Tervetuloa Lankapirttiin!

Oli kiva, kun poikkesit pirttiini. Toivottavasti viihdyt täällä ja tulet toistekin.
Suurin osa kuvistani suurenee klikkaamalla niitä.

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Mekko tonttutytölle ja kulkustöppöset pikku tontulle

Minäpä olen nyt poikennut tavanomaisesta. Kaikki vakivieraanihan tietävät varmaan, että teen yleensä vain pieniä käsitöitä kuten sukkia, lapasia, myssyjä...  En halua ottaa sellaista haastetta vastaan, että tekisin jollekin vaikkapa neuletakin.  Itsehän olen samoin kuin perheeni muutkin jäsenet niin lämminverinen, ettemme sellaisia itse tarvitse.  Ja vieraille en ala tekemään, kun perfektionistina minun pitäisi siinä onnistua täydellisesti. Enkä siis sellaista halua tehdä. Minulle riittää nykyisin, että saan kutoa leppoisasti pieniä kivoja juttuja.  Mutta nyt siis tein poikkeuksen ja tein neulevaatteen, tosin vain pienen sellaisen.

Kaikki sai alkunsa, kun mieheni sisar soitti pääkaupunkiseudulta ja kyseli, tekisinkö hänen 2-vuotiaalle pojantyttärelleen mekon.  Mallikin oli  jo löytynyt Moda-lehdestä.  Ei sitä kovin kauan tarvinnut harkita, kun jo lupauduin.  Niinpä Itella toi minulle pian tuon mallin ja pääsin tosi toimeen.


Ensin piti löytää sopiva lanka. Ohje on Viking Björk -langalle, jota en etsinnöistäni huolimatta löytänyt Oulun seudun kaupoista enkä netistä.  Mutta luultavasti aika lailla samantapaista lankaa löysin oman kylämme käsityötarvikeliikkeestä Kangasvillasta.  Tosin sielläkään ei ollut sopivaa väriä, mutta jo viikon kuluttua sitä oli.  Kiitos vain Kangasvillaan ystävällisestä palvelusta! Malli Tytön mekko Moda-lehdestä (kai viimeisin ilmestynyt numero)
Koko 3-vuotiaan
 Lanka Sandnes MiniDuet (55%puuvillaa, 45% merinovillaa), kulutus 190 g 
Puikot 2mm:n pyöröt

Hiukan vaati säätämistä, että sain ko. langasta sopivan kokoisen mekon tällä ohjeella. Vaikka vyötteen ja ohjeen neuletiheydet ja puikkokoot olivat samat, niin minun tekemänä MiniDuetista tuli paljon leveämpää kuin ohjeessa.  Lopulta sain 0.5 mm ohuemmilla puikoilla ja yksivuotiaan silmukkamäärillä sopivan leveyden vaatteelle.  Korkeutta sitten kolmivuotiaan mittojen mukaan.  Nyt vain jännään, miltä mekko näyttää saajansa päällä. Vielä se ei ole lähtenyt matkaan.


Sen verran poikkesin ohjeesta, että kirjoneuleosuudessa on vain yksi rivi punaisia täpliä kolmen sijasta. Olin jo nirkkoreunan päärmeen kiinnittänyt kutomalla, kun huomasin, että "täplitys" olisi pitänyt jo aloittaa. Mutta enhän minä hyvää reunaa alkanut purkaa vaan ajattelin ommella täplät silmukoita jäljentäen sitten lopuksi.  Yritinkin minä sitä, mutta punaisesta langasta jäi valkoiseen niin paljon nukkaa, että luovutin.  Kaipa se menettelee yhdelläkin rivillä.  Tulipa tässä mieleeni äitini vanha sanonta: hullu ei huomaa, viisas ei virka!  Eiköhän se päde nytkin.


Mekkoa oli tosi mukava tehdä niin mallin kuin langankin puolesta. MiniDuet on oikein miellyttävää kudottavaa, en muista olenko sitä aiemmin käyttänytkään, mutta jatkossa varmaan tulen ostamaan sopivissa tilanteissa.


Neuleen muodostuminen mekoksi on yksinkertainen ja mainio. Kapeat kahdenlaiset palmikonkierrot kulkevat samanlaisina kirjoneuleesta alkaen.  Palmikoiden välissä olevat nurjien silmukoiden muodostamat raidat kapenevat ylös päin ja saavat aikaan mekonmuodon.


Lopuksi pääntiehen muutama kerros helmineuletta, muut huolittelut virkkaamalla. Molemmille olkapäille kiinnitys kolmella napilla. (Kuvassa nappien väri ei vastaa todellisuutta, on liian oranssiin vivahtava.)  Jos tekisin vielä toisen mekon, taitaisin tehdä viimeistelyt oman pääni mukaan.


Ja vielä kurkistus helman alle.


