä muistellaan lämmöllä ja ovat edelleenkin monelle tarpeen, valitettavasti.
  Laittelen sinulle vaikka lisätietoa, kun kampanjan käynnistän :D
  Terkuin ja halauksin, hyvää Uutta Vuotta! Seijasiskolle myös terkut T.Sanna

  VastaaPoista
 8. Mukana ollaan edelleenkin, tänäänkin neulottu muutama kerros punaiseen hurrikaani-myssyyn. Olen laittanut myssyni hyks´in keräykseen. Mukavaa vuodenalkua sinulle t. Lea P.

  VastaaPoista
 9. Etelä-Karjala mukana ainakin miun osalta, laitan asiaa eteenpäin

  VastaaPoista
 10. Johan nyt toki, mukana ollaan ;)
  En ole unohtanut kampanjaa vaikka välillä olen taukoa pitänytkin.
  Hyvää Uutta Vuotta Sinulle!

  VastaaPoista
 11. Kardemumma: Sinähän olet ahkeroinut jo toistasataa myssyä!!! :) Pian taidat kilpailla Tainan kanssa myssymäärillä. ;)

  Pirjo: Kiitos, Pirjo! :)

  Pirle: Sinullekin kiitos, kun viet asiaa eteen päin! :)

  Seijasisko: Kiva kuulla, kiitos sinulle ja kerhollesi jo etukäteen! :

  Tintti: Kiva! :)

  Pirjo-Riitta: Kivaa, kiva! Lumoava Lanka ottaa edelleen myssyjä vastaan ja toimittaa OYS:aan. )

  Sanna: Voi kuinka mukava kuulla sinustakin ja kiva, että innostuit mukaan taas! :) Minäkin olen kuullut juuri Naistenklinikalta, että myssyjä kaivataan.

  LeaP: Kiva! :) Hurrikaani minullakin on taas puikoilla.

  Eija: Mukavaa, että levität sanaa sielläkin :)

  Sinikka: Oikein mukava! :) Taisi meille aika monelle tulla ihan elämäntapa myssyilystä. ;D

  VastaaPoista
 12. Saisinkohan pari myssyä neulottua, jos ottaisin haasteen vastaan. Joku laiskamato on iskenyt kyntensä minuun kun ei mitään valmista meinaa syntyä.
  Hyvää Uutta Vuotta myös sinulle!

  VastaaPoista
 13. Pirena: Ajatus ainakin vaikuttaa oikein hyvältä, siis kannatan! ;)

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Ensimmäinen myssy tehty, lipalla varustettuna! Mikkelissä ei ilmeisesti ole kampanjaa tällä hetkellä menossa, mutta kun sairaalalla tulee käytyä muuten joka tapauksessa, niin myssyt voinee viedä suoraan sinne, luulisin... Olen noviisi tässä hommassa, joten minua saa neuvoa!

  VastaaPoista
 16. Heli: Hienoa, siitä se alkaa! Minulla itsellä iski myssyhullaannus: kun saan yhden myssyn valmiiksi, niin käsi hapuilee jo lankaa seuraavaan! ;DD

  Kysyit keräyksestä Mikkelin sairaalaan. Minunkaan tietojen mukaan siellä ei ole keräysä tällä hetkellä käynnissä. Asiaa voisit kysäistä Leenalta Leenan käsityöt -blogista osoitteesta http://leena.ukkolanakat.net/
  Leena oli silloin pari vuotta sitten aktiivisena siellä suunnalla. Mutta ellei ole keräystä, niin uskon sairaalan ottavan myssyjä vastaan joko vietynä tai postitettuna. Yleensä myssyt on toimitettu syöpäpolikinikoille, mutta eri sairaaaloissa saattaa olla eri käytäntöjä.

  Minulta saa kysellä edelleenkin, neuvon varsinkin näissä sytomyssyasioissa oikein mielelläni. S-postiakin minulle saa lähettää, osoite löytyy oikeasta sivupalkista esittelyn lopusta.

  VastaaPoista
 17. Hieno juttu! Turku ottaa haasteen vastaan!

  VastaaPoista
 18. Mukana olen! Onkohan KYS:n menossa myssyjä? (Kuopion Yliopistollinen sairaala)

  VastaaPoista
 19. Maca: KYS:aan ei ole ollut keräystä, mutta kuulin juuri, että siellä otetaan kyllä myssyjä vastaan. Kun/jos saan tarkempaa toetoa asiasta, laitan tietoa johonkin postaukseeni.

  VastaaPoista
 20. Mukana ollaan ja OYS:iin tietysti.Ensinmäinen jo koukulla =0)

  VastaaPoista
 21. Minäkin olen mukava tuossa Vaasan keräyksessä. Kyllä sitä nyt muutaman myssyn ehtii tuohon mennessä tehdä.. Aloitan vaikka heti =D
  Ruusuja teille kaikille jotka osallistutte ja suuri kimppu teille vetäjille =D

  VastaaPoista
 22. RANTAPUIKKO: Kiitos ruusuista! :) Mukava, kun lähdit myssyilemään.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.