Tämän mekon tilaukseen kuului myös bolero, jonka tekoa täällä aloittelen. Siihen en saanut sopivaa ohjetta, joten siihen olen etsiskellyt sellaista. Yksi mahdollinen ohje on mielessä, sitä saatan käyttää, mutta se vaatinee hiukan muokkaamista.


Joulu lähestyy huimaa tahtia, kuten kaikki tietävätkin.  Paljon meillä ei hötkyillä joulun suhteen, kolme aikuista voi viettää joulun hyvinkin rauhallisesti ja pienin valmisteluin.  Mutta jotain sentään valmistellaan mekin.  Minä olen tehnyt muun muassa yhdet pienet kulkustöppöset.


 Malli  kulkustöppöset Intsun ohjeella
Koko puolivuotiaalle sopivaksi suurennettu
Lanka MiniDuet, jota kului  30 g

Veljeni pojanpojalle lähtevät huomenna Itellan kuljettamana. Pojalla on jo ennestään kahdet tällä ohjeella tehdyt töppöset, mutta parempaakaan mallia en kekannut, kun tuli mieleeni, että hän tarvitsee ilman muuta joulutöppöset.

Hyvää jouluviikkoa kaikille!  Älkäähän liikaa stressatko valmistelujen kanssa, on se joulua, vaikka et kaikkea ihan ihanteesi mukaan tekisikään.


34 kommenttia:

 1. Lapsille on mukava tehdä, kun ne joskus valmistuvatkin! Ja kaunis mekko tuli!

  VastaaPoista
 2. Erittäin kauniin mekon olet tehnyt! =)

  VastaaPoista
 3. Ihana joulumekko pikkutontulle! Tuo mallin on ollut monen muunkin mieleen...
  Kulkustossut on kans söpöt. Yritetään olla hötkylemättä joulun kanssa - viikon kuluttua se on jo paremmalla puolella:-)

  VastaaPoista
 4. Kaunis mekko tuli! Modassa olin ihastellut kivaa kirjoneuleosaa helmassa. Tossut on niin söpöset. Noita voisi tehdä varastoon, jos sitten tulisi tarvetta.....

  VastaaPoista
 5. Voi että on kaunis mekko, varmaankin sitten aikanaan saadaan kuva siitä omistajallaan.
  Tiukutossut on IHANAT!

  VastaaPoista
 6. Kyllä on kaunis mekko, ihan jouluinen mieli tulee tuo yllä :) Niin eikä tossutkaat ole häpeäksi

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana mekko :) Minullekin sopii pienemmät neuletyöt paremmin, mutta ehkä joskus voisi tämmöistä lasten neuletta kokeilla. Kulkustöppösetkin olivat suloiset.

  VastaaPoista
 8. Kylläpä nopsaan sait mekon valmiiksi ja siitä tuli tosi kaunis.
  Tiukutossumalli pitääkin laittaa korvan taa ensi joulua ajatellen. Enää en ehdi tekemään.

  VastaaPoista
 9. Onpas nätti mekko! Tuota lankaa olen hypistellyt kaupassa, kiva kuulla, että sitä oli mukava neuloa. Ihanan pehmoistahan se on, sopii hyvin lapsille, ja koostumuskin vaikuttaa mukavalta!

  Tonttutossut ovat suloiset. Kyllä niillä kelpaa joulu ottaa vastaan :)

  VastaaPoista
 10. MariJ: Kiitos! :)

  Piiku: Joo, pienet vaatteet saa nopsaan valmiiksi ja pääsee seuravaan haasteeseen. ;)

  Breezie: Kiitos! :)

  Susu: Maltatkohan sinä olla hötkyilemättä joulun kanssa?!!! Luulen melkein, ettet. ;D Mutta todella pian se on ohi.

  Heleena: Tossuja vois tehdä valmiiksi varastoon vaikka ensi joulun vauvoille. ;)

  Eila: Joo, kuvaa pyydän perheeltä, kunhan mekko pääsee perille asti. Ja lupaa julkaista täällä. :)

  Hillanen: Kiitos! :)

  Simpura: Kiitos! :)

  TanjaV: Ai me ollaan molemmat pienten töiden tekijöitä! ;)

  Sude: Joulu se tulee ensikin vuonna ja sinne voi alkaa tehdä tiukutöppösiä jo vaikka tammikuussa. ;D

  -maria-: Joo tämä lanka ei kutitatakaan, joten sitä voi suositella moneen tarkoitukseen. :)

  VastaaPoista
 11. Onpas kaunis mekko. Ja niin söpöjä töppösiä oot tehny.
  Pikku Prinsessa on niin syötävän söpäläinen.
  Hyvää jouluviikkoa (vai onko vasta joulunalusviikko?)

  VastaaPoista
 12. Kyllä on kaunis mekko!
  Ihanat tonttuset tossut!

  VastaaPoista
 13. Voi, miten kaunis mekko ja ihanat kulkustöppöset!

  VastaaPoista
 14. Kulkustöppöset ovat söpöliinit ja mekko todella kaunis. noiden saajat ovat aivan varmasti onnellisia pehmeist paketeista.

  VastaaPoista
 15. -Tsajaijaijaijaaaaa!! Ihana!!!
  -t-

  VastaaPoista
 16. Kyllähän on upea mekko. Sinä olet niin tarkka ja taitava,että mekosta tuli niin siisti ja kaunis kirjoneuleineen ja huolitteluineen. Kyllä sinun kannattaisi tehdä enempi suuritöisiäkin juttuja. Kivat noi kulkuset töppösissä:)

  VastaaPoista
 17. Kertakaikkiaan suloinen mekko!

  VastaaPoista
 18. Kaunis mekko ja söpöt tossut :)

  VastaaPoista
 19. Niin IHANA mekko ja kivat tossut!
  -Ritva-

  VastaaPoista
 20. KristiinaS: Kiitos! :)

  Minulla on tapana yleensä sanoa jouluviikko, mutta se kai riippuu, miten asian ajattelee. Nyt kun asiaa ajattelen tarkemmin, niin onhan nyt joulunalusviikkokin. Sovitaanko niin, että ne tarkoittavat samaa? ;)

  Malli: Kiitos! :)

  Iso Gnu: Kiitos! :)

  Leena: Niin toivon minäkin! :)

  Taina: ;)

  Intsu: Mutta kun minä en tykkää tehdä niitä isompia töitä ja olen niin itsekäs, että teen vain mitä haluan. Minähän nimittäin huvittelen näin! ;D

  Sipi: Kiitos! :)

  Kisa: Kiitos! :)

  -Ritva-: Kiitos! :)

  VastaaPoista
 21. Aivan ihana, hurmaava mekko! Voin hyvin kuvitella pienen neidin peilin edessä ihailevan itseään uudessa mekossa... Boleron mallista tuli heti mieleen Maikin ohje ja kun kurkkaisn linkkiäsi, se olikin juuri sama. Tein Hellulle viime talvena tuon mallin ja päällä bolero oli hyvän näköinen ja toimiva malli.

  VastaaPoista
 22. Miten suloinen mekko! Muistelen, että minulla oli aikoinaan villapaita, jossa oli tuota samaa kirjoneuletta.

  VastaaPoista
 23. voi mahoton , on sitten ihana mekko... ja nuo töppöset... ne on sitten niiiin suloiset :)

  VastaaPoista
 24. Kovin olen kauniin mekon tehnyt! tuo malli on kiva ja siihen se bolero on varmasti kuin piste iin päälle. Nuo tossut on myös suloiset ja varmasti mieleiset
  Mukavaa joulun odottelua!

  VastaaPoista
 25. Kaunis ja viehkeä vekkihelmamekko! Muistan itse saaneeni 5-vuotiaana tädiltäni punavalkean neulotun vekatun hameen, joka oli ehdoton lempivaate; pyöriessä se liehui ympärilläni lähestäyskellona. Varmasti on neuleesi saaja mielissään :) Olet nähnyt vaivaa yksityiskohdissakin.

  VastaaPoista
 26. Upea mekko. Kyllä saaja on varmasti onnessaan!

  VastaaPoista
 27. Mammutti: Minä olen ihaillut sitä Maikin boleroa ja haaveillut tekeväni sellaisen joskus, mutta se neule ei ole ehkä paras mahdollinen tähän mekkoon. Ja kun tällä samalla neuleella tulee aika kapeaa, nyt odotan mittoja sieltä Hesan päästä.

  Päivikki: Kiitos! :)

  Marjut: Tuo kirjoneule sopiikin varmaan moneen paikkaan! :)

  Jansku: Kiitos! :)

  Mummeli: Kiitos samoin sinullekin! :)

  Pirle: Uskon tytön olevan mielissään, kun on jo kuvaa ihastellut ja tuntuu olevan oikea vaatfriikin alku! ;)

  Seijasisko: Kiitos! :)

  Neulisti: Kiitos!:)

  VastaaPoista
 28. Voi että on suloinen mekko ja tossut! Niin jouluiset.

  VastaaPoista
 29. Minä jo aikaisemmin katselin sinun tekevän juuri tuota mallia. Itsekin kun olin sen tekoa mielinyt. Vaan kenelle? Nyt on sitten kohdekin, joten josko ensi syksyksi tekisin.
  Tuosta ei pikku-neidin mekko juur parane. Kaunis ja niin siististi tehty. Mitäs yksistä pilkuista ;)

  VastaaPoista
 30. Marle: Kiitos! :)

  MammaMyy: Tämä on kyllä ihana mekko ja kiva tehdäkin, joten ei muuta kuin alahan sinäkin neulomaan syksyksi. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se saa minut iloiseksi